2012-10-18

Skrota sexköpslagen! Befria sexualiteten!


Jag sitter och retar mig på en SvD Brännpunkt-artikel skriven av Anna Hedh (s), Cecilia Wikström (fp) och Malin Roux: Europa bör ta efter svenska sexköpslagen.

Artikelns grundtes är att prostitution leder till "trafficking" och att sexköp därför skall förbjudas - med det svenska sexköpsförbudet som förebild. Låt oss ta en titt på detta påstående och på en del annat som förekommer i artikeln.

Författarna påstår att "...det är en myt att legaliserade handelsplatser rentvår prostitution från trafficking. På de statligt sanktionerade tyska bordellerna arbetar inte ”vanliga tyska tjejer” utan knappt myndiga flickor från fattiga delar av Östeuropa."

Några fakta som styrker detta påstående finns inte i texten. Och det enda försöket till logisk argumentation lyder "...tillåten prostitution leder till ökad sexhandel. Sambandet blir tydligt – en ökad efterfrågan på sexslavar ökar på motsvarande sätt handeln med människor."

I så fall enligt exakt samma argumentationslinje som att laglig produktion av bilar skulle ge upphov till att Volvo börjar ägna sig åt slavhandel. Distinktionen mellan en demokratisk rättsstat där man respekterar människors frihet, säkerhet och rättigheter (legal marknad) och djungelns lag (illegal marknad) tycks ha gått de tre skribenterna förbi. Allt de åstadkommer är att de facto låsa fast människor vid de problem som de själva påstår sig vilja bekämpa.

Djupt andetag...

i) Så länge man inte skiljer på prostitution å ena sidan och tvång, kidnappning och våldtäkt å den andra är det svårt att föra en konstruktiv debatt. Vilket möjligen är artikelförfattarnas avsikt.

ii) Så kallad trafficking måste snarast vara ett problem om prostitution (eller sexköp) är förbjudet och bedrivs i det fördolda - än om verksamheten är laglig och sexarbetarna får samma rättigheter och tillgång till samhällets tjänster som alla andra. Tvång, kidnappning och våldtäkt är helt enkelt saker som inte har någon plats på en laglig marknad.

iii) Författarna menar tydligen att det finns något stötande i att en del sexarbetare är "knappt myndiga". Exakt vad fiskar de efter där? Antingen är en person myndig eller ej. Om han eller hon är myndig, vilken är då grunden för att gå in med något slags förmenta värdeomdömen om ålder? För det kommer väl ändå inte som någon överraskning för författarna att många män hellre har sex med tjejer än med gamla kärringar? Ursäkta franskan. Orden kvinnor, killar och gubbar kan också användas i flera olika kombinationer i förekommande fall.

iv) Sedan tycks artikelförfattarna uppfatta de prostituerades nationella ursprung som stötande. I sitt sammanhang känns formuleringen om Östeuropa en smula nedlåtande. Det är möjligen så att det finns fler relativt sett fattiga och dåligt utbildade människor i Östeuropa än i Västeuropa. I vart fall för tillfället. Det är också möjligt att människor som sitter på en bra utbildning och möjlighet att ta ett välbetalt jobb är mindre benägna än andra att söka alternativa inkomstkällor och yrken med lägre prestige. Detta kan innebära att andra människor, som inte är så lyckligt lottade som de tre artikelförfattarna, oftare går till yrken som till exempel städare, servitris på EU:s cocktailmottagningar, hamburgervändare och sexarbetare. Men att använda östeuropé som ett förklenande epitet är bara korkat och fördomsfullt.

Några argument mot att vuxna människor skall ha rätt att ha sex med varandra, med eller utan ekonomisk eller annan ersättning erbjuder texten dock inte. I vart fall inte mer än plattityden att "En människa är aldrig en handelsvara." Jag undrar, är det någon som har påstått det?

Prostitution i sig är inte människohandel. I så fall skulle allt annat kroppsarbete också vara det. Då skulle byggarbetare, flyttgubbar, trapetskonstnärer, vårdbiträden, sophämtare, fabriksanställda och människor som deltar i kliniska studier också vara utsatta för människohandel.

Eller menar författarna möjligen att det handlar om vilka kroppsdelar som används i kroppsarbetet? I så fall skulle vi kunna dra igång en rätt underhållande diskussion som leder rakt ut i metafysisken.

För att knyta ihop säcken...

Hedh, Wikström och Roux har dåligt på fötterna, vad gäller principdiskussionen om prostitution, som sådan.

De riskerar dessutom att försämra säkerheten och villkoren för de människor som ändå kommer att arbeta som sexarbetare - oavsett om artikelförfattarna gillar denna sysselsättning eller ej.

De tre skribenterna bidrar dessutom till att hålla sexarbetarna ute ur den samhällsgemenskap som förväntas ge oss andra något slags trygghet, säkerhet och omsorg. Sjukförsäkring, tillgång till ordningsmakten... Det är bara några av de saker som de förvägrar andra människor.

Och, för tydlighets skull: Det finns ingen vettig människa som försvarar kidnappning, våld, tvång, våldtäkter, sexuellt utnyttjande och slaveri. Sådant är brott i sig - oavsett om de förekommer i sammanhang som till exempel prostitution, industriarbete eller hushållsnära tjänster. Här skall polisen sköta sitt jobb - det vill säga att upprätthålla enskilda människors frihet och rättigheter.

Om Hedh, Wikström och Roux vill göra något gott - då borde de istället kämpa för sexarbetares mänskliga rättigheter och rätt att vara en del av samhällsgemenskapen. Då blir det dessutom lättare att hantera de problem som i dag samlas under begreppet trafficking.

Men... Jag kan inte frigöra mig från misstanken om att det egentligen är något annat som spökar i prostitutioinsdebatten. Nämligen sex. Möjligen en religiöst motiverad, feministisk eller psykologiskt betingad avoghet mot sex. Eller någon annan hang up vad gäller sex.

Vid närmare eftertanke är det nog inte bara möjligt, utan rent av högst troligt att så är fallet. Gör tankeexperimentet att plocka ut det sexuella elementet ur debatten och betrakta den sedan på nytt. Då kollapsar hela diskussionen. Så, jo... det måste nog vara sex som sådant det här handlar om. I förekommande fall uttryckt som något slags sexualskräck. Vilket är en fobi som man möjligen får respektera att en del människor har. Men - de skall för den sakens skull inte ha rätt att tvinga på alla andra sina nojor.

Befria sexualiteten!

31 kommentarer:

 1. Ja jösses vilka stollar. Så mycket faktafel och tendensiösa påståenden var det länge sedan jag såg samlade i en enda artikel.

  Eyy exempel som jag fastnade på tämligen omgående var "EU har högst antal sexslavar per invånare i världen."

  Var i hela fridens namn har de fått det ifrån? Slavar?

  I så fall har vi väl ganska många löneslavar också?

  Suck. Inte de kallaste ölen i kylen, direkt. :(

  SvaraRadera
 2. Borde man inte kunna torpedera mycket av deras argumentation, om man föreslår legaliserat sexköp i kombination med anmälningsplikt: om sexköparen förstått eller rimligen borde ha förstått att det ligger tvång/människohandel bakom, så ska sexköparen anmäla sina misstankar till polisen eller någon lämplig tillsynsmyndighet, som kan komma och inspektera att allt går rätt till? Det är ju rimligen sexköparna som är bäst placerade vad gäller att hitta dem som far illa till att börja med, men om en sexköpare misstänker fuffens som det är i dag, så vågar han eller hon knappast göra en anmälan.

  SvaraRadera
 3. Kolla gärna den kommentar sm jag har lagt upp på "Pinglan den ej pk-bloggen" [1] där jag citerar en sexarbetare från vårt grannland och vad hon samt andra spm frivilligt säljer sex anser i denna frågan.


  [1] http://ejkorrekt.wordpress.com/2012/10/18/nej-sverige-har-att-lara-av-europa/#comments

  SvaraRadera
 4. Vi brukar vara överens om det mesta, HAX, och nu är vi överens till punkt och pricka. Det känns som att jag hade kunnat skriva det här blogginlägget.

  SvaraRadera
 5. Prostitution = Sex, pengar, och privat initiativ.

  Vilka av dessa 3 är det som en FP:are inte gillar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla tre, förutsatt att det är i annans händer...

   Radera
 6. Det tycks pågå en veritabel drive just nu?

  Från SVT text:
  http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=27911&page=115

  Fler länder följer Sveriges sexköpslag

  Flera länder i Europa kan vara på väg
  att ta efter Sverige sexköpslag,
  uppger Sveriges Radio P3. Den svenska
  sexköpslagen kriminaliserar köparen
  och inte säljaren.

  Island och Norge har redan tagit efter
  lagen och nu kan Danmark, Irland,
  Frankrike och Storbritannien vara på
  väg att anamma Sveriges lag om sexköp.

  Anna Hedh (S) som sitter i Euroaparla-
  mentet kämpar för att sprida lagen.
  -För att stoppa människohandeln krävs
  att Europa får en sexköpslag för det
  är efterfrågan som styr det ondan,
  säger hon till till Sveriges Radio P3.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir kanske intressant om inför samma tänk kring narkotkan som kring sexköp...

   Då borde problemet minska av att göra användandet illegalt!? Dessutom borde det vara lagligt att sälja... problemet är ju efterfrågan, den som tillhandahåller varan gör ju inget fel. Eller? ;o

   Märkligt hur en politiker i ena fallet kan säga att utbudet är roten till det onda (narkotika) för att i nästa situation säga att efterfrågan är problemet (prostitution). Men det gäller att vara flexibel som politiker antar jag.

   Radera
  2. Att dom prostituerade INTE straffas är en eftergift till feministerna som styr landet och det borde ni med lagbunden självklarhet motsätta er och kräva att dom prostituerade straffas också.

   Radera
 7. HAX,
  Eftersom din bild av folkhemsstaten contra europeisk federalism varit tämligen svart-vit vore det faktiskt intressant att höra din mening i just frågan om sexköpslagen, där det frikyrkopuritanska Sverige bedriver lobbyverksamhet med ekonomiskt och politiskt stöd av USA (http://www.rfsu.se/sv/Sex-och-politik/Ottar-rapport/Alla-nummer-2005/286-2005/Sverige-kritiseras-for-samarbete-med-Bushadministrationen/) för att påverka EU i svensk riktning, liksom när det gäller t.ex. Systembolaget?
  Bevisbördan torde ligga på Sverigedemokraterna et consortes som förespråkar utträde, om vilken fördel som skulle finnas i total maktkoncentration i Europas redan mest centralstyrda stat?

  SvaraRadera
 8. Det som gör "knappt myndiga" argumentet tiktigt knäppt är att i de flesta länder blir man sexuellt myndig flera år tidigare, så de borde haft rätt att prostituera sig flera år innan de blev myndiga. Annar skulle de väl bara vara delvis sexuellt myndiga och då är vi ute på det sluttande planet där överbeskyddande vuxna kommer att tvinga på ungdomar sin egen sexualmoral.

  T ex undomar under 18 får inte ha sex med någon som är mer än 2 år äldre än de själva, för det är äckligt (enligt lagstiftaren). De får dessutom bara ha sex i missionären och naturligtvis inte ha oral eller analsex. Flera partners åt gången är strikt förbjudet osv.

  SvaraRadera
 9. naturligtvis känns era argument vettiga för er då "ni" totalt verkar ignorera alla aspekter som inte överensstämmer med era redan satta åsikter.
  -ser att två olika lösningar på två olika problem sarkastiskt dissas.
  -citat från någon som säljer frivilligt. givande....
  -någon känner inte till slavarbete(????).
  -lösningen är tydligen att lagföra ze evil guys, någon som har lite siffror från verkligheten som pekar på det blir bättre med leglalisering då?
  -vem påstår att människor är handelsvaror? naturligtvis ingen.... tänk om det kanske är viktigare huruvida folk BEHANDLAS som varor är vad någon sätter för beteckning på det.
  -"...det är en myt att legaliserade handelsplatser rentvår prostitution från trafficking." ajaj inga data i texten elaka politiker!!! någon som märkt att ingen presenterar data om det motsatta heller (vad säger principen om bevisböedor), båda fålty åsikt alltså? vad förvirrande! :/
  -det finns ordentliga rapporter som stöder deras påstående. har faktiskt inte sett några siffror på att era påståenden stämmer
  -ni drar svepande principiella penseldrag för att måla över de verkliga människorna.
  -har sett någon siffra på att det var X% av de prostituerade som var frivilliga. kommer inte ihåg vad X var, men inte så stort. rätten att vara fri innefattar rätten att slippa vara ofri. hur stor är traffickingen i länder med laglig prostitution? hur är det i andra länder?
  -siffror= kvantifiering av verkligheten. är principer viktigare än vad som sker?
  -problem med ursprunget för många offer är att de uppehåller sig olagligt. men låt rättvisan segra fängsla hallikarna, utvisa olagligt vistande människor. när de kommer hem så kan de försörja sig på frivillig pr. så är det löst?
  -försök att tänka på annat än era egna lyckade liv och de ideer som tillåter er leva ert dito.

  djupt andetag...

  knyta ihop säcken? dina fem punkter...

  1. du baserar dina principiella argument utifrån vad som teorektiskt "måste" vara sant, enligt dig. grattis! det borde inte vara så svårt att hitta deras siffror och undersökningar som de baserar sitt ställningstagande på.
  2. samma sak
  3. gemenskapen, hur stor andel av de människor som håller den (lilla) gemenskap de ändå har håller med din åsikt tror du? men lite poäng för dig här.
  4. eftersom polisen SKALL sköta sitt jobb.... kanske lite väl principiellt ställningstagande. vad skall de utsatta göra medan de väntar på polisen?
  5. MR och gemenskap, fixas med principiellt sunda lösningar och inget annat?
  i ett principiellt sunt samhälle funkar det definitivt, i verkligheten måste lösningar anpassas.

  tror nog att när allt tvång, ofrihet och elände är utrensat kommer ni nog märka att den hemska sexualpaniken inte var ens i närheten så stark som ni trodde.
  vad sägs om en balans, mellan sexualpanik och princippanik? hmm, princippanik, gillar termen, undrar vad den liberala skolan säger om detta?

  sorry för all text, men jag är inte bra på djupa andetag och ovan att skriva.

  ps. jag skall se om jag hittar siffror som stödjer era påståenden, kanske kommer tillbaka då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Res dig från datorn, gå ut och ta ett djupt andetag i friska luften. Du misslyckades helt med att kommunicera det du ville säga. Sällan har så många ord sagt så lite.

   Radera


  2. Det må vara hur det vill med det.Det som dock är ännu mer uppenbart är att du inte har förmåga att svara i sak vilket du inte klarar i svaret nedan på mitt inlägg heller.

   Du har aldrig klarat att svara i sak och det beror på att du per definition är en idiot.

   Radera
  3. "Så en vuxen människa är barn hela livet menar du?"

   Hmm, ser ut som ett svar i sak till din tendentiösa och barnsliga kommentar till HAX. Fanns väl inte så värst mycket mer att tillägga till HAX utlägg. Jag svarar ofta i sak, men att du vägrar ta den till dig är en annan sak.
   Du själv svarar dessutom inte så ofta i sak heller, det blir ju mest den numera klassiska "du är obildad nazist/fascist" kommentaren som du hasplar ur dig i tid och otid...

   Du är ett skämt Micke. Tyvärr inte ens ett roligt sådant.

   Radera
  4. Du svarar inte i sak därför att du är en idiot och som en sådan envisas du med att redovisa ATT du är en idiot VARJE GÅNG du öppnar käften för att INTE säga något i sak.

   Radera
  5. Det är för att du inte ska känna att du är den enda idioten här. Jag postar anonymt ibland och sänker mig till din nivå. Vill inte att du ska hänga som ett julgranspynt under min riktiga signatur. Micke, ett julgranspynt av den sämre sorten.

   Varsågod, jag bjuder dig.

   Radera
  6. Du postar anonymt därför att du är en lallande idiot.

   Radera
  7. Lalala hubbahubba Do the funky micke-dance hubbahubba lalalala...

   Lallande idioti - det är Mickes spetskompetens.
   Efter ett helt livs erfarenhet som lallande idiot kan han numera känna igen en annan lallande idiot genom att läsa ett par hundra tecken text.

   Nästa år ska Micke tillbaka till USA där han kommer fortsätta jobba med professor Fuglesang och hans studie av folkpartiklar.

   Radera
 10. Det grundläggande problemet med en total avreglering av prostitution (som utövas av vuxna, jag tror vi kan ignorera dom signaler i tråden om att legalisera prostitution för barn)är att det inte endast handlar om att ge människor rätt att suga kuk för pengar utan om att ge företag rätt att sälja dina barns kuksugande och samma företag rätt att lära dina barn att det inte är någon skillnad på att suga kuk och att köra buss.

  Det ÄR inte en fråga om att ge en liten grupp som inte betalar skatt skyldigheten att betala skatt försäkringar och rätten att ha semester.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå, det finns ju redan en Buss-Micke i sundsvall. Och vi har vår alldeles egen kuksugar-Micke. Kan inte bli bättre, rätt man på rätt plats. :-)

   Så en vuxen människa är barn hela livet menar du?
   Glid in till denna dam;

   http://gretassvammel.blogspot.se/

   och försök komma med dina fjantiga argument, du kommer bli sågad jäms med fotknölarna.
   Jag tror inte hon blir speciellt upphetsad av "dina barn-argumentet"...

   Radera
  2. Micke, om man som du innan sade undantar signalerna i tråden om att legalisera barnprostitution så kvarstår faktum att företag inte heller kan ta sig rätten att sälja någons "barns" kuksugande.

   Och vad gäller att utbilda barn till att det inte finns någon skillnad mellan att suga kuk och köra buss...ärligt talat, Micke, men nej, nu är du där med halmgubben igen.

   Det finns ett halvdussin länder i Europa där prostitution är lagligt. I inget av dessa länder har man sett ens tillstymmelsen av vad du antyder.

   Däremot har man lyckats med att förbättra situationen avsevärt för de som blivit sexsäljare i och med att yrket inte i de länderna är lika riskdrabbat eller ogaranterat som i till exempel Sverige.

   Frågan är egentligen enkel. Under vilken laglig paradigm dör minst sexsäljare till följd av sjukdom, taskigt knark eller trafficking?

   Empiriskt blir svaret: under en paradigm där att sälja eller köpa sex blir en måhända socialt förkastad men laglig företéelse.

   Det har vi facit i hand på.

   Vad du säger blir i praktiken till att statens rätt att ställa sig som förmyndare över vuxna människor går över dens skyldighet att tillse att dessa människor, oavsett situation, kan få ett drägligt liv de själva valt.

   Det duger inte.

   Radera
  3. Och vad gäller att utbilda barn till att det inte finns någon skillnad mellan att suga kuk och köra buss...ärligt talat, Micke, men nej, nu är du där med halmgubben igen.
   ----------------------------------

   Det är konstigt att narkotika och prostitution är dom enda företeelser som marknaden inte kan profitera på om dessa är legala.
   Marknaden har SÄMRE möjligheter att tjäna pengar på att förslava andra än kriminella syndikat.   Det är där det glappar för er.

   Säg istället att det ni vill är att prostituerade ska ges ökat skydd genom legalisering och att detta kommer att ge två resultat:

   1. Det illegala utnyttjandet av människor kommer att fortsätta.

   2. Marknaden kommer att investera i prostitution OM detta ses som lönande nog om man är tvungna att följa lagar och regleringar.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. Vad skall de kriminella leva av om frivilliga men äckliga verksamheter blir lagliga?

  Det viktigaste är att man hjälper dem som kan bli eller är prostituerade av självdestruktiva skäl eller ekonomisk desperation. Hjälp dem som mår dåligt! Resurserna för att göra saker oavsett om det är skattefinasierat eller människors ideela tid är alltid begränsade så gör mest där det gör nytta för de som lider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan få jobba på Mickes gård och odla tomater tillsammans med 40000 nybyggare. Och en o annan arbetslös sexarbetare som Micke också tänkta ta under sina vingar eftersom Micke är min nya Jesus. Fuck Assange liksom, vi har ju ett riktigt helgon här ju!

   Radera
  2. Är det deprimerande att Egnell raderar all skit du postar ?

   Radera
  3. Vem är Egnell? Du misstar mig för någon annan. Tintin? Breivik? Täppas?

   Radera
  4. Ja, i Tyskland och Holland har man upptäckt att de som blir prostituerade mår bättre när prostitutionen är laglig. Ingen överraskning direkt. Med pension, fackföreningar och arbetsrätt.

   Att det är olagligt minskar inte prostitutionen - men det gör sannerligen att det plötsligt finns en enorm marknad för trafficking och sexslaveri. Där Sverige skam att sägandes ligger oproportionerligt högt i statistiken.

   Radera
 12. Kan vi få lite siffror som visar hur bra det är?

  Eller ska vi se det att lagliggörande är en form av socialhjälp som berättigar till skattefria inkomster?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.