2012-10-16

Snuff-gate exponerar ett korrumperat EU


Nu får det ta mig fan vara nog!

EU har försökt vifta bort det svenska snuset. EU har ignorerat fakta om det svenska snuset. EU har ljugit om det svenska snuset.

EU har till och med censurerat information om svenskt snus – med TipEx i hundratals rapporter – för att kunna hålla fast vid sin linje.

Och nu – trumvirvel! – har den korrupta EU-apparaten visat hur fel den har. På högsta nivå.

I dag har EU:s hälsokommissionär, John Dalli, fått avgå – efter att ha försökt erbjuda den svenska snustillverkaren Swedish Match förmånlig lagstiftning mot pengar.

Här har Swedish Match varit som svenskar är när de är som bäst. De anmälde kommissionären som (via ombud) försökt göra sig en hacka för att utforma EU:s tobaksdirektiv på just det sätt som det, enligt alla rimliga måttstockar, borde vara utformat.

Detta saknar (nästan) motstycke. EU-kommissionen är korrumperad och lobbyisterna står plötsligt, lite otippat, för principer och fair play.

Det här är stort. Väldigt stort. Åter igen riktas ljuset mot korruption, korporativism och fulspel på högsta nivå i EU. Demokratin är satt ur spel. Och det är den politiska klassen som står med rumpan bar.

Det visar sig att det är den egna plånboken som styr, inte fakta, när EU lägger ut sin politik. Hela EU-kommissionens och eurokratins trovärdighet är komprometterad.

EU:s tobaksdirektiv måste nu arbetas om i grunden. Och den här gången kommer de inte att komma undan med att mobba ut en av de minst farliga tobaksprodukterna.

Fjellner (m): EU-kommissionär John Dalli avgår
Engström (pp): EU-kommissionär får avgå efter mutskandal om snus
EU-Kommissionen: Press statement on behalf of the European Commission
Expressen: EU-topp avgår i stor snushärva
SvD: EU-kommissionär avgår efter skandal
SvD Näringsliv: Snushärva tvingar bort EU-topp
SvD Näringsliv: Snusmutan pekade mot EU-toppen
DN: EU-kommissionär avgår efter snushärva
DN: Swedish Match - Var ett anmärkningsvärt förslag
N24: EU-topp avgår efter mutskandal
EU Observer: EU commissioner pleads innocence
DI: Fjellner: "Fullkomligt unikt"
DI: "Ingen koppling till kommissionen"
DI: John Dalli: Jag fick sparken

Uppdatring - mera...
Engström (pp): EU, snuset och demokratin
Europaportalen: Tobaksbolag ville betala för möte med EU-kommissionär

7 kommentarer:

 1. Det här är bara toppen av ett isberg, maktkoncentration leder alltid till korrumption, det var ju det som var meningen med hela EU från början!

  Vi borde genast sluta betala medlemsavgiften till EU tills kommissionen kan skaka fram alla de miljarder euros som de har försnillat de senaste 10 åren och som internrevisorerna vägrar ge den ansvarsfrihet för!

  SvaraRadera
 2. Nej men så här kan ni inte säga - EU är ju ett fredsprojekt som fått Nobels fredspris! ;-)

  SvaraRadera
 3. "Detta saknar (nästan) motstycke."

  Swedish Match's agerande saknar nästan motstycke. Muterbjudandet har väl troligen många oupptäckta motstycken.

  /Bert

  SvaraRadera
 4. Mitt i EU-eländet är detta en delseger. Vi får se det som ytterligare en spik i kistlocket för det pågående EU-spektaklet i alla dess aspekter (fredstanken framstår mer o mer som ett svepskäl för dessa maffialiknande korruptionslakejer). "Meritlistan" börjar bli lång nu, hela Henriks blogg är bevismaterial.

  Jag lutar mig bakåt i soffan och ler i mjugg, ...

  SvaraRadera
 5. friherrrrre Bildt17 oktober, 2012 09:44

  Frrrreden.

  Vi måste vara oerhört tacksamma för att EU finns. Allt som kommer från EU är jättebra, nästan som av Gud givet. EUs åsikter och Förordningar är ett uttryck för hela Europas vilja, vilket är mycket större och finare än enskilda medlemsstaters åsikter. Att som enskild medlemstat eller som opinionsbildare inom någon av dessa motsätta sig EUs beslut eller kritisera EU är att vara mot frrrrrrreden, vilket är helt oacceptabelt.

  SvaraRadera
 6. Lagstiftning till salu!

  SvaraRadera
 7. Läge att kolla lite på Karel De Guchts finanser ?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.