2012-11-17

På den fria marknaden...Visst är den fria marknaden fantastisk. Ta en titt på filmen ovan. Tusentals och åter tusentals människor samarbetar frivilligt, utan politisk styrning eller statlig planering. Det sker redan när det gäller enkla produkter som en penna – och ännu mer så när det kommer till mer komplexa produkter.

Marknaden lyckas möta efterfrågan utan centralstyrning, till ett rimligt pris och med ett optimalt utnyttjande av de resurser som finns till förfogande.

Men det finns hot mot den fria marknaden. Politiker som vill reglera, eftersom de tror att de vet bättre än miljarder konsumenter och producenter. Byråkrater som kastar grus i maskineriet. Och särintressen som försöker sätta marknadens mekanismer ur spel genom att kräva speciella lagar, regler och politiska beslut som gynnar just dem.

Marknaden fungerar bäst när den får sköta sig själv.

[Direktlänk till filmen»]

5 kommentarer:

 1. Marknaden måste i viss mån regleras. Systemet/samhället ska främst vara anpassat för människor. De företag som inte klarar av de begränsningarna behövs inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du bara ge lite exemple på vilka företag och vilka tjänster du vill ska regleras? Är det att dom inte får bli för stora? Inte får sälja alkohol/tobak/cannabis/snabbmat?

   Radera
 2. Historier som "I, pencil" är vad som får mig riktigt intresserad av ekonomi. Den lyckas belysa nåt helt fantastiskt som vi alla tar för givet. Synd bara att det finns vissa som vill sätta käppar i hjulet.

  SvaraRadera
 3. Om alla dessa människor är ansvariga för att skapa en penna, vem är dåligt ansvarig för att skapa krig?

  Finns det verkligen personer som är oskyldiga civila?

  SvaraRadera
 4. Några planer att skriva om hur sexköpslagen har fått fler män än kvinnor att prostituera sig?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.