2012-12-29

En vision om nya media

Traditionella media har en del problem.

 • Det handlar inte bara om att media har svårt att anpassa sig till en digital verklighet. Tidspress och små resurser leder till snuttifiering och en copy-paste-journalistik. Det saknas tid och pengar för mer genomarbetade grävjobb, kvalificerad analys och djupdykningar. Och läsarna och tittarna vill hellre ha nyheter om melodifestivaler och danstävlingar.
 • Media har också uppenbara vita fläckar. Vad som sker i EU rapportras mycket summariskt och ytligt, trots att 70-80 procent av vår lagstiftning kommer därifrån. Vissa politikområden (till exempel drogfrågan, demokratifrågor och övervakningsstatens problem) läggs i princip helt åt sidan.
 • Dessutom finns ett trovärdighetsproblem. Alla som sett politik på nära håll vet att många politiker och journalister lever i en ohälsosam symbios – vilket leder till att medias rapportering om hur vårt samhälle styrs blir lam, tandlös och välkammad. Och ser man vad som sker till exempel i namn av kriget mot terrorismen, då är det förbluffande hur godtrogna media är och hur ofta de är myndigheternas nyttiga idioter.

Mycket av vanliga människors nyhetsflöde har flyttat ut i de digitala sociala nätverken. Vilket är helt naturligt. Där får man tips om nyheter som är relevanta för människor som man har saker gemensamt med – och nyheter som är intressanta för en i den lilla världen. Samtidigt kan detta leda till att människors inkommande nyhetsflöde blir snävare, vilket i någon mening kan vara ett problem.

För den som söker nyheter, analys och andra vinklar är internet naturligtvis en frälsning. Bloggar, webpublikationer och specialiserade websidor ger oss en mångfald av röster och åsikter. Utländska media finns bara en knapptryckning bort. Forum, wikis och referensdatabaser finns tillgängliga om man vill fördjupa sig.

Alltså... Digitala sociala nätverk ger människor nyheter som är relevanta för dem – och all världens information och analys finns tillgänglig på nätet för alla som är intresserade. Även om man kan kan och bör vara entusiastisk över detta finns det en liten, liten elitist som knackar mig på axeln: Nyheter som borde vara relevanta för alla som lever i vårt land och som planerar att utnyttja sin rösträtt riskerar att falla bort. Vilket i och för sig inte är något nytt fenomen.

Kanske är det bara att gilla läget och acceptera att det är så här. (Även om man då också måste vara uppmärksam på inskränkningar i nätets frihet, åsiktslagar och upphovsrättsliga fällor med mera – som kan strypa ett öppet och mångfacetterat informationsflöde.)

Men ändå. Jag ser något slags nisch för något mer här. Ett utrymme för ett nätflöde som både erbjuder mainstream-nyheter, alternativa nyheter, kvalificerad analys, intressant debatt och nya perspektiv. Förmodligen med olika grad av personlig anpassning och med inkommande flöden från läsarnas (eller tittarnas/lyssnarnas) egna sociala flöden. Kraftfullt på datorn, lätt tillgängligt på mobilen, intressant och relevant.

Någonstans i denna bild ser jag också ett djupare samarbete mellan internets demokratiaktivister och dess fria publicister, mellan hackers och journalister.

Något som ger det verkligt fria ordet lite mera tyngd och genomslagskraft...

Jag ser modellen framför mig. Den skulle kosta en bra slant att sjösätta, om man vill att projektet skall ha styrfart redan från början. (Vilket jag tror är nödvändigt.) Andra är bättre på att bedöma om det går att få något sådant här att gå runt ekonomiskt. Men här har ni i vart fall min vision.

12 kommentarer:

 1. Nog lever Gammelmedia i symbios med politikerna alltid... Ofta blir även kommentarer där man påpekar bristen på rapporter från exempelvis EU bortcensurerade.

  Visst kan det tänkas att det är brist på tid, pengar och intresse från läsarna som gör rapporteringen om politiska händelser knapphändig, men jag får allt som oftast känslan av att det är en medveten strategi från medias håll.

  Panem et circences - Bröd och skådespel.

  SvaraRadera
 2. SBJ, gammelmedia kommer inte göra ett skvatt för att realisera detta, vi får göra det själva...

  SvaraRadera

 3. Henrik, om jag förstår dig rätt så efterlyser du en syntes av det tidiga nätsamhället och den antites som utgörs av det etablerade samhällets annektering av nätsamhället. De faktorer som krävs är teknik, arbete (eller ekonomi snarare) och mental acceptans.

  (Förut arbetade vi med irc, mail och news, därefter forum och IM, numer går allt över Facebook och till viss del Twitter och Youtube. Vi behöver kortfattat öppna, distribuerade tekniker som ersätter dessa tjänster, dels av öppenhetsskäl, dels av sårbarheten att viktiga tjänster är centraliserade.

  Vi måste se till att IPv4 faktiskt ersätts av IPv6 och inte av något proprietärt system. (Ja, detta kanske är ett långsökt problem)

  Jag efterlyser nätmaterial i magasinformat snarare än nyhetsformat. Kanske av syndikerat bloggmaterial.)

  SvaraRadera
 4. Mycket viktig vision. Frivilligt och oavlönat arbete kan göra mycket och gör redan mycket.

  Men mer behöver göras.

  Jag undrar ofta - vad gör de som tjänat hundratals miljoner och även miljarder på internet och de nya möjligheterna - och vad gör de med sina pengar? Kan inte aningen av tacksamhetskänsla få delar av de miljonerna att gå till skapandet av en ny mediakanal? En ny mediakanal som tar upp det vanliga medier undviker och framför allt internetfrågor, reformerad upphovsrätt och rätten till ett eget privat liv.

  Finns det några ekonomiskt starka som vill stödja den goda saken? Ser man tillbaka på historien brukar det ju alltid finnas några i eliten som går sin egen väg och gör det som är rätt.

  SvaraRadera
 5. "Alltså... Digitala sociala nätverk ger människor nyheter som är relevanta för dem – och all världens information och analys finns tillgänglig på nätet för alla som är intresserade."

  Det Henrik talar om är helt enkelt The Internet Reformation och de tecken vi ser på hur den omvandlar vår värld.

  Man får onekligen känslan av att det nästan är en naturlig och av sin egen inre logik fungerande process som har smått evolutionära särdrag. Vi förstår alla vilka det är som försöker ge oss en annan verklighetsberättelse genom att hela tiden pumpa ut Dominanta Sociala Teman och sociala subteman.

  SvaraRadera
 6. The Internet Reformation: [...] "Every social order needs a formal elite to organize and animate it. In the high Middle Ages, the hierarchy consisted of the Catholic Church leaders along with Royal families throughout Europe, as well as powerful merchants and bankers. In the modern era, the hierarchy is much less obvious and consists, from available evidence of the modern banking families led by the Rothschilds based in the City of London along with attendant Zionist influences and abetted by corporate interests and the so-called Dark Nobility and Dark Church.

  It is this hierarchy that promulgates regulatory democracy and its various dominant social themes – the fear-based promotions that the Western power elite uses to control the conversation and to further centralize power and authority worldwide. Just as the Catholic Church leaders dreamed of one Pax Romana around the world, so does today's power elite dream of one world order driven by regulatory democracy."

  SvaraRadera
 7. HAX: Har du sett The Young Turks Network? Deras Youtube-kanal är här:

  http://www.youtube.com/user/TheYoungTurks

  De fungerar som förebild för något jag skulle vilja göra i Sverige.

  SvaraRadera
 8. The Young Turks är dems (amerikanska liberaler/vänster/nyttiga idioter) så Henrik har förmodligen endast noterat detta nån gång, suckat, skakat hopplöst på huvudet och klickat vidare som alla andra med klassiskt liberala värderingar.

  SvaraRadera
 9. Men OK, jag ska inte vara så hård, det kunde behövas nåt liknande Libertarianskt programformat i och för sig, det kan jag hålla med om.

  SvaraRadera
 10. Hax: Är det något sådant här du tänker på? http://www.alternet.org/about

  SvaraRadera
 11. Självbestämmande är mer än media. Se Jan Milds blogg och titeln Till kontanternas försvar. Förlorar man de fysiska pengarna så är man riktigt illa ute. Inte en chans att betala grannens ungar för gräsklippning eller ha insamling på jobbet eller betala kontant när kortet inte fungerar.

  SvaraRadera
 12. Tror ni gammelmedia tar upp detta?
  http://torrentfreak.com/paypal-bans-bittorrent-friendly-hosting-provider-prq-121224/

  Men ja låt oss alla sluta använda kontanter, digitala pengar är ju lika bra^^

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.