2013-01-18

Occupy France!

Det finns en del saker jag älskar i Frankrike.

Men det finns samtidigt få länder och folk som kan tända en så ursinnig, randiansk vrede i mitt bröst som Frankrike och fragglarna.

Självgodhet, arrogans och inskränkthet har förvandlat Frankrike till en mörk parodi på sig självt.

Och risken är att du kommer att få öppna plånboken för att betala notan för denna institutionaliserade dumhet.

Under många år hade Frankrike en borgerlig president som hatade den fria marknaden, frihandel och marknadsliberalism. Det gör hans socialistiske efterträdare också – toppat med lite socialistisk symbolpolitik som skithöga skatter för de allra rikaste.

Som en lösryckt beskrivning av den franska politiska nationalkaraktären kan nämnas att man har statlig prisreglering – av böcker. Så att de inte blir för billiga. Det säger så väldigt mycket om detta land.

Där ligger spelplanen. Låt oss nu titta närmare på själva spelet.

Arbetsmarknadslagstiftningen är ett exempel. Stat och fack väljer hellre att hela företag stängs ner än att övertalig arbetskraft sparkas. Och de väljer till och med hellre nedläggning än fortsatt verksamhet under nytt ägarskap. Tror du mig inte, läs då den fullständigt absurda historien om Unilevers fabrik i Marseille.»

I 35-timmarsveckans land har 86 procent av lönearbetarna kontrakt som i princip gör det omöjligt att säga upp dem, även om det skulle vara nödvändigt.

Att sådant får negativa konsekvenser för den franska konkurrenskraften och ekonomin är en no-brainer.

Sedan sekelskiftet har Frankrikes andel av världshandeln mer än halverats. I den mån handelsbalans är en relevant mätare, så har den gått från halvtaskig till urusel.

42 procent av de offentliga utgifterna går till bidrag och fördelningspolitik – att jämföra med Tysklands 34, britternas 26 och amerikanernas 20 procent.

Lönekostnaderna i Frankrike har skenat iväg med 17 procent de senaste sju åren – och ligger i dag en tredjedel över nivån i många andra västeuropeiska länder.

Företagens vinster ligger 40 procent under genomsnittet i euro-zonen och anslagen till forskning och utveckling har halverats bara under de senaste fyra åren.

Till och med den franska (krympande) lyxindustrin upplever nu kristider. Och turismen har minskat med en tredjedel sedan år 2000.

Fortune/CNN skriver...»
"It's not that France has been raising government spending at an outrageous rate. The issue is that a nation with already high spending levels and no growth has run out of room to keep lifting spending, and debt, at all. It's extraordinary that from 2004 to 2012, the private sector in France showed no growth whatsoever, adjusted for inflation. The entire rise in GDP, a mere 7.3% over eight years, came from government spending. It's the private economy that supports that spending, and it will keep dwindling, driving France further and further into debt." 
"Government spending now accounts for 57% of GDP and increasing, 12 points higher than Germany. By the way, Germany's private sector is growing briskly as public expenditures drop as a share of national income. The opposite dynamic is plaguing its long-time partner." 
"It's totally implausible to blame "austerity" for France's poor growth. Austerity is generally defined as large reductions in budget deficits, mainly driven by falling government spending. But France's spending has increased in real terms, and its deficits have been remained at a substantial 5% or so of GDP in 2011 and 2012, with the same figure likely for this year."
Det skall även nämnas att den franska regeringen höjer skatterna för privatpersoner och för företag.

Samtidigt sänks pensionsåldern med två år.

För en sammanfattning i lättsmält format, se även detta CBN-reportage.»

På en fri valutamarknad hade Frankrike straffats – och delvis också räddats – med försämrade växelkurser. Men den mekanismen är avskaffad i och med den gemensamma europeiska valutan, euron. Samtidigt kan Frankrike fortsätta använda till exempel Tysklands, Finlands och Österrikes goda kreditvärdighet i euro-zonen för att ta upp olämpligt billiga lån.

Så det är bara att köra på. Med euro-samarbetet är Frankrikes problem allas problem. President Hollande har redan flaggat för att om det skiter sig, då får Tyskland ta notan.

Grekland och Spanien må ha problem. Men det är Frankrike som är gökungen i euro-nästet. Det är Frankrike som kommer att göra alla andra i euro-zonen fattigare. Det är Frankrike som kommer att dra ner Europa i en finanskris som även drabbar oss i pereferin. Det är Frankrike som kommer att utlösa det stora "stress-testet" för den europeiska demokratin.

62 miljoner bortskämda, gapiga och självupptagna fransmän på obestånd... Vad kan väl möjligen gå fel?

36 kommentarer:

 1. Men snälla, detta är stereotyper och HAX uttycker "missaktning" för en etnisk folkgrupp.

  Är det nu också accepterat med en liknande tirad mot muslimer eller araber, eller kör vi med dubbla måttstockar här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste lära dig att skilja på kritik mot handlingar som sådana och människor som sådana.

   Radera
  2. Liberalfascisten Rebecca grinar över särbehandling och vill att "pk" ska skriva in hans definition av muslimer i lagen.

   Radera
  3. Som Waldemar Ingdahl påpekar nedan är det minst lika vanligt inom nationalstater. Det som gör dig till en nationalistisk populist HAX, är att du konsekvent har olika standard för nationalstater och regioner. Tänk om du varit lika kritisk mot centralism och omfördelningar i nationalstaten:
   http://bastiat.mises.org/2012/11/rothbard-on-unlimited-secession/

   Radera
  4. Rebecca. Lägg av att tillrättalägga och berätta vad andra får tycka och tänka.

   Det är inte acceptabelt. Jag förstår om du som PK-människa och ordningsofficer vill skapa DIN ordning i de dumma folkleden. Men försök inte att rätta in andra än dig själv när du sätter upp tankebegränsningar.

   Jag köper inte din attityd alls. Det är tillåtet att vädra åsikter som må vara hur korkade som helst, men ge tusan i att styra vad man förväntas tycka. Jag skriver för övrigt vad jag vill om blattar, negrer och judar. Jag har inga fördomar på det sättet.Bara så du vet.

   Radera
  5. Jag tror HAX har rätt mycket att säga om glesbygdsstödet också... är det något som kännetecknar inläggen på bloggen är ju att de lägger upp samma standarder för unioner, nationer och regioner utan om vilken politik som förs. Bayern gillar inte att betala för Berlin, så en debatt är under uppsegling. Varför sker det? Jo, att vi har olika standarder för unionen, nationer och regioner. Problemen skjuts uppåt i stratosfären, fast de blir ju kvar där.

   Radera
  6. HAX har inte skrivit en enda bloggpost som kritiserar samma centralism och kommandoekonomi i nationalstaten, tvärtom vill han återgå till en monopolistisk centralstat och riksbank i Mälardalen.

   Radera
  7. Det ständiga upprepandet av begreppet "EU-kritik" skvallrar också om vilken inriktning och perspektiv HAX har. Ordet Sverigekritik har däremot inte förekommit en enda gång.

   Radera
  8. "Men snälla, detta är stereotyper och HAX uttycker "missaktning" för en etnisk folkgrupp."

   Hax uttrycker misstro mot Frankrike som nation betraktat givet den politik som förs.

   Det är en viss skillnad mot att grundat på någons härkomst eller religion leta after anledningar till att såga samtliga med det ursprunget.

   Frankrike som land betraktat suger onekligen pengar ur EU. Det betyder inte att enskilda fransmän på gatan är svindlare och latmaskar.

   "Är det nu också accepterat med en liknande tirad mot muslimer eller araber, eller kör vi med dubbla måttstockar här?"

   Naturligtvis inte. Däremot höjer ingen förnärmat ögonbrynen om du väljer fara ut i en tirad mot Iran, Syrien eller Libyen.

   Fler frågor?

   Radera
 2. storsmörsmugglaren18 januari, 2013 19:18

  Bilden från Monty Pyton säger mer än tusen ord...

  SvaraRadera
 3. Tyvärr går det alldeles utmärkt att skriva samma sak om Tyskland! Titta på hur förbundsrepubliken fungerar där du har tre bundesländer som betalar för övriga tretton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något som Bayern har åtskilligt att anmärka om varje gång dess president besöker Berlin.

   Dock kan man anmärka att Tyskland delar en kultur, ett språk, och ett nationsstyre som översatt till Sverige påminner om skillnaderna mellan skåne och stockholm på sin höjd.

   Medans EU är ett fantasikonstrukt som försöker lappa ihop ett tjogtal olika länder där kulturen och språket lämnade alla gemensamma nämnare för några tusen år sedan.

   Däri ligger problemet. När Bayern pröjsar för att lyfta Berlin är det som den välbeställde betalar torken för det svarta fåret i syskonskaran. Det blir knot och tillrättavisningar men samtliga övriga syskon ger sig på den punkten.

   När frankrike lever rövare och förväntar sig att Tyskland betalar notan är det som om i samma syskonskara en fräck svåger dykt upp som förväntar sig att inte behöva lyfta en hand under resten av sitt liv för att hans fru har en rik far.

   Resultatet blir, förr snarare än senare, att den svågern visas dörren.

   Så man kan inte jämställa den tyska förbundsunionen med EU. Det går inte ens särskilt bra att jämföra EU med USA.

   Radera
 4. Förvandlats? Frankrike har alltid varit såhär. Fransmännen har alltid satt staten i fokus, aldrig velat ge upp makten till saker som "marknaden" eller "människorna", hyllat/valt typer som lovat att 1+1 inte alls blir två och varit ett byråkratistyre som får "Yes, minister" att framstå som en lågbudgetdokumentär.

  1980 försökte Mitterand köra social marknadsekonomi med kortad arbetsvecka och höjda löner. Det gick åt helvete, francen störtdök och Mitterand tvingades in i politikens mittenfåra redan 1982. Men nu har euron stoppad denna begränsning av korkade politikers makt.

  Idag är lösningen inte att ockupera Frankrike, eftersom infödingarna inte går att omprogrammera. Enda lösningen är exit. För Frankrike eller Sverige är egentligen egalt.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det här är så tydligt. Om Frankrike hade haft sin egen valuta kvar så hade den sjunkit, men folk hade inte reagerat för effekten av politiken döljs.

  Att Frankrike får låna till oförändrat låga räntor - det beror på att euroländernas ledare nu lärt upp dem att oavsett hur jävla korkad man är så kommer regeringarna till ens räddning. Det måste till en bankunion som har rätten att ta över banker som misskött sig, så att man inte går in och räddar ägarna bara för att man vill rädda bankspararna.

  I övrigt håller jag med om beskrivningen av Frankrikes problem. Och man blir så mörkrädd, inte bara för Europas öde - utan för att vi i Sverige riskerar att tro att vi faktiskt är bra när vi jämför oss med de här stolpskotten. Vi är i otroligt dåligt sällskap just.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjäder.

   Det måste till ansvar, och INTE en bankunion. Har det blivit bättre de senaste åren när bankerna blivit större och fetare trots all misskötsel? Inte ens med riggade räntor, LIBOR, kan de hålla näsan över vattenytan Det visar på att systemet i sig självt är ruttet ända in i kärnan. Att centralisera ännu en gång skulla bara förvärra den kris som oundvikligen kommer.

   Inse faktum. Banksystemet med sina krav på exponentiell tillväxt i en ändlig värld är så bisarr att man häpnar. Förresten, hur kommer pengarna till räntor in på kapitalmarknaden? Alla pengar i cirkulation börjar ju som lån, och eftersom man lånar ut just lånesumman och inte lånesumma plus ränta så saknas ju räntepengarna i ekvationen. Balansräkningen skevar, helt enkelt.

   Radera
  2. Amen. Med ett undantag.

   "Det måste till en bankunion som har rätten att ta över banker som misskött sig, så att man inte går in och räddar ägarna bara för att man vill rädda bankspararna."

   Den tänkta bankunionen ser tyvärr i dagsläget ut att till stor del instituionalisera fransk politik och inte tysk. Fler frågor?

   Att i dagsläget se till EMU och Euron som någon form av räddare i nöden är otroligt naívt. Om inte ett direkt mirakel sker blir vilken bankunion som helst en förlängning av nuvarande fransk penningpolitik.

   Radera
 6. Varför ska man rädda bankerna? Låt dem gå i graven om de missköter sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De missköter sig per definition. Bankerna skapar pengar ur tomma luften vid utlåning.
   Det finns ingen text i Konsumentkreditlagen som bemyndigar privata banker att göra pengar jämte Riksbanken i enlighet med Regeringsformens (RF) 9 kapitel, 14 §. Den tvingande slutsatsen blir då att affärsbanker i allmänhet har tillverkat olagliga pengar.

   http://www.whitetv.se/sv/gigantiskt-pyramidspel.html

   Radera
 7. Comment voulez-vous gouverner un pays qui a deux cent quarante-six variétés de fromage?

  SvaraRadera
 8. "62 miljoner bortskämda, gapiga och självupptagna fransmän på obestånd... Vad kan väl möjligen gå fel?"

  Hahahahahahaha ... nu fick jag en skrattattack, min helg är räddad, fy fan vad bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 62 miljoner bortskämda, gapiga och självupptagna fransmän på obestånd... Vad kan väl möjligen gå fel?"
   ----------------------------------
   Det som kan gå fel för er är att 62 miljoner fransmän visar sig ha en djupare liberal grund än er och kräver att bankerna ska stå för sina egna spekulationer och ger fan i att betala.

   Radera
  2. @Micke

   "Det som kan gå fel för er är att 62 miljoner fransmän visar sig ha en djupare liberal grund än er och kräver att bankerna ska stå för sina egna spekulationer och ger fan i att betala."

   Det låter snarare som om det är vad som går rätt för "oss".

   Återigen, Micke, vem fan talar du till, eftersom den gliringen du riktar inte hittar en adressat på den här tråden?

   Radera
 9. Det kanske blir ett nytt Grekland och i intensitet upphöjt till 10-potensen av kvadratroten på hypotenusan?

  SvaraRadera
 10. Det enda riktigt braiga med Frankrike är deras stenhårda krav på sekularitet i det offentliga rummet.

  SvaraRadera
 11. 62 miljoner bortskämda, gapiga och självupptagna fransmän på obestånd... Vad kan väl möjligen gå fel?

  Kul skriver men för att nyansera lite måste jag påpeka att Fransmännen är indelade i två grupper, dom lata skrikiga med korta arbetsveckor och dom hårt jobbande som betalar för resten. I den senare gruppen förekommer aldrig våldsamma strejker, orimliga krav på löner och pensioner etc. Det är på sätt och vis ett klassamhäller, och det är i underklassen problemen finns.

  SvaraRadera
 12. Fascismens roll har alltid varit att "lösa problemen i underklassen" åt kapitalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och som vanligt sjunker intelligensnivån dramatiskt när Micke äntrar talarstolen ;-)

   Radera
  2. Ja, en logisk bomb träffade Micke och förstörde hens intellekt.

   En annan teori är att hen är en papegoja som dresserats till internet-riddare.

   Hmm det blir ett rött streck under "hen", stavningsprogrammet är ej genuscertifierat. Alarm!

   Radera
  3. Ja, du lär väl veta sånt. Det är ju inte svårt att lista ut i vilken ände av den spetsiga staven du befinner dig.

   /noone

   Radera
  4. Ja jag vet att du är fascist.

   Radera
  5. Ja vi vet du är ett troll Micke.

   Radera
 13. Efter ytterligare en motorsågsmasaker på fransmännen signerad HAX är det inte förutan att jag börjar undra; Har något ostluktande baskerklädd herre tagit en tugga på HAX skinkbaguette, eller vad är det för något traumatiskt som inträffat?

  Freedom fries! Mmmm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Snarare att någon ostluktande baskerklädd herre skickat in ett nigeriabrev till EU och krävt att ECB löser ut den akutbrist i kassan monsieur upplevde strax efter att han skickat sitt kontonummer till den rike asylprinsen från nigeria?

   HAX har visst fog för att vad gäller finanser se rött när han riktar blicken mot frankrike.

   Radera
 14. Off topic:
  En blogg jag kollade på ibland har stängts ner. Den påstås bryta mot bloggers användarvillkor. Surfar man in på bloggen möts man av följande meddelande:

  "Denna blogg bryter mot Bloggers användningsvillkor och är endast öppen för skribenter
  http://gryningensljus.blogspot.com/"

  (ordalydelsen har ändrats sen igår, då stod det bara att den var nedstängd, det fanns ingen motivation.)

  För mig verkar det som friheten minskar i rask takt. Bloggen var inte märklig på något sätt.

  Om man behöver lite hopp kan man kolla in denna mannen som har civilkurage. "arent you afraid?" "No, I'm too old":
  http://www.youtube.com/watch?v=r9-3K3rkPRE

  Den här är kanske lite seg i början, men ger den intresserade valuta för spenderad tid tror jag.:
  http://www.youtube.com/watch?v=dxnp2Sz59p8

  Bägge länkarna handlar om William Binney.

  SvaraRadera
 15. Frankrike har misskött sin ekonomi i över tusen år.
  Varje gång det har gått åt helvete, så har de tvingat någon annan att betala...
  Om de inte rånar tempelherreordern, så skyller de på tysken.... Det är alltid någon annans fel...
  De kan köra upp baskern och Baguetten någonstans med lite rödvin... patrask-folk med mindervärdeskomplex....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som mälardalingarna gjort med Småland på Dackes tid, Gotland och de norska landskapen efter 1645 och Skåneland 1720 etc. Alltid varit beroende av matar-regioner.

   Radera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.