2013-01-10

Slopad skolplikt - är det verkligen kontroversiellt?


Jag är lite fascinerad över att slopad skolplikt är en av de frågor som används som bollträ i den pågående maktkampen inom centern.

Att öppna gränser skulle bli en het fråga, det hade man kanske kunnat förutse. Och frågan om månggifte kan te sig lite exotisk om man bara ägnar den ytlig uppmärksamhet.

Men att ersätta skolplikt med läroplikt - att det skulle framstå som så kontroversiellt!

Är det verkligen viktigare med utbildningens form än dess syfte? Varför tvinga in alla i en mall, där så väl låg- som högpresterande elever hamnar utanför? Är det inte viktigare att våra unga får de kunskaper de behöver för att kunna fungera i vårt samhälle - än att de tvingas befinna sig i en viss byggnad under en viss tid?

Är det verkligen så upprörande att tänka tanken att människor kan utvecklas mer om de själva får välja former för sin utbildning - som bättre passar deras behov, önskemål och förutsättningar?

Det hade gått att förstå om kritiken hade kommit från sossarna, som ju vill pressa in alla människor i samma mall. Det hade även gått att förstå om kritiken hade kommit från (fp), som ju är ansvarigt för regeringens motstånd mot hemskolning. Men det är svårare att begripa hur centerpartiet - som i alla år har försökt lyfta värdet av decentralisering - går i spinn över att tanken på centralstyrd utbildning ifrågasätts.

Möjligen är det så att slopad skolplikt är något som låter märkligt för människor som inte har en aning om vad frågan handlar om. Och i så fall svävar de som använder denna fråga som slagträ antingen själva i okunskap - eller också använder de den för att skrämmas med, mot bättre vetande.

Denna ständiga fruktan för frihet...

34 kommentarer:

  1. Kanske det är rädslan för att staten skall skjuta över en "plikt" - att ungarna lär sig nåt, vilken kommunernas välutbildade pedagoger uppenbarligen inte klarar särskilt bra, på föräldrar och sen kräva att föräldrarna klarar av det. Eller klarar av att välja en tillräckligt bra utbildningsleverantör.

    Säkert med nåt vitesföreläggande om man som förälder misslyckas.

    SvaraRadera
  2. Skolplikt eller inte skolplikt skiter man kanske i, men samma förbud mot hemskolning som gamla Tyskland går jättebra.

    De förbannade politikerna ger fan i att se helheten eller sätta saker i sitt sammanhang. Gud förbjude att någon skulle se att de varken kan, begriper eller har relevant kompetens.

    Landet är ju helt åt he-te. Skall vi inte kvotera in hbtq i läraryrket också så att hela cirkeln är sluten?

    SvaraRadera
  3. Beror det inte på att centerpartiets motståndare (dvs alla andra) explicit nämner avskaffandet av skolplikten utan att nämna att de vill ersätta det med läroplikt istället.

    Sen är väl centerpartisterns för flata för att påpeka att man ersätter det med läroplikt utan väljer att begrava förslaget istället.

    SvaraRadera
  4. @Stocken
    Exakt! Gammelmedia är äckligt oseriösa här. De bara fortsätter basunera ut det som om det innebar att skolan skulle typ blir helt frivillig/avskaffas. suck.

    / Fredrik

    SvaraRadera
  5. Stocken.

    Vad exakt blir det plikt på att lära in?

    Just nu sitter vi i den lilla båten och politikerna turas om att borra i botten och att skälla på de andra när de borrar.

    Jävla opportunister.

    Koppla vår lilla båt till Finland och Norge så klarar vi oss lite bättre..
    Allt som krävs är självständigt tänkande, oräddhet inför tokiga hot (verkliga eller påhittade) , samarbete och hederligt arbete. I övrigt är det lugna gatan.

    SvaraRadera
  6. Undervisningsplikt istället för skolplikt för över ett ansvar på föräldrarna att se till att deras barn får undervisning. Om man missköter sig tillräckligt kan man helt enkelt inte vara i skolan med andra barn och då får föräldrarna (i samråd med soc antagligen) ordna något annat. Det ger föräldrarna ett ansvar att uppfostra deras barn till att vara i möblerade rum med andra människor och fungera i skolmiljön.
    Systemet finns redan i t ex Danmark. Det ska mycket till innan man blir helt kickad från skolan men möjligheten finns. Liksom att bli avstängd under kortare tid. Istället för att straffa med skolan (kvarsittning) blir straffet att man inte får gå i skolan och träffa sina kompisar. Ger skolan ett diciplinärt verktyg för strulpellar i högstadiet.

    SvaraRadera
  7. Åh. Som en gammal skolkare som aldrig förstod meningen med att ENDAST rabbla teori i skolan så önskar jag verkligen att mina egna barn, när/om dom kommer, får välja mer själva. Det hade gjort mig väldigt mycket nytta iallafall.

    SvaraRadera
  8. Inför ett omfattande system av prov. Om eleven misslyckas får föräldrarna böta stora pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tänkt, jämför med trängselskatter.
      Föräldrarna står för utbildningskostnaderna, och får betala böter om prov missas.
      Samt betala till den offentliga skolan via skatten.

      Radera
  9. Frihet under ansvar har tydligen aldrig varit något som funnits på något svenskt partis agenda. Självklart måste föräldrarnas ansvar ges betydligt mer tyngd.

    Skolan i all ära, men om jag som förälder inte klarar av det dagliga förberedandet (före skolåldern, såväl som under den), så är jag helt enkelt en dålig förälder, och bör straffas på något lämpligt (ekonomisk?) sätt.

    Själv lärde jag mina båda barn att läsa, skriva och räkna långt innan de började skolan. Jag lärde dem även att ifrågasätta alla auktoriteter. Det var tydligen ett lyckat koncept, för idag är min dotter (39) läkare och min son (33) civilingenjör...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avskaffa förbudet mot hemskolning. Det är medeltida och mot alla former av valfrihet.

      Radera
  10. Utr pappret... ”Centerpartiet anser att dagens skolplikt, som utgår från barnets plikt att gå i skolan, bör förändras till en läroplikt så att det i juridisk mening framgår att det är föräldrar och målsmän som har en plikt att se till så att barnen får en fullgod utbildning. I ett tillstånd av globalitet där arbetsmarknaden vidgats till att omfatta hela världen är det omodernt att garantera barnens rätt till utbildning genom att mäta tiden i klassrummet. ”

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter ju helt fantastiskt -- om de verkligen menar det.

      FIDA (FRA, Ipred, Datalagringsdirektivet, ACTA) avskräcker ju onekligen...

      Radera
    2. Men skatt skall vi fortfarande betala? Och hemskolning är fortfarande förbjudet? Men ansvaret skall lastas på föräldrarna utan ett skit av befogenheter. Den globala agendan är uppenbarligen att pungslå utbildningen så att allt färre förstår vad som händer...

      Radera
  11. Om man läst Bat Yeórs böcker om islam då finns det verkligen skäl att frukta för frihetsberövande.

    SvaraRadera
  12. Att överge skolplikten skulle ju innebär att Den Dolda Läroplanen inte längre kan genomföras.
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Den_dolda_l%C3%A4roplanen

    Ett första steg bort från tankarna bakom den dolda läroplanen är att skilja elevens lärare från betygsättning av eleven. Se det som en kvalitetssäkring av tredje part.
    Då förändras läraren från domare till coach.

    SvaraRadera
  13. Denna ständiga rädsla för frihet, ja. Rädslan för frihet och den blinda och enkelspåriga synen på den förmodat allenarådande välgörande och självuppoffrande altruismen har ett hårt grepp om folks tankeverksamhet. Och sen det där med hundar som skall sitta, ni vet ...

    Det är nog lättare att flytta berg, skulle jag tro. Men med dagens maskiner går ju det också.

    Så jag tror dock att det finns hopp fortfarande.

    SvaraRadera
  14. "The ultimate result of shielding men from the effects of folly is to fill the world with fools."

    - Herbert Spencer

    SvaraRadera
  15. Dividendum.

    Jag har inga som helst problem med frihet. Problemet jag har är att valet man ges inte alls ÄR frihet. Man har bara ansvar, ett ansvar som du för övrigt inte vet vad det innebär förrän någon definierat detta och bestämt att du gjort fel. Befogenheter såsom hemskolning saknas, eftersom det är i lag förbjudet. Man funderar på allvar att avskaffa skolplikten, men har kvar förbudet mot hemskolning, samtidigt som föräldern har andvaret för utbildningen.


    Är detta frihet???????????

    SvaraRadera
    Svar
    1. I dessa tider när teknikutvecklingen (datorer, maskiner, robotar) gjort att allt färre får jobb, är det ju inte längre självklart att skolutbildning är det bästa alternativet för alla.

      Några fakta:
      Vi har ju alla olika genuppsättningar. OK?
      Det innebär att vi har olika egenskaper (talanger). OK?
      Vårt samhälle premierar egenskaper såsom läshuvud.OK?

      För dem som inte är födda med just den egenskapen blir det allt svårare att skaffa sitt levebröd, då det ej finns jobb lämpade för dem. Det lönar sig inte att plugga som en galning om man saknar egenskaper för det, man blir bara knäckt av att ha försökt men misslyckats.

      Låt säga att en tredjedel inte behövs i vårt technoindustriella samhälle. (Andelen ökar hela tiden, till slut behövs väl inga alls knappt, när det snart finns robotmänniskor).

      Den omfattande skolplikten gör ju att man hindras från att under sin uppväxt lära sig andra färdigheter. "Överlevnadsfärdigher". Någon utan läshuvud skulle exempelvis kunna lära sig alla färdigheter som behövs för att överleva på en enkel (häst istället för traktor osv.) gård om personen fick växa upp på och under sin uppväxt hjälpa till med sysslorna på densamma. Att hindra sådana möjligheter är en form av förtryck anser jag.

      Radera
    2. "överlevnadsfärdigheter"!! Jag visste det, hahahahahaha ...

      Radera
    3. ... som sagt, man kan inte få allt med en gång. Har du förtått nånting av Liberalismens idéer borde du inte behöva oroa dig om dina esoteriska intressen.

      Radera
    4. Att överleva uppfattar inte jag som ett esoteriskt intresse.

      http://www.dagensord.net/2011/12/vad-betyder-esoterisk-dagens-bonusord-1712-2011/

      /samma avs. som inlägg 10:11 (inga andra i tråden).

      Radera
    5. Du lyssnar inte eller snarare, har inte förmågan att ta in och processa mentalt det jag skriver, verkar det som. Jag säger det igen: Man kan inte få allt på en gång vid en förändringsprocess. Är du införstådd med det? Det dom flesta anser vara viktigast kommer ju först vid en eventuell lagändring. Det är ju bara ett förslag än så länge.

      Överleva? Menar du allvar? Vem fasen behöver koncentrera sig på att överleva längre? Sist jag kollade fick jag för mig att människan i stort lämnade det stadiet i sin utvecklingsfas för ett antal tusen år sedan. Överlevnad är på sin höjd en hobby för f.d. militärer eller gröna-vågen-hippies och andra med liknande fritidsintressen numera.

      Radera
    6. Ord kan ha flera synonymer dessutom. Jag använde ordet esoteriskt i betydelsen "ovanligt", "svårtillgängligt", "udda".

      Överlevnad handlar dessutom om ett tillstånd där de normala samhällsfunktioner för t.ex. matproduktion slutat att fungera. Att besitta överlevnadsfärdigheter i dagens västerländska överflöds- och välfärdssamhälle måste faktiskt ses som ett esoteriskt intresse, även om jag förstår att du inte tycker det.

      Läs på om Liberalismen så blir allt bra, ska du se.

      Radera
    7. Dessutom har du fullständigt uppfattat det fel att teknikutvecklingen leder till att människor inte behövs längre i arbetslivet. Det är precis tvärt om. Att sen alla skolor och lärosäten inte klarar att utbilda kompetent folk och att socialistsamhället ställer upp hinder för folk som vill arbeta är en annan sak. Jobb finns faktiskt hur djefla mycket som helst ska du veta. Mängden arbeten/tillfällen att jobba och få lön är inget fixerat som stolar i en biosalong som sossarna försöker inbilla oss att folk måste dela på för att samhället skall bli rättvist.

      Radera
    8. Vill först bara säga att mitt första inlägg kom som en reaktion på kommentar/inlägg 21:24, inte som reaktion på något du skrivit. Det är däremot intressant att diskutera med dig tycker jag...

      Dividendum sa:
      "Man kan inte få allt på en gång vid en förändringsprocess."

      -Det kan man faktiskt, men då kallas förändringsprocessen för revolution.

      Dividendum sa:
      "Att besitta överlevnadsfärdigheter i dagens västerländska överflöds- och välfärdssamhälle måste faktiskt ses som ett esoteriskt intresse"

      -Det har du rätt i, tyvärr. I den betydelsen av ordet. (Att vilja överleva är ju inte ett udda intresse däremot). Överlevnad inom systemet är trivialt; åtminstone sålänge systemet fungerar och är välvilligt mot alla inom det.
      Även om "systemoberoende överlevnadsmöjligheter" är ett esoteriskt intresse vill jag påpeka att alla som saknar sådana per defenition alltså är helt beroende av systemet (gäller säkert både dig och mig). Vad kan det beroendet leda till tror du? Var går gränsen för hur mycket anpassning systemet kan kräva av oss? Finns det överhuvudtaget någon sådan gräns sålänge vi är beroende av systemet?

      Systemet tvingar oss bland annat genom omfattande skolplikt att vara beroende av det eftersom vi hindras från att skaffa alternativa överlevnadsmöjligheter.

      Dividendum sa:
      "Dessutom har du fullständigt uppfattat det fel att teknikutvecklingen leder till att människor inte behövs längre i arbetslivet."

      -Där har vi olika uppfattningar. Har för mig att även Reinfeldt i senaste lördagsintervjun var inne på min linje.

      /samma avs. som inlägg 10:11

      Radera
    9. Systemet är ju inte vilket som helst, utan just ett technoindustriellt system (som hela tiden utvecklar nya teknologier exempelvis genteknik). Därför blir frågorna extra angelägna.

      Återigen:
      Var går gränsen för hur mycket anpassning systemet kan kräva av oss? Finns det överhuvudtaget någon sådan gräns sålänge vi är beroende av systemet?

      /samma avs. som inlägg 10:11

      Radera
  16. Ja, du anonyme/-a kommenterare. Som Henrik redan sagt är upprördheten kring det hela starkt överdriven, mycket på grund av den rädsla som finns hos etablissemanget för den uppåtstigande solen, nä, f'låt, uppåtstigande Liberalismen, menar jag.

    Så som du beskriver det är det naturligtvis galet, det skall givetvis till en läroplikt OCH ett mycket större ansvar på föräldrar att bry sig om vilka kunskaper deras barns matas med. Etablissemanget fokuserar givetvis bara på ordet skolplikt och den nära associerade vanföreställningen, "nu vill dom idiotiska liberalerna ta bort skolan också, vilka nötter, asså".

    Hemskolning är ju ett synnerligen smalt intresseområde. Man kan inte få allt med en gång vid en så här stor reformering som det här förslaget innebär. Det borde väl en så klok och ödmjuk människa du förstå?

    SvaraRadera
  17. Var går gränsen för hur mycket anpassning systemet kan kräva av oss?

    Inte för sektliberaler eftersom dom ser vikten av anpassning till systemet på samma sätt som Maoister och det är därför politruken ger dig lektioner.

    SvaraRadera
  18. micke är oberoende gud som inte säljer sig till nån. han är en tråkig neutral svensk svenne som vet bäst och gärna talar om det för hela världen så besserwissigt han bara kan. alla har åsikter om skrikapan i buren.

    SvaraRadera


  19. Riktigt alla kan ju inte vara idioter av din karaktär och uppfatta verkligheten så att den endast går att stå ut med ifall man följer en av dom kartor som vi förses med. Att du dessutyom uttryckt att du gärna följer Mussolinis karta och dessutom är liberal gör ju inte att ditt navigerande mer tydligt än mitt.

    Eller?

    SvaraRadera
  20. micke är ett kommunist pucko,

    SvaraRadera
  21. Fortfarande i ditt intresse om du skriver egennamn med stor bokstav så att det blir svårare att veta vem det är som spammar bloggen med naziskit.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.