2013-03-09

När porren blev mätare på tillståndet för demokratin i EU


Varje gång jag kommer lite för nära den lagstiftande och/eller den verkställande makten blir jag förfärad. Det var så när jag stack in näsan i kommunalpolitiken på 80-talet. Det var likadant när jag skrev från riksdagen. Och det gäller minst lika mycket nu när jag har insyn i arbetet i Europaparlamentet och EU:s övriga institutioner.

Allt går på en höft. De flesta vet inte riktigt vad de sysslar med. De märkligaste förslag glider igenom. Saker som går på tvärs mot fakta och verklighet blir politik och lagar. Det finns något oseriöst och ovärdigt över det hela.

Så jag borde inte bli förvånad. Men jag måste säga att jag ändå är lite tagen efter veckans cirkus om porren i EU. Jag menar, någon måste väl ha läst igenom den text som nu ligger på bordet? I vart fall måste väl den som skrivit eländet ha greppat dess innehåll? Och det räcker med en skissartad uppfattning om yttrandefrihet, rättigheter och demokrati för att trycka på den stora röda larmknappen...

Att förbjuda all form av porr i medier är att begränsa yttrandefriheten – vad gäller en helt laglig verksamhet. I en vid tolkning innebär det ett porrförbud i så gott som hela vårt samhälle. Och även om man begränsar frågan till att gälla mainstreammedia, så är det en inskränkning av yttrandefriheten. Om Svenska Dagbladet skulle vilja ha en porr-bilaga... Med vilken rätt skulle någon kunna stoppa det?

Att sätta upp en stadga för jämställdhetskultur som alla internetoperatörer uppmanas att förhålla sig till är också orimligt. För det första vore det idiotiskt att kräva att ISP:arna skall bli "gender-poliser". För det andra är det helt ogörligt. För det tredje är frågor som rör jämställdhet / feminism politiskt laddade och föremål för debatt, där olika åsikter skall få komma till tals. Att bestämma vad som får sägas, skrivas och visas vore helt enkelt odemokratiskt.

Och att uppmana EU:s medlemsstater att inrätta oberoende regleringsorgan med uppgift att övervaka medierna och reklambranschen – det är på samma sätt att begränsa tryckfriheten. Att inte Journalistförbundet har gått i taket över blotta tanken! Att inte tidningsutgivarna protesterar högljutt! Var är Pen-klubben och Publicistklubben? Var är tryckfrihetsexperterna, kulturdebattörerna och de medborgarrättsliga aktivisterna? Nähä.

Det är möjligt att detta betänkande kommer att röstas igenom. Den här gången är det tack och lov bara en åsiktsförklaring från Europaparlamentet, inte skarp lagstiftning. Men vad som gör mig verkligt upprörd är att ingen – i eller utanför parlamentet – har protesterat mot dessa galenskaper innan Piratpartiet började uppmärksamma saken.

Man kan oroligt fråga sig hur mycket sådant här (och andra vansinnigheter) som slentrianmässigt slinker igenom, utan att någon bryr sig? I Europaparlamentet, i riksdagen och i kommunala församlingar?

Det kan möjligen vara en sak om något faktafel passerar i någon rapport, eftersom ingen mäktar med att kolla allt. Men att inskränkningar i grundläggande demokratiska fri- och rättigheter – som yttrande- och tryckfriheten – tar sig igenom under radarn! Det är helt enkelt inte acceptabelt.

Fredagens länksamling om EU:s porrkrig »
DN Kultur »
The Independent »
Troberg (pp): Det föreslagna porrförbudet handlar inte om porr »
Engström (pp): Sex är inte något förnedrande »

Närbesläktat: Expertgrupp vill öka EU:s makt över media »

21 kommentarer:

 1. Om det här blir lag vore det spiken i kistan för Aftonbladet, Expressen och en lång rad tabloider i andra länder.

  /Bashflak

  SvaraRadera
 2. Har någon funderat på vem det är som definierar vad som är porr om det här går igenom?

  Klädkataloger kan bli censurerade, läkarartiklar, en rad tv-program. Mycket obehagligt då ingen vet vad porr är, och var nivån dras.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att Murdoch med vänner ska ha all makt över media.

  När dom har det blir jag fri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke är som vanligt inte det rundaste klotet i bowlingrännan.

   Radera
  2. http://mrnygrenfan.blogspot.se/

   https://www.flashback.org/t455543

   http://www.vk.se/672762/diger-lista-for-22-aring

   Spamma vidare

   Radera
  3. Micke, en Neanderthal-hjärna i en Cromagnon-kropp.

   Radera
  4. Jag tycker mickestalinister med vänner ska ha all makt över media.

   När dom har det blir jag fri.

   Radera
  5. Micke du spammar vidare... Vi vet!

   Radera
 4. Expressen: Nya spionlagarna ett hot mot journalistiken

  Det är en intressant vinkel det här att skeendet drivs på av jurister som under täckmandel av att vilja skydda enskilda är ute efter att bakbinda pressen.

  En skrämmande tanke om den är sann, men när man ser vad som dyker upp i EU emellanåt så kan man ju undra.

  SvaraRadera
 5. Jag menar, låt oss titta på den här senaste porrfrågan.

  * Man försöker förhindra ett verkligt eller påstått samhällsproblem genom lagstiftning.

  * Det finns en påtänkt grupp eller individ att skydda, således en "intresseavvägning" som ska göras.

  * Det föreslagna regelverket är otydligt och saknar klara avgränsningar så att allt blir tolkningsfrågor.

  * Den slutliga tolkningen ska avgöras av nya statliga myndigheter, dock ej domstolar, ehuru befolkade av jurister, ändå belastade av någon slags rättviseideal.


  Jag tycker man kan tillämpa det som ett första lackmustest och se om det är dags att dra öronen åt sig.

  SvaraRadera
 6. porr och erotik är stimulerande och uppfriskande. mer porr åt folket. sex porr o erotik löser upp inre mentala låsningar hos alla, vi lär oss slappna av och leva och låta leva. därför bör dessa förslagsställare se till att få sig ett par ordentliga skott i råttan så de lär sig en viktig del av livet i den nya framtiden.

  puss o kram på er alla sexiga godingar.

  SvaraRadera
 7. Det blir intressant hur folket på kontinenten, där städerna ofta har red light distrikt och vanliga dagstidningar har nakentjejer (i Danmark är t ex Side 9 Pigen en kulturinstitution) tar emot detta.

  Tror nån verkligen de accepterar en policy anpassad efter svenska frikyrko- och nykterhetstraditioner?

  SvaraRadera
 8. Det kan mycket väl förhålla sig så att ett komplicerat lagförslag inte i sin helhet är läst av någon enda person. Att etablissemangets megafoner inte reagerar är inte så konstigt. De vet att husse inte menar dem. Svenskan, AB och deras likar kan sova lugnt.

  SvaraRadera
 9. Mycket intressant och tankeväckande skrivet, men det är ju som lite tabu att gå emot strömmen, och ingen gillar någon som säger emot. Sen som någon skrev "vad är porr? Vad är definitionen av porr?"

  Pornografi kan ju knappast vara lättklädda underklädsbilder i Ellos det är en sak som är säker, och skulle dom förbjuda det så skulle ekonomin hos dessa företag köras i botten för kvinnor vill se hur kläderna sitter på kroppen innan dom köper något.

  Sen finns det väl inte många män som bläddrar ivrigt i ellos medan han försöker komma till skott ?

  Jag har själv skrivit en inlägg om just det här ämnet hur jag uppfattar det själv, med mycket allvar, ironi och en stor portion humor.

  http:/www.detfriaordet.com/blogg

  kika gärna in och lämna en kommentar om det var intressant.

  vänliga hälsningar
  magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad som är porr beror helt på tid, kultur och betraktaren.

   Betänk, att det bara är i Sverige, som H&Ms underklädesreklam ansetts kontroversiell.

   Radera
 10. Det här restaurangföretagets tidskrift ligger risigt till om de vågar närma sig europa >>> http://www.hootersmagazine.com/

  :-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle knappast ha några problem i Europa som alltid haft ett naturligare förhållande till nakenhet och sex än USA och Sverige, där frikyrkans moralpredikningar varit starka.

   Radera
  2. Jag syftade mer till lagförslaget än nuvarande till(stånd) i syn på sex o nakenhet ute på kontinenten.

   :-))

   Radera
  3. Det verkar visst som om de redan finns i tjeckien, schweiz och österrike.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.