2013-04-25

EU:s dataskydd - en soppa


EU håller på att ta fram en ny dataskyddsförordning. Det är en soppa.

I Europaparlamentet är det huvudsakligen Amelia Andersdotters kontor som arbetar med detaljfrågorna, för Piratpartiets del. På Amelias blogg finns regelbundna uppdateringar. »

Men i denna bloggpost tänker jag ta ett steg tillbaka och ge en lite mer översiktlig bild av vad som är på gång – eftersom det är många som hör av sig och undrar. Och det finns skäl att vara orolig...

För det första är den nya dataskyddsförordningen oerhört bred och svepande. Det är mycket tveksamt om en uppsättning regler passar i alla sammanhang (Facebook, media, banker, myndigheter etc.).

Vidare är det mycket som är oklart och där olika tolkningar ligger på bordet. Till exempel är det omdebatterat vilka konsekvenser de nya reglerna egentligen kommer att få för den svenska offentlighetsprincipen. [ Länk 1 | Länk 2 | Länk 3 ] Och när det gäller "rätten att bli glömd" (det vill säga få sina personliga data raderade) finns det många olika tolkningar av vad det egentligen betyder. Vad gäller den frågan är det, åter igen, tveksamt om man skall ha samma regler för till exempel Facebook som för media och låt säga försäkringsbolag. Detta för att nu bara ta några exempel.

Det är samtidigt oroväckande att svenska myndigheter blir allt mer hemlighetsfulla av sig, vilket de vanligtvis skyller på EU-regler. Om man inte ser upp, då kan EU:s nya dataskyddsförordning bli ytterligare ett steg på detta sluttande plan. [ Länk» ]

En annan sida av frågan är att många storföretag ser vår personliga information som en inkomstkälla – även i fall där persondata inte är nödvändigt för kärnverksamheten. Man måste ställa sig frågan hur mycket vi vill att big business skall veta om oss, utan att vi själva givit vårt godkännande. I dessa frågor pågår en intensiv lobbyverksamhet. Jag är inte helt säker på att medborgarnas rätt till privatliv kommer att gå vinnande ur den striden.

Hela den jättelika dataskyddsdossiern håller nu på att knådas genom Europaparlamentets olika utskott. I utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter, LIBE, finns tydligen 4.000 olika ändringsförslag. (!)

Dataskyddsdossierns bredd, storlek och det stora antalet ändringsförslag är ett problem i sig. Det blir helt enkelt för otympligt och tungrott. Viktiga aspekter riskerar att komma bort. Och när vi väl kommer till votering i huvudutskottet – då kommer ledamöterna bara att ha hunnit ägna sekunder åt att läsa, begrunda och analysera de flesta ändringsförslagen. Vi vet från tidigare mastodontdossierer (t.ex. Stockholmsprogrammet, som ändå bara hade runt 600 ändringsförslag) att hanteringen i dessa fall varken blir seriös eller värdig. Vilket normalt sett landar i att de stora partigrupperna kan göra som de vill, utan att riskera att möta något allt för strukturerat motstånd.

Votering i LIBE äger rum den 29 maj. Sedan skall frågan upp i Europaparlamentets plenum. Och därefter går bollen över till ministerrådet. Säkert kommer komplicerade förhandlingar att följa – bakom stängda dörrar. Det kan sluta hur som helst – och risken är uppenbar att vi kommer att få ett urvattnat och tandlöst persondataskydd i EU.

Min gissning är att det sedan blir läge att damma av den gamla parollen: Riv upp, gör om, gör rätt!

Länkar:
Regulation Set To Strip Citizens Of Their Right Privacy »
EU skärper dataskyddet »
Dataskydd.net »

6 kommentarer:

 1. Vi behöver fler pirater i Europaparlamentet! Gärna bums. ;-)

  SvaraRadera
 2. Du glömde denna länk: https://dataskydd.net/

  SvaraRadera
 3. Naturligtvis. Information overload. Tillagd.

  SvaraRadera
 4. För att inte tala om ändamålsglidningen med FRA
  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article3682379.ece
  https://www.iis.se/blogg/vad-var-det-vi-sa-fra/

  SvaraRadera
 5. Ett klipp att se!

  Det är OT, men ändå, så att säga, right up HAX' street.

  NSA Whistleblower Thomas Drake speaks at National Press Club - March 15, 2013


  Kortfattat handlar det om First amendment, myndigheters hemlighetsmakeri, övervakning, sanningssägare, frihet och integritet.

  Om någon vill hoppa framåt, så är klippet strukturerat så här:

  Presentation: 6.5 minuter
  Tal: En kvart
  Q&A: Resten av klippet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för god information.

   Radera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.