2013-05-25

Staten följer dig på Facebook


Det är fan så att man baxnar!

Men jag är inte ett dugg förvånad.

Skatteverket är inne och trålar i våra flöden på Facebook! Byråkrater sitter och kollar på våra uppdateringar, funderar på hur vi har det, tittar på bilder för att upptäcka något beskattningsbart och snokar runt.

Fatta! Det finns en direkt lina mellan Facebook och staten!!!

Och det är inte bara på Facebook de ubåtar. För inte så länge sedan hände en liknande sak på Linkedin. (225.000.000 godtrogna människor på ett bräde.)

Och om Skatteverket är där, då är snuten där. Både den med och den utan lösskägg.

Försäkringskassan kan säkert hitta en massa bidragsfusk på Fejan...

Äh va fan, släpp in socialtanterna också! Folkhälsoinstitutet skulle säkert bli glada om de fick vara med. Och socialstyrelsen får vi inte glömma. Kommunerna? I vart fall landstinget – för att kunna planera sjukvård och kollektivtrafik, väl? Vad är väl FRA-shoppen mot Facebook?

Nu är det en gång för alla klarlagt: Sociala medier ligger vidöppna för staten.

Nämnde jag att EU har uppmanat medlemsstaterna att vara hålla ett öga på vad som sker på sociala medier? Vilket nu alltså är precis vad som sker. (Fast EU hade nog tänkt sig övervakning av lite mer "politisk" karraktär...)

Fatta hur djupt vi har sjunkit ner i övervakningsträsket!

AB | Expressen | SvD

47 kommentarer:

 1. Jo, det kan faktiskt bli lite vidrigare.

  Skattemyndigheten agerar ofta efter tips från bekanta till den som kan misstänkas ha låtit firman betala toapappret hemma.

  På Facebook lär man känna människan.

  SvaraRadera
 2. You haven't seen nothing yet. Vi är ju inte ens chippade ännu...

  SvaraRadera
 3. Blotta vetskapen om att man är övervakad gör människan sämre.

  SvaraRadera
 4. Micke, inte den Micke.25 maj, 2013 19:44

  Och det var ju aldrig tanken med facebook? Alla trodde i sin naiva värld att facebook skulle man hänga på, vara supertrendig och ha kontakt med sina för länge sedan bortglömda skolkamrater. Bah! Facebook är ju för fan det ultimata övervakningsverktyget! Bääää... Bääää... Och värre kommer det att bli.

  SvaraRadera
 5. Jag vet, jag vet, jag vet... Men VILL vil att staten skall bete sig så här?

  SvaraRadera
 6. Men det är ju så enkelt och bekvämt med Fascistbook. Övervakning är bara en del av servicen.
  Det är väl där PP befinner sig nuförtiden också, efter att gå stängt ned sitt oberoende forum.

  SvaraRadera
 7. Och vad hade du förväntat dig?

  Jag räknar facebook, google, linkedin m fl som en del av etablissemanget idag. Det var längesedan som internet var en plats där man var "fri", fri från övervakning, kartläggning osv .. Det var längesedan man kunde tala fritt och vara den man egentligen är.

  TOR och liknande ställen är fortfarande ok, nästan samma fria känsla som förr på internet - frågan är bara hur länge?

  Om google vill så är det jättelätt att servera alla dina blog-kommentarer, mail, websökningar och privata foton upplagda på ett silverfat till den statliga myndighet som frågar efter dem - bara de har rätt papper med en massa stämplar på att vifta med.

  Den där sökningen om "bomber och granater" som du gjorde 2008-11-03 17:48 från ip-addressen 83.11.34.52 uppkopplad från din android-lur någonstans mellan Mellbystrand och Laholm, jag undrar hur den kommer att tolkas? Som terrorism antydningar eller som att du pratade om Kapten Haddock med dina kompisar i bilen? Mysigt känsla i magen när man tänker på det?

  Läser man lite av det som Bruce Schnier har skrivit om hur lätt det är att kartlägga folk på internet blir man fort paranoid. Att avregga sig från fejan, slå av 3'e parts coockies är en bra början.

  Själv håller jag på att flytta hem alla saker jag har lagt ut på molntjänster, mail, bilder, filer, kalendrar osv ... Man behöver ju liksom inte göra det lättare att bli kartlagd.

  Och nej, jag har inget speciellt att dölja - jag vill bara vara i fred.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag hade inte VÄNTAT mig något annat.

   Jag vill dock att politiken skall sätta gränser för myndigheternas snokande - om det inte finns någon konkret brottsmisstanke.

   Radera
  2. "Den där sökningen om "bomber och granater" som du gjorde 2008-11-03 17:48 från ip-addressen 83.11.34.52 uppkopplad från din android-lur någonstans mellan Mellbystrand och Laholm, jag undrar hur den kommer att tolkas?"

   Vid nyhetsrapportering av drönarattacker sägs ofta att offren var misstänkta terrorister...

   Radera
  3. Kan rekommendera Cory Doctorows novell Scroogled. Finns som CC licenserad ebook i novellsamlingen With a little help

   Radera
  4. Politiker som sätter gränser för myndigheter? Vad har du rökt egentligen?

   Jag tror du vet bättre än de flesta vilken historia Sverige har när det gäller rättsäkerhet som t ex 40-talet då konfiskerade staten Torgny Segerstedts icke ännu utgivna tidningar ... IB, baltutlämningar, osv ... Om vi brainstormar tillsammans så tror jag nog att vi kan hålla på ett bra tag innan det tar slut på tokigheter

   Och då var det ändå bättre förr ... Nu för tiden så upplever jag det som rättsrötan och den totala bristen på respekt för grundläggande principer inte är isolerade händelser utan att betrakta som norm på alla nivåer från enskild tjänsteman upp till högsta toppen.

   Enda sättet att skydda sig mot snokande myndigheter är att dra på sig en rejäl foliehatt, inte skylta med sin identitet på internet och kryptera alla hårddiskar man har.

   Radera
 8. Tur att jag totalvägrat fejan i sådana fall, dock är jag medlem på gmail och youtube...

  Fan vad knepigt det blir!

  SvaraRadera
 9. HAX, jag sitter på SKV, jag har använt Facebook för att leta underlag. Det är väl klart som fan, nu handlar det inte om vanlig taxering utan mer djuplodande granskningar. Jag drömmer om samma nattväktarstat som dig, men tills vi når dit kan det vara lämpligt om vi konkurrerar på lika villkor. Att kriminella sköntaxeras så nära verkligheten som möjligt (om polis inte kan förverka pengarna via brb) istället för låga skön enligt socialbidrags normer eller kfms förbehållsbelopp. Den organiserade brottsligheten har lärt sig att hålla pengarna borta från kontona, då är Facebook the shit . Klart skv ska använda all info vi kan komma över, allt annat vore idiotiskt. Sen så kommer vi ändå inte åt något annat än de folk delar offoffentligt. att skatterna är åt helvete för höga är en annan sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag att vi skall fatta ett politiskt beslut om att myndigheter bara skall ges tillgång till privat information om en konkret misstanke om brott föreligger och frågan om tvångsåtgärder har prövats i vederbörlig ordning.

   Radera
  2. Privat information är privat information. SKV kan inte se något annat än vad som lagts ut publikt, dvs använder man sekretessbegränsningar ser inte SKV ett skit. Facebook är bara som den lokala anslagstavlan, vill man inte att folk ska se nakenbilder på en själv bör man låta bli att hänga upp dem. En handläggare på SKV får inte lägga till en medborgare som vän för att komma åt mer material. Att titta på facebook är som sagt ganska ovanligt, det ska till något extra för att handläggaren skall lägga någon tid på det. Vi är trots allt bara stressade tjänstemannajon som försöker göra ett så bra arbete på så kort tid som möjligt, allt för att inte drabbas av piskan.

   Vad gäller de två ärendena som du berörde: Skulle jag revidera ett bolag och hitta en husbil i en verksamhet som inte är relaterade till husbilar (vilket var ena fallet) skulle jag också misstänka att det var frågan om privata levnadskostnader. Då kan facebook vara en alternativ att hitta vägledning. Vi har fri bevisprövning i det här landet. Linkedin killen åkte dit efter tips om jag minns artiklarna rätt, då kan det ju vara lämpligt att utreda frågan så bra som det går. Linkedin är ett cv man själv väljer att skylta med.

   Men som sagt, svenne banan behöver inte oroa sig, det är inget som hinns med i ordinarie taxering.

   Ang organiserad brottslighet så används redan många av de övriga tvångsmedlen redan. Skatteverket brukar komma in när polisen inte kommer så mycket längre i ärendet.

   Skatten bör vara radikalt lägre, tills dess bör som sagt alla konkurrera på lika villkor, dvs betala RÄTT skatt.... inte en krona mer, inte en krona mindre... Rätt skatt är i dagsläget alltid för hög....

   Då är min fråga till dig HAX, hur vill du att SKV skall göra sina utredningar? När det finns mer än tydliga indikationer på att något inte är rätt? Vilket material/underlag skall myndigheten använda?

   Radera
  3. Nu är väl husbilsfallet en fråga om hur man kan tolka en raljant eller kul kommentar.

   Om det föreligger en misstanke om något olagligt, då kontaktar man polisen. Rättsväsendet får sedan avgöra hur mycket övervakning eller informationsinsamling som är motiverad under lagarna.

   Vi skall inte ha enskilda funktionärer som snokar runt i människors privatliv om det inte finns mycket starka skäl.

   Vanligt folk har rätt att bli lämnade i fred.

   Radera
  4. SKV följer proportionalitetsprincipen, eller de flesta på skv gör det. Det finns dessvärre fiskala klåpare på myndigheten.

   Det jag är upprörd kring och du borde vara upprörd över är domstolarna, hur de fyller ut skattelagstiftningen. De har svårt att ta till sig Anders Hultqvist avhandling kring legalitetsprincipen. Utan lag ingen skatt. Det vi borde vara upprörd kring är begreppet skatterättslig genomsyn, eller den verkliga ekonomiska innebörden som rättsavdelningen döpt om den till efter att "skatterättslig genomsyn" blivit underkänt i förvaltningsrätten. Du borde bli upprörd hur olika domstolarna dömer, hur det skiljer från kammarrätt till kammarrätt, hur de enskilda lagmännens syn präglar domarna. Det är inte sällan man på förhand kan gissa sig till ett avgörande i en fråga beroende på sammansättningen i domstolen/skatterättsnämnden.

   Det jag är tar lättare på är om handläggare i sin yrkesutövning tittar på öppna offentliga anslagstavlor i den omfattningen utredningen kräver det. Det finns ingen "direkt lina" som du antyder till facebook.

   Och det görs brottsanmälningar kring ev skattebrott, som utreds av EBM eller av skattebrottsenheten som servar åklagarna. Men jag tycker ändå det är rimligt att den utredning som avser beskattningen ligger hos Skatteverket.. Det är ändå en skillnad mellan beskattningen och det eventuella brottet...

   Radera
  5. Jo, allt det där borde man gå igenom ordentligt och skriva en bok om...

   Radera
 10. Facebook är publikt. Så självklart skall skattemyndigheten kolla upp där.

  På vilket sätt sägs det att det man gör på Facebook är privat ? Så är det inte alls. Facebook är en publik area - precis som denna blogg.

  SvaraRadera
 11. Vi ser olika på det här.

  En sak är i vart fall klarlagd:

  Alla påståenden om att staten inte snokar i våra liv via sociala media är falska.

  SvaraRadera
 12. För övrigt ser jag det som min uppgift att göra "vanligt folk" uppmärksamt på sådant här.

  SvaraRadera
 13. Allting går alltid att motivera.

  Allt Hitler gjorde var lagligt i Tyskland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlorade vadå? Han konstaterade att det Hitler gjorde var lagligt i Tyskland.

   Jag inför härmed reversed-godwin's lag; Den som blir påkommen med att göra som Hitler gjorde får förklara varför han inte ska betraktas som Hitler.

   Eller vinner man bara när man kallar SDare för nazister och liknar dem med Hitlers parti? Då verkar inte Godwin's lag gälla i Sverige så...

   Tji fick du!


   Godwin förresten, vem var det? Nån vänstertomte till stalinistkramare som var trött på att jämföras med Hitler?

   Jag är ledsen, ibland är det tyvärr relevant med liknelser från tredje riket. Så är det bara. Kunde lika gärna ha hetat Clas-Christians lag, bryr mig inte. Är ju inte direkt så att snubben Godwin beskrivit gravitationens mekanismer.

   Radera
  2. Buhuuuu... snyft... snyft... får inte nämna hitler.... buäääää...

   Tackars liten då, kom ska du få en glass.

   Det finns så mycket att jämföra med att det bara är löjligt att alltid få referenser till Hitler, var lite kreativa och oförutsägbara!

   Radera
 14. Ford Prefect25 maj, 2013 20:44

  HAX, don't panic, just grab a towel.

  SvaraRadera
 15. Om vi vill komplicera det hela ytterligare:

  http://qz.com/87795/free-information-as-great-as-it-sounds-will-enslave-us-all/

  SvaraRadera
 16. Dessutom är väl en del i delikatessen att alla ljuger på Facebook? Statusuppdatering "Softar med champagne här i Saint Tropez" fast man egentligen sitter på en balkong i Rågsved och dricker billigt lådvin? Och regnar gör det också ; )

  SvaraRadera
 17. Eller skämtar.

  Alla måste nu för tiden fråga sig hur det de postar på Fejan ser ut i misstänksamma statliga funktionärers ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men... Vi får ju alltid höra att "den som har rent mjöl i påsen inte har något att frukta"... Undra när det ska gå upp för förespråkarna att det inte är vi själva som avgöra om mjölet är rent.

   Radera
 18. Konsekvenserna av facebook är det sämsta som drabbat internet någonsin, långt värre än alla lagar hittils. Facebook är ett slutet nät i nätet, en sk. "walled garden" som suddar ut gränserna mellan privat och publikt på ett sätt som lockar fram det allra sämsta.

  Det öppna nätet blir allt fattigare och innehållslösare i takt med folks användande av facebook. Allt mer kommunikation hålls bakom deras murar, allt mer sker inom detta företags kontroll och godtycke. Ingenting i facebook är privat, facebook vet när person X blivit kär i Y långt innan X eller Y själva är fullt medvetna om deras egna känslor, bara genom att analysera deras surf och kommunikationsmönster. Detsamma kan sägas om google. Vem som mer snokar i detta handlar om pengar och makt, alltså en situation där den lille människan blir transparent för makten, men inte för andra vilket ger känslan av att kunna vara privat och lurar folk till en öppenhet de tror är privat.

  Hade det istället handlat om hemsidor, bloggar e-post osv.. då hade folk haft en mycket bättre egen kontroll av vad som är privat och inte, dessutom på ett federerat sätt där inget enskilt företag blir närmast allsmäktigt. Det är det federerade och den egna makten över den egna informationen som är det viktiga och det är detta som facebook gjort ett frontalangrepp på. Genom ren å skär flockmentalitet har de också lyckats, och skrattar hela vägen till banken.

  -steelneck

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt.
   Och problemet verkar accelerera när allt fler företag, myndigheter och tidningar aktivt styr in sina kunder/medlemmar/besökare till att använda fb för att komma åt deras tjänster...

   Riktigt hål i huvudet att t.ex. dagstidningar aktivt styr sina besökare till fb för att kommentera etc.

   Radera
 19. Vad det här främst visar, tycker jag, är vådan med övervakningsstaten. Det är ju en sak att bereda sig tillgång till information. Det kan vi nog aldrig hindra myndigheter från att göra. Det är för mycket hemligt fuffens som kan pågå som vi aldrig får reda på.

  VÅDAN är att det är så lätt att feltolka det man ser. För man ser ju bara en liten snutt ur en människas liv och leverne trots allt. Det måste finnas en INSIKT om att den mänskliga hjärnan AUTOMATISKT FYLLER UT en inkomplett bild med ens egna erfarenheter eller rena fantasier. Detta gäller såväl poliser, åklagare, domare, skattmasar och tjänstemän på försäkringskassan.

  Och det är viktigt att förstå att detta är en grundläggande biologisk funktion i hjärnan och inte något personligt påhopp på rättsväsendets och myndigheternas medarbetare. Hjärnans grundläggande uppgift är att bearbeta sinnesintryck för att avgöra om det finns någon livshotande fara i närheten. Sinnesintryck är alltid bristfälliga och därför används t.ex. minnet och fantasin för att fylla ut. Vårt minne är inte exakt. Det behöver inte vara det - bara tillräckligt bra för att vi ska inse vilka situationer som är farliga. Vår fantasi lurar oss ibland, men hellre lurad att se en fara, än att inte upptäcka och reagera på en faktisk fara.

  Så är hjärnan konstruerad och det är denna hjärna som ska tolka bilden eller statusuppdateringen på facebook. Va fan ska den ta sig till? Jo, den fyller ut med betraktarens mer eller mindre konstruerade uppfattning om objektet. Och om man inte ser sig för då kan de bli hur fel som helst.


  Så ja, fri bevisvärdering visst - men gärna rätt bevisvärdering också. Ni vet "tänka fritt är stort men tänka rätt är större".  SvaraRadera
 20. Äh, kan faktiskt inte bli så upprörd över detta. Har människor inget eget ansvar? Om man själv väljer att skriva saker till hela världen så är det väl självklart att även "staten" tittar där!?

  Om det är så att staten kan se sådant som INTE är skrivet öppet, då ska jag bli upprörd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt på fejsbook är öppet, dock inte för dig.

   -steelneck

   Radera
  2. Amerikanska staten t.ex har fri tillgång till allt utan att behöva be visa upp ett papper ens...

   -en annan anonym

   Radera
  3. @En annan anonym

   Det håller jag för mycket sannolikt. Men menar du att du VET att det är så? Källa?

   Ser dock inte relevansen för detta fall som Hax skriver om. Vad jag förstår läser SKV sådant som folk frivilligt skriver öppet för hela världen att se. Detta har jag inget problem med. Finns inget idag som tyder på att SKV/svenska staten kan läsa privata meddelanden på fb vad jag har sett?!

   Sedan finns det givetvis andra aspekter/problem med fb.

   Radera
  4. Det handlar om deras FISAAA lag (namnet är passande för det stinker) här kan du läsa mer idg: USA får övervaka data i molnet

   Relevansen är informationsutbyte, visst lite långsökt men snart har väl EU motsvarande möjligheter, om inte redan...

   -den anonym

   Radera
 21. Lägger man ut saker publikt på facebook får man räkna med att andra tittar. Detta oavsett om de är anställda av staten eller det privata näringslivet.

  SvaraRadera
 22. Jag tycker också det är ok att staten kollar på facebook. Varför skulle de inte göra det? Allt som är offentligt och till allmänt beskådande får man väl finna sig i att det också spanas in. Ser inget skrämmande i just det. Däremot den hemliga kontrollen är ju värre, och alla elektroniska kontrollmöjligheter.

  Facebook är ju en väldigt läskig historia överlag annars, speciellt nu när man trycker in alltmer plumpa reklam grejer bland innehållet. Och vänslar kommersiella företag etc. Men att staten letar fulingar på boken gör inte mig ett dugg. Närmast självklart.

  SvaraRadera
 23. Vill man ha en stor stat som finansierar allt mellan himmel och jord blir det så när den försöker få in pengar och begränsa fusk så det inte skall rasa ihop.

  SvaraRadera
 24. The Onion släppte den här historien för länge sedan:
  http://www.theonion.com/video/cias-facebook-program-dramatically-cut-agencys-cos,19753/

  SvaraRadera
 25. Jaron Laniers artikel var bra. "Just because things have a cost, that does not mean they can’t be affordable. To demand that things be free is to embrace an eternal place for poverty. The problem is not cost, but poverty."

  Varför inte lyssna på dom som vet hur vi blir av med fattigdom utan centralstyre?

  "A monetized information economy will create a strong middle class out of information sharing- and a strong middle class must be able to outspend the elite tip of an economy for democracy to endure."
  ... men det är det ju ingen som tror på, egentligen.

  SvaraRadera
 26. Jag menar, det är ju rätt a n i n g s l ö s t att fortsätta "bekämpa" fattigdom med från samma ståndpunkt och med samma gamla inkonsekventa, ständigt fallerande lösningar. ;-)

  SvaraRadera
 27. Mer konkret, vad vet vi om detta fall?
  Var detta en person som verkligen la upp sina bilder och status helt publikt - eller fick myndigheten en bakdörr in i privata FB??
  Väldigt stor skillnad anser jag.

  / Fredrik

  SvaraRadera
 28. Förvånad över att ni /Henrik inte följer med i punktmarkerings
  experimentet? dvs enskilda medborgare med stor insikt i övervakning tydligen fått nog och nu kör dom samma race som
  dom som inte ska ha makt position i samhället. poliser mm
  lite kluven men ändå inte nyfiken på kaoset.

  el trodde ni att myndigheterna sitter på mest insikt på teknik mm
  nopp!

  Raoul

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.