2013-06-20

Nästa rond för Svartholm Warg

Då har The Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg dömts till två års fängelse för dataintrång. Vi får väl se om domen överklagas.

Nu får man naturligtvis inte flytta pengar mellan andras bankkonton. Och inte olovandes ta sig in i statens olika databaser heller, oavsett hur dåligt skydd de har. (Om inte syftet till exempel är att avslöja missförhållanden.) Så det är väl som det är.

Just nu är det kanske viktigare att hålla ögonen på vad som händer i samband med att Danmark har begärt GSW utlämnad, misstänkt för liknande brott där. Dels handlar det om själva den rättsliga processen. Men det gäller också att vara vaksam ifall det finns ärenden där finansvärlden, upphovsrättsindustrin eller övervakningsindustrin vill ha honom utlämnad till tredje land.

Nu för tiden kan ju man aldrig veta.

N24 | SR | AB | Expressen

Uppdatering, länkar:
SR2 | DN | IDG1 | IDG2

6 kommentarer:

 1. Med största sannolikhet finns det både saker som är sant och sådant som är överdrifter i domen. Med tanke på att Sverige till en betydande kostnad köpt ut GSW från Kambodja så var inget annat än en fällande dom att förvänta sig. Att domen har politiska undertoner bör vara uppenbart.

  I sammanhanget så bör också nämnas att det i kommunikation som kommit fram genom offentlighetsprincipen i Assange-ärendet framgått att Paul Close vid "Counter terrorism division of the Crown Prosecution Service" av okänd anleddning särskilt har intresserat sig för svensk lagstiftning för utlämning till Danmark, Norge och Finland. Ser ut som en tanke.

  SvaraRadera
 2. Det är sorgligt att Sverige har politiserade domstolar och inte en domstolsjury som i t ex Norge, när principen i Storbritannien och USA är ett arv från vikingarna i England.

  Det hade givit möjlighet att döma efter samvetet. Se t ex:

  http://fija.org/

  SvaraRadera
 3. Att Sverige skulle betalat en "betydande" summa pengar för att få GSW utlämnad är nog bara något som står skrivet på insidan av din foliehatt.

  Trevlig midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det gjorde de. I.o.f.s. i form av ett ökat bistånd till Kambodja, men lustigt att de kom på att göra den uppjusteringen i samband med GSW's gripande...

   Lika bra att ha foliehatten på sig, det ska ju regna över midsommar.

   Radera
  2. Du har missuppfattat situationen. GSW blev inte utlämnad från Kambodja, det var inte en begäran från svenskt rättsväsende som gjorde att han kom till Sverige, och formellt juridiskt utvisade Kambodja honom (eller åtminstone är det Sveriges beskrivning av vad som skedde), och av en händelse begärde man assistans från specifikt Sverige för att verkställa det. Av en händelse så förvägrades han sin lagenliga rätt att bestrida utvisningen i Kambodja.

   Det är känt att metoden att köpa ut personer för lagföring även tillämpades på Oredsson, i det fallet från Colombia i samband med kokainmålet, istället för att begära utlämning.

   Radera
 4. Det tillhör sunt medborgerligt förfarande att ha en foliehatt i beredskap. Den bör även utsättas för intermittent användande och service på det att den personliga fåraktiga, blaséartade blicken ej skall permanentas inför alla skumraskspel, övertramp och kortbyten som sker under under bordsduken i den korporativa statens namn.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.