2013-08-30

Får Sverige betala notan för euro-krisen?

Bara för att det europeiska valutasamarbetet för tillfället har näsan precis över vattenytan tycks många tro att faran är över. Vilket är fel. Både sysselsättning och tillväxt uppvisar siffror som, i vanliga fall, skulle skrämma slag på folk.

Och så var det det där med att en valutakurs och en ränta för helt olika ekonomier är en dödsdömd idé. Euron kommer att skapa kris efter kris efter kris.

Just nu tittar EU:s och ECB:s byråkrater på hur man skall kunna förstärka krisfonderna inför kommande prövningar. Här är ett scenario, som tyvärr inte är helt otänkbart...

Sverige har, med sin relativt starka ekonomi, ett stort "outnyttjat låneutrymme". EU kommer att vilja att vi utnyttjar detta utrymme, tar upp stora lån – och pumpar in upplånade pengar i nya eller befintliga krisfonder.

Det behöver inte bli så. Men det finns tecken som tyder på att EU ser sin chans här. Då gäller det att hålla emot. Annars kommer euro-fiaskot att drabba Sverige och svenska skattebetalare med full kraft.

Kom ihåg att Sverige faktiskt är med i EMU (även om vi inte har infört euron som valuta). Så EU kan vrida om armen på oss rätt hårt. (Sverige har för övrigt inte heller något formellt undantag vad gäller att införa euron som betalningsmedel. Vilket EU ibland påminner oss om...)

15 kommentarer:

 1. Det vore bra om den här typen av debatt kom upp lite lagom innan EU-valet.

  (Kanske inte för PP direkt, men för oss som är starka Euro-skeptiker...)

  SvaraRadera
 2. Outnyttjat låneutrymme. Hoppsan. Där om något har vi möjligheter till valfläsk 2014! Många politiker i Sverige (och väljare) tycker nog att det är bättre att nyttja detta utrymme i Sverige innan pengarna försvinner utomlands!

  SvaraRadera
 3. om vi ska låna ut pengar till krisande euro-zonen ska vi ha rejäla garantier och kunna driva in mördande ränta från Äran, Hieltarnas och Merkels land!

  Inte för att Raj-Raj eller Löfvden kommer kräva det förståss, vi äro ju så goda, självspäkande lutheraner i EU-Kyrkan!

  SvaraRadera
 4. Det kan se ut som att vi har ett stort outnyttjat låneutrymme, men nu är det ju så att vi har en banksektor här som är vida större än vad den svenska nationella ekonomin egentligen förmår stötta upp.

  En kraschad storbank och det där låneutrymmet är till fullo belastat. Två kraschade storbanker ska vi inte ens tala om. Och vi har tre jättar i Sverige.


  EU:s bankunion är en logisk konsekvens av den fria rörligheten för kapital. Om pengar kan lånas av den svenska riksbanken för att sedan lånas ut över hela EU utan möjlighet till begränsningar, då borde vi också gemensamt ta hand om de banker som kraschar. (Och med ta hand om menas då ta över, rekonstruera och sälja på marknaden, inte rädda tidigare ägare.)

  Sen är det uppenbart så att det inte är alldeles klokt för Sverige att gå in i en bankunion nu när Europas banker precis klarat sig från att falla och fortfarande är riskabelt instabila.

  SvaraRadera
 5. Varför uppstår kreditförluster? Jo, eftersom centralbankerna tar in mer pengar än vad de ger ut. Ränta kallas det och det är i princip ett enda stort systemfel.

  Det borde därför inte vara något fel i att ECB tilläts backa upp EU:s krisfond genom räntor på ECB-lån tillföll krisfonden.

  SvaraRadera
 6. Börjar EU stjäla våra pengar så tycker jag att det är helt okej att skattefuska

  SvaraRadera
 7. "Får Sverige betala notan för euro-krisen?"

  Ja, Sverige får ju betala för krisen i Somalia så vad är skillnaden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte att vi har fri invandring från Eritera nu också. Alla får stanna.

   Och 50 kronors maxbelopp inom all vård och gratis barnpassning för alla illegala så kallade "papperslösa".

   Radera
 8. "en valutakurs och en ränta för helt olika ekonomier" ... Projekt Euroland är inte färdigt än på länga vägar. Det är först när delprojekt Subway sandwich är klart som det kommer fungera. Man bygger inte socialistiska och rättvisetrendiga "handelsregioner" på en kafferast. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ein volk, ein reich, ein valutakurs... ;)

   Radera
 9. Sverige har inget stort låneutrymme, då svenska privatpersoner har lån upp över öronen och använt sina bostadslån som bankomater för att konsumera idiot saker.. vi har inget utrymme att låna , för NÄR bostadsbubblan spricker istället för pyser så kommer svenska staten behöva låna en hel del för att "rädda" storbankerna.

  SvaraRadera
 10. Det låter väldigt mycket som en större variant av det Svenska systemet för kommunal "skatteutjämning", den sk. "Robin Hood-skatten".

  Dvs välskötta kommuner tvingas betala för misskötta. Malmö får redan mer än 25% av sin budget från detta system.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken del av budgeten i Malmö är det som skenar?

   Sociala bistånd och bidrag.

   Vilken grupp står för majoriteten av uttagen ur dessa system trots att samma grupp är i minoritet?

   Radera
  2. Vilken grupp står för majoriteten av uttagen ur dessa system trots att samma grupp är i minoritet?

   Politikerna?

   Radera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.