2013-09-01

Saker regeringen inte kommer att ta upp med president Obama


På onsdag kommer USA:s president Barack Obama till Sverige – och våra politiska ledare tindrar som små barn på julafton.

Det intressanta är vad man kommer att tala om. Och vad man inte kommer att tala om.

Elefanten i rummet är USA:s och NSA:s övervakning av internet, avlyssning av telekommunikationer och buggning av till exempel EU. Man kan känna sig rätt säker på att detta inte kommer att tillåtas störa den goda stämningen på onsdag. (Den svenska och den brittiska regeringen har ju till och med lagt in sitt veto mot att EU skall diskutera sådana saker med USA.)

Vad som däremot kommer att komma upp på dagordningen är det frihandelsavtal som håller på att förhandlas fram mellan USA och EU. Nu handlar det tyvärr inte om fri handel, för det skulle man ju kunna införa ögonblickligen om det är det man vill ha. Istället handlar det om regleringar och utformning av olika handelshinder. Vilket är en helt annan sak.

Till att börja med borde Sverige kräva transparens och öppenhet kring dessa förhandlingar. Det handlar trots allt om ett handelsavtal som kommer att få politiska konsekvenser och som på vissa områden kan få samma ställning som lagstiftning. Det borde vara fullständigt självklart att sådant skall skötas på ett öppet och transparent sätt – och inte bakom stängda dörrar.

Här kan vi utgå från att Sverige kommer att förbigå frågan med största möjliga tystnad. Vi får väl hoppas att någon modig journalist får tillfälle att ställa frågor om detta. Men det kommer naturligtvis inte att ske. Även om någon skulle vilja fråga, så är presskonferenser av detta slag hårt regisserade.

Dessutom borde Sverige kräva att frågor om upphovsrätt och fildelning lyfts ur det nya frihandelsavtalet. Mycket talar nämligen för att man kommer att använda detta avtal för att göra ett nytt försök att strypa internets frihet, på samma sätt som i det fallna Acta-avtalet. (Det vill säga att man tvingar internetoperatörerna att bli nätpoliser för nöjesbranschens räkning. Och att man ålägger nätoperatörerna ansvar för vad deras kunder har för sig i kablarna.)

Även här kommer Sverige att vara artigt tyst och sitta ner i båten. För i själva verket är Sverige ett land som är pådrivande i sådana frågor. (På order av USA, framgår det i de amerikanska ambassadtelegram som Wikileaks offentliggjort.)

Man kan även känna sig rätt säker på att våra svenska politiska ledare inte kommer att ta upp fall som Bradley Manning, Barret Brown och situationen för NSA-läckan Edward Snowden.

Så man kan nog säga att svenska politiker och den sittande regeringen är en del av problemet.

6 kommentarer:

  1. Chelsea (née Bradley) Manning.

    SvaraRadera
  2. Politiker och regeringar är problemet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kan nog enkelt säga att yrkespolitiker är problemet oavsett färg.

      Radera
  3. Expressen ikväll:

    http://www.expressen.se/nyheter/kommer-inte-pressa-obama-om-avlyssning/

    SvaraRadera
  4. Varför tillåta vokabuläret? Om "frihandelsvatal" inte betyder fri handel bör vi väl ersätta detta ord med någonting annat. T.ex. "handelsregleringsavtal"?

    SvaraRadera
  5. Precis Harold. Men det gäller ju att upprätthålla illusionen om vad som pågår inför medlemmarna i TV-soffa-demokratin. Nyspråk är ett effektivt post-demokratiskt styrmedel.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.