2013-09-20

All makt går ut över folket


I politiken kommer våra ledare undan utan att bli ifrågasatta när de vill urholka rättssäkerheten, begränsa yttrandefriheten och införa åsiktslagar. Ingen invänder när de kompromissar bort grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter.

Offentlig verksamhet bedrivs utan ordentlig utvärdering och utan att någon kan ställas till svars när saker och ting går över styr. Personligt ansvar har ersatts av en konsensuskultur där inget någonsin är någons fel.

Övervakningsstaten rullas ut på ett sätt som får DDR:s gamle Stasi-chef Markus Wolf att bli alldeles paff. Och det har visat sig att lilla Sverige är en nyckelspelare i det globala övervakningsnätverket.

Medias bevakning av politiken blir allt mer ytlig, snuttifierad och inriktad på att copypasta från pressmeddelanden. Gräv och analys blir allt ovanligare. Och rapporteringen från EU – som ju står för c:a 80 procent av alla nya lagar – är så gott som obefintlig.

Riksdagen har degraderats till ett knapptryckarkompani. I EU stressas lagstiftning igenom på ett sätt som förhindrar insyn och som gör civilsamhällets medverkan i den demokratiska processen så gott som omöjlig. Makten centraliseras och flyttas i allt större omfattning över till icke-valda byråkrater.

Och det är inte någon större skillnad mellan Alliansen och sossarna i dessa frågor.

Den ständiga frågan är vad man kan göra åt saken. Jag tror att ett första steg är att skapa nya, bättre och mer seriösa nyhetskanaler. Riktiga satsningar, som har förutsättningar att få genomslag. Tekniken finns, de mänskliga resurserna finns – och uppstartspengar borde gå att hitta.

16 kommentarer:

 1. "...skapa nya, bättre och mer seriösa nyhetskanaler."

  Tja, en anledning till att det är så illa är ju att gammelmedia tillåtits ljuga för svenska folket om invandringspolitikens baksidor. Så det lögnaktiga-beteendet är redan inlärt och invant, trots att varenda unge vet att om man kastar brödbitar till några änder i parken så kommer strax ALLA änder och vill ha bröd...

  Talande är ju de senaste rapporterna som visar att det är syrier redan boende i andra länder som bryter upp och packar flyttlasset till Sverige. De krigsskadade barnen ligger till stor del kvar i undermåliga tältläger där de saknar både mat och läkemedel.

  Man kan inte bara ha ett hjärta i kroppen, utan man måste också använda HJÄRNAN. Annars kan vi lika gärna lägga alla skattemedel på vård av hemlösa/skadade hund- o kattungar, de är ju såå söööta. Har ni inget hjärtaa?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att man måste använda hjärnan när man agerar, men är det verkligen där skon klämmer? I så fall skulle åtminstone jag vara försiktig med att jämföra flyktingar med sånt som änder, hund- och kattungar.

   Man skulle ju kunna få för sig att du, hemska tanke, har något emot flyktingarna som sådana...

   Radera
  2. "Man skulle ju kunna få för sig att du, hemska tanke, har något emot flyktingarna som sådana..."

   Har du fler halmgubbar på lager?

   Radera
  3. "I så fall skulle åtminstone jag vara försiktig med att jämföra flyktingar med sånt som änder, hund- och kattungar."

   - Kan du utveckla på vilket sätt jag behöver vara försiktig? Sitter du och laddar upp med ett rasistnazistfascist-epitet att slänga på mig som ytterligare ett strawman-argument ifall jag säger att du inte förstått liknelsen?

   Nu tror jag Marcus läsförståelse inte är riktigt så dålig. Du vill bara dryga dig då du inte har några riktiga argument att komma med till stöd för den ansvarslösa migrationspolitiken i Sverige.


   Dessutom går du offtopic, Henriks inlägg handlade om förljugna medier...

   Radera
  4. Du är ju fascist/nazist(det är ingen nyhet)och det är du som börjar med att vara offtopic.
   Henriks inlägg handlar inte om den enda politiska fråga som fascist/nazister odlar sin politik med.

   Radera
  5. Micke:


   Henrik skrev: "Medias bevakning av politiken blir allt mer ytlig, snuttifierad och inriktad på att copypasta från pressmeddelanden. Gräv och analys blir allt ovanligare."

   - Jag skrev då om att gammelmedia var vana att ljuga om saker sen tidigare, och gav ett exempel på det mest flagranta, så det är inte så konstigt att de fortsätter ljuga befolkningen upp i ansiktet. Det har ju gått så bra tidigare...

   Det är du och Marcus som är intresserade av att diskutera exemplet jag drog för att visa på problemet med en förljugen massmedia.

   Och till sist, att bli kallad fascistnazist av dig Micke är som att få en klapp på ryggen. Man vet att man är på rätt spår.

   Radera
 2. Kanske borde man bygga en liberal nyhetsportal - motsvarande online-tidning - där man feedar in alla liberala skribenter, exempelvis HAX. Svensson har svårt att hitta alla bloggar på nätet, vi måste göra det enkelt för honom. Det kan också bli en jäkligt bra tidning. Jag kan ordna sajten.

  robert@tecknare.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker jag låter som en väldigt intressant idé, kickstart för initial startupbudget borde väl sedan kunna lösa det finansiella.

   Radera
  2. Tja, försök att ena sveriges liberaler har väl gjorts förr, och inte funkat. Men en god ide, Attila. Go for it!

   Radera
 3. Jag tror saken kommer att lösa sig så småningom när papperstidningen går i graven. Vi som läser på papper - och gillar det - kommer inte att vara tillräckligt många för att bära kostnaden och då försvinner formatet.

  MSM bygger i väldigt stor utsträckning på den position som man byggt genom papperstidningen men när formatet försvinner så blir spelplanen väldigt annorlunda, när formatet är detsamma för alla så har MSM ingen särställning. Aftonbladet och Avpixlat blir likställda i någon mening, en skrämmande insikt för varje rättrogen journalist.

  Den bastion som MSM tillsammans med politikerklassen sannolikt kommer att värna är SvT och SR vilka fortfarande kommer att vara unika format under en längre tid.

  SvaraRadera
 4. "Och det är inte någon större skillnad mellan Alliansen och sossarna i dessa frågor."

  Är det någon s t ö r r e skillnad på nåt parti inom den här teatersporten som kallas parlamentarisk demokrati. Så länge den kollektivistisk programmerade demokratin och dess anhängare tror att det är demokrati att tvångs- och våldföra sig på minoriteten kommer inget att förandras, inte ens om man är piratpartist och så innerligt vill och tror detta.

  SvaraRadera
 5. Intressant med citat av Hans-Hermann Hoppe. Hans ideer om staten och demokrati är alldeles för radikala för medel-Svensson (och motsvarande i andra länder) än så länge, men om utvecklingen fortsätter på det sättet som beskrivs av HAX här så kommer det nog en dag när många har tappat tilltron till systemet, trots den kollektivistiska propagandan som Dividendum nämner. Då får man hoppas att man går på Hoppes libertarianska linje bort från demokratin och inte åt andra hållet, d.v.s. i en fascistisk riktning.

  SvaraRadera
 6. Bra inlägg.

  Liksom citatet i början av Hans-Hermann Hoppe så har jag också fattat att staten Sverige numera är ett brottssyndikat. Förr tänkte jag att dumhet i toppen selekterar på dumhet och att dumheten så att säga förstärker sig själv. Men en kriminell verksamhet är i sig en dumhet och den tål dessutom inte klarsyn så det känns som den bästa förklaringen till att idioterna står vid rodret medan alla eftertänksamma och kloka röster marginaliseras. Andras idioti är bra för kriminalitet.

  SvaraRadera
 7. En liten randanmärkning: Marcus Wolf var inte "Stasi-chef" och han övervakade inte DDR:s egna medborgare. Han var chef för Östtysklands utrikes underrättelsetjänst HVA (Hauptverwaltung Aufklärung) och en synnerligen kompetent och faktiskt rätt så trevlig person. Dessutom är han död, så han kan inte längre bli paff.

  Den obehaglige Erich Mielke var mannen som övervakade östtyskarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, tack. Det var någon av de gamla Stasi-cheferna som hade uttalat sig och jag gick på auto-pilot på namnet...

   Radera
 8. Jag tvivlar nog också på Mielke. Han var senil redan när muren föll.

  Marcus Wolf var en märklig, och ja faktiskt också sympatisk person. Hans barndomsskildring från stalintidens Moskva med brodern Konrad, som sen blev knappt tåld filmregissör i DDR, och fadern Friedrich Wolf som var nudist, naturläkare, Spanienhjälte, barnboksförfattare, kommunist, häradsbetäckare och överlevare (överleva Stalin som tysk kommunist var inte lätt), är en alldeles underbar liten bok. Ytterligare en bror till Marcus Wolf bodde under alla år i USA.

  Det finns människor som är mysterier. Marcus Wolf tillhör dem.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.