2013-09-09

FRA/NSA: Ligger regeringens lojalitet hos USA eller hos svenska folket?


Det har avslöjats att Sverige är ett av ett litet antal länder i det amerikanska övervakningsnätverkets hårda kärna. Eller snarare, det har bekräftats.

Vi vet också att amerikanska NSA lagrar oerhörda mängder data från världens telekommunikationer och internettrafik. Man övervakar oss på sociala nätverk och nätplattformar. Man har metoder för att kringgå det mesta vad gäller anonymisering och trafikkryptering. Och fler avslöjanden är på gång.

Vidare är det sedan länge känt att FRA inte bara skannar och analyserar all teletrafik som passerar Sveriges gränser. (Vilket även omfattar mycket trafik som både börjar och slutar inom Sverige.) FRA bygger sociogram med metadata och lagrar information längre än vad lagen tillåter i sina forskningsdatabaser. FRA har vid upprepade tillfällen brutit mot lagen och mot de regler som styr dess verksamhet – utan att detta fått några som helst konsekvenser. Alla löften om integritetsskydd från FRA-striden är som bortblåsta, FRA-shoppen har öppnat igen och man funderar på att göra en höjdare från Försvarsdepartementet till chef för FRA-domstolen. Det är ett präktigt magplask.

(Lägg till detta teledatalagringen som – här och nu – lagrar data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner. Men det är alltså en annan, separat verksamhet.)

Från regeringen hörs endast mummel. Det enda konkreta är att ingen har förnekat att de uppgifter som nu blivit kända skulle vara korrekta.

I övrig presterar regeringen bara tomma uttalanden, plattityder och varm luft som konsekvent undviker de centrala och konkreta frågeställningarna. Många media tycks tyvärr nöja sig med detta.

Samtidigt börjar det bli svårt för regeringen att fortsätta spela säkerhetskortet. Det blir nämligen allt mer uppenbart att FRA inte skyddar oss mot några terrorister.

Regeringens första plan är rimligen att hoppas att det här blåser över. Möjligen kommer man att höja den svenska beredskapen mot något förment terrorhot. Så tills vidare håller Rosenbad och UD fast vid de soundbites som redan repeterats så många gånger att de börjar låta löjliga.

Samtidigt undviker regeringen (och sossarna) att ta tag i den centrala frågan: De kräver att svenska folket skall lita på dem – för att driva en övervakningsverksamhet vars innehåll och syfte de vägrar att berätta om eller att debattera. De kräver ett frikort för att få göra som de vill.

Dessutom är det möjligt att folk i allmänhet nu har blivit uppmärksammade på att de faktiskt är övervakade. Detta sår i så fall ett frö av misstänksamhet i sinnet hos ett stort antal väljare – som om ett år skall gå till valurnorna. Här står betong- och batongpartiernas förtroende på spel.

Det som gör regeringens situation omöjlig är att den inte kan ta denna debatt. Den har lovat USA diskret samarbete, tystnad och brödraskap.

Regeringens lojalitet med USA är möjligen större än dess lojalitet med svenska folket.

29 kommentarer:

 1. Bra artikel. Du skriver om teledatalagringen inom parentes, men borde data där kunna samköras med FRAs register? Allt är ju tillåtet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer säkert att DLD och FRA:s motsvarande trafikdatainhämtning i utrikestrafiken kompletterar varandra. Polisen får ju numera lägga uppdrag på FRA. Och som bekant ligger tröskeln för misstankegraden mycket lägre när det gäller underrättelseverksamhet än vid en förundersökning. Det är själva poängen med FRA:s polisiära avlyssning (som dock måste avse "utländska förhållanden").

   Radera
 2. Jag tycker vi ska prata om "etablissemanget" istället. Alltså, den maktskiftaradel som spelar teater för oss skuldbelagda pultroner år ut och år in för att försöka etablera tron att detta skulle ha nån som helst betydelse för nånting ... mer än att förstöra livet för de människor som tvingas leva under detta enorma resursförstörande maktspel.

  Vem bryr sig om ens kalsonger är röda eller blå? De måste i alla fall bytas eftersom de blivit nerskitade och oanvändbara.

  SvaraRadera
 3. Politiker och blöjor skall bytas ofta och av samma goda skäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Det var den aforismen min haltande travesti hade i åtanke. :-)

   Radera
 4. Hoppas att ansvariga politiker ställs inför riksrätt! Rösta SD till riksdagen och PP till EU-parlamentet så slänger vi ut bedragarna ur templen!

  Det är kriminella människor med dolda agendor som styr i Sverige och EU, det måste betyda att kriminalitet uppmuntras nu. Jag som egen företagare har stora möjligheter att undanhålla staten skatt. Uppmuntrar andra att göra detsamma. Sparka dem på penningpungen! Hårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skall vi rösta på Nazzarna i SD? De är ju mer FÖR FRA och DLD än sittande patrask!?

   Radera
  2. Kan du visa var SD uttalat sig för FRA?

   Ju mer ni kallar dem för nazzar, desto fler röster får de...

   Radera
  3. SD vill dessutom lämna EU, så redan där är mycket vunnet. Den mesta idiotin kommer från just EuropasUndergång.

   Nazzar... är det därför de har en jude (ekeroth) med i partiledningen? väx upp och läs nåt annat än Aftonbladet nu lill-killen!

   Radera
  4. Sorry, jag läser inte (S)-propagandablaska, socialstyrelsen borde sätta varningstext på det skräpet!

   SD röstade för utökningen av FRA-lagen i riksdagen. Vad de säger om FRA är därmed ovesäntligt. För övrigt är en röst på SD bortkastad då inget parti kommer att samarbeta med dem, enda chansen är att de får egen majoritet...och då lämnar jag Sverige (igen), för alltid.

   SÅ ja, den här "lillkillen" vet att partiet styrs av gamla nazzar, Quislingar (Ekeroth) finnes bland alla avarter. Eller har du inte hört, muslimer är de nya "judarna". Grymt eller hur? Sugga på den!

   Radera

  5. Muslimer är de nya judarna... LOL!!

   Islam är däremot en våldsideologi helt i paritet med nazismen.
   Islam betyder underkastelse. Just nu är det den aggressivaste, mest förtryckande och mest expansiva av alla religioner och ska såklart bemötas därefter. Visste du att "otrogna" i Syrien nu har att välja mellan halshuggning eller konvertera till islam? Nej just ja, då måste man läsa utländsk media då svensk media mörkar detta... http://korta.nu/u3dgs (AP)

   SD röstade ja till FRA precis som alla andra i riksdagen. Dock är det högljudd kritik mot FRA inom partiet. Jag ser inte PP i riksdagen, någonsin. Tyvärr. Lycka till med att locka 4% piratröster med de nya valaffischerna. Riktiga kioskvältare...

   Huvudsaken är som sagt att vi går ur EU, får stopp på Bilderbergarnas nya världsordning och upphör med att vara smörgåsbord för allsköns lycksökare, snarast.

   PP i Bryssel gör däremot riktig nytta och förtjänar fortsatt mandat.

   Radera
  6. Ja du 'lill-killen'. Innan du kastar skit på en religion så bör du kanske granska din egna. Kristendom förordar incest (jorden har tydligen repopulerats mer än en gång av en syskonskara), mord och stympning i samma utsträckning som Islam så ärligt talat så ser inte jag någon skillnad på de två.

   Vad som händer i Syrien har inget med religion att göra, hade det varit någon annan religion involverad så hade samma sak hänt, det ligger i människans natur. Oroa dig inte, Jänkarna kommer nog se till att kriget blir ännu jävligare där nere...

   Radera
  7. Men ditt ärke-mongo. Jag är inte kristen eller tror på något annat hokuspokus! Hur kom du fram till den slutsatsen är ju en stor gåta.

   Lilla vän, sluta utgå ifrån att man är kristen eller tillber nån annan hjärndöd religion bara för att man kritiserar islam.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Sen hur du kan påstå att konflikten i Syrien inte har med religion att göra är ju den största gåtan av dem alla. Du verkar ju inte ha alla korvar på grillen direkt...

   Att rebellerna består av organätande islamister betyder enligt dig ingenting alls eller? Att Egypten står på randen till ett inbördeskrig instigerat av islamisterna i Muslimska Brödraskapet? Islam vädrar morgonluft nu och expanserar aggressivt i många delar av världen. I samband med "slöjupproret" vädrades på deras FB-sida önskningar om sharia-zoner i svenska städer. Är det OK för dig eller? Eller ska vi blunda för islams aggressivitet bara för att Breivik dök upp?

   Men för all del, schavottera gärna runt med dina idiotiska uttalanden om att man inte får kasta skit på religioner och blända oss med din okunskap och historielöshet. Under tiden du och dina gelikar tar på er slöjor till stöd för islamism så tar tonåriga flickor i Egypten livet av sig pga religiöst tryck från sina föräldrar.

   Radera
  10. Mjo, jag förstår att du har lite svårt med kognitiva övningar, det märks tydligt. Du är uppvuxen och uppfostrad i kristen bemärkelse såvida du inte är Jude, vilket är samma sak...ergo är du kristen, sedan att du inte tror på skiten eller är aktiv utövare, tjavars det är väl en lycklig omständighet!?

   Att en människa begår grymheter i en religions namn har inte med religionen att göra utan med människans natur. Att urskulda sig och inte ta ansvar för sina handlingar tillhör ju också människans natur. Konflikter i lågt utvecklade samhällen tenderar ju att urarta snabbt oavsett vad för skit man tror sig tillbedja, konflikten i Syrien handlar ju om makt och pengar, inget annat. Den som tror något annat är...ja, naivt trögtänkt. Du är inte miljöpartistisk entrist va?!

   Radera
  11. Jag skulle ta det piano med att recensera andras "kognitiva övningar" när det enda man presterar själv är kvasiintellektuella halmgubbar och rent anti-intellektuella påståenden som att man inte får kasta skit på religioner, och du kallar dig piratpartist?

   Jag växte upp i ett akademiskt och ateistiskt hem. Visst, jag har haft skolavslutning i kyrkan, men det var inte mitt val. Känner ingen tillhörighet med vare sig kristendom, judendom eller islam. Sagor är för små barn.

   Konflikten i Egypten handlar väl också om pengar då? Liksom i Afghanistan? Man får bra betalt för att bränna kyrkor och spränga buddistiska monument? Precis som man får bra betalt för att halshugga "otrogna" i Syrien...

   Är du säker på att du inte jobbar som valarbetare för SD? Jag känner nu verkligen att jag gör rätt som förkastar islamistvurmeriet och det statsfeministiskt genustrams som blivit PP i Sverige.Christian Engströms, Amelia Andersdotters och HAXs arbete i Bryssel förtjänar däremot all respekt. Synd bara att Sverige-avdelningen tappat fokus och knappt lyckas göra sig hörda, och trots att Snowden och den nya FRA-debatten lämnat vidöppet mål så sumpar partiledningen det ändå.

   Radera
  12. Jag satt på riksdagsläktaren när man höll de avslutande talen för och emot DLD.

   SD's talesman lovordade lagen i sin helhet med den enda anmärkningen att han ansåg att informationen som insamlades skulle lagrats i Sverige, vilket den inte gör. Den går - oavkortat - till tredje makt.

   SD's "roll" när det gäller övervakningsfrågor är redan under all trovärdighet. Grundat på deras egna uttalanden.

   Radera
  13. Jag försöker egentligen inte försvara SDs syn på FRA. Mer hantera mitt hat emot EU, då är SD en lämplig kanal. Sen att de vill ta ett nytt grepp på invandringspolitiken stör mig inte det minsta, snarare tvärtom.

   Förstår vi nu?

   Drömscenariot skulle naturligtvis vara PP i riksdagen, men det ser ganska mörkt ut på den fronten. Jag har varit med i både förra riks- och EU valet och delat ut valsedlar för PP. Besvikelsen över resultatet i riksdagen kontra EU-valet får mig att resonera på det vis jag gör nu.

   Men inget är skrivet i sten och jag kommer definitivt aldrig söka medlemskap i SD. Måste jag skriva det i klartext? Jag vill sätta eld i baken på PP-Sveriges partiledning.

   Radera
 5. Sen en annan anledning till att rösta SD till riksdagen är ju att PP är ett promille-parti i de opinionsmätningarna... en bortkastad röst m.a.o. Däremot sitter PP redan i EU-parlamentet och visat sig kunna göra nytta där. SD sitter redan i riksdagen och de vill gå ur EU. Mitt resonemang och strategi är enkel.

  Kalla mig nazze en gång till då, tror inte varken SD eller PP's opinionssiffror påverkas nämnbart av det.

  Jag vill ha förändring. Tror du vi uppnår det med nuvarande sjuklöverpartier och PP i bästa fall runt 1%-strecket efter valet?

  Jag tror på min strategi och emottager gärna slagkraftigare replik-argument än "nazzarna i SD kan man inte rösta på".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du en sån där taktikröstare (alltså, en sån där som tror att det går att rösta emot nåt i en demokrati på valdagen)? Eller är du SD:are?

   Radera
  2. Han är Hitman.Troll och fascist.

   Radera
  3. Jag är väldigt anti-eu och piratpartist, och en som tänker strategiskt.

   Vad Micke är vet alla redan...

   http://www.youtube.com/watch?v=qCXK0Fyb4aY

   "EU must be put out of it's misery" - Roger Helmer, UKIP

   Radera
  4. "Jag tror på min strategi och emottager gärna slagkraftigare replik-argument än "nazzarna i SD kan man inte rösta på"."

   I gengäld mot SD's rättspolitiske talesmans tydliga tro att man med ett schysst järnrör kan slå hela Sverige med häpnad?

   Du vill ha ett slagkraftigt argument? Ok, gör som jag, nyttja din rätt som Svensk medborgare, gack till riksdagsläktaren när en fråga som FRA eller DLD dryftas.

   Jag lovar, tror du på individens frihet att existera är din tilltro till bl.a. FP, SD, M och S därmed totalt förbrukad.

   SD's egen talesman i sådana frågor får till och med vänsterpartiet att se ut som liberaler. Så illa är det.

   Radera
  5. Ja, jag tänker inte löpa gatlopp åt SD. Är medlem i PP men inte i SD. Tyvärr är det bara 2 partier i riksdagen som vill lämna EU. V och SD, tyvärr kan jag inte förmå mig att rösta V så det blir SD även om det är långt ifrån optimalt.

   Var är det svenska UKIP? SWEKIP?

   Radera
 6. Låt oss sammanfatta. FRA:s tidigare GD, Per Kjellnäs, en av författarna av FRA-lagen. Även den senare tillträdande GD:n, Ingvar Åkesson är djupt insyltad, bl.a som rättschef hos FÖD och sakkunnig i Wiktorins utredning, som syftar till att bädda för FRA:s plats i "kabelklubben".

  Det är alltså FRA-chefer som är med och utformar FRA-lagen.

  Under ett antal år leds icke-granskningen av FRA av den förre försvarsministern Anders Björck, som för övrigt är god vän till Ingvar Åkesson. De lärde känna varandra redan i KU under Ebbe Carlsson-affären. Senare jobbade de tillsammans hos FÖD.

  När FRA-lagen baxats genom riksdagen och det är dags att utse chefen för FRA-domstolen faller valet på den lojale gamle fjälljägaren Runar Viksten, med starka band till Försvarsmakten. För säkerhets skull kryddas anrättningen med ett par särskilda ledamöter i form av tidigare underrättelsechefer vid FRA. Signalspaning är ju så komplicerat gubevars, så givetvis måste det sitta FRA-folk i kontrollorganen.

  Nu skriver vi hösten 2013. En oenig domarnämnd har just föreslagit att FÖD:s nuvarande rättschef, och tidigare kollega till Ingvar Åkesson, ska efterträda Viksten i FRA-domstolen. Föga förvånande har hon fått de allra bästa vitsord av FRA:s GD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg:

   När det ska utredas hur FRA:s polisiära spaning ska utformas heter utredaren - just det - Runar Viksten, tillika domare i FRA-domstolen. Lagen utformas till punkt och pricka i enlighet med Vikstens (läs FRA:s) förslag. Lagens författare blir sedan alltså dess uttolkare och tillämpare.

   Håll med om att Sverige är fantastiskt.

   Radera
  2. Vad är att förvänta sig av ett land där man saknar författningsdomstol?

   Politikerklassen anser sig stå över allt och alla och anser sig inte behöva utsättas för skärskådande.

   Till och med Ungern har en författningsdomstol och det blev ett j-a liv på svenska tyckare när ungerska politiker ändrade villkoren för den domstolen, trots att de goda svenskarna inte ens anser sig behöva en författningsdomstol.

   Hur tänkte man då?

   Radera
 7. Minns denna artikel av en NSA.. Förlåt, FRA-anställd. Man skulle kunna tro att den var av någon anställd av USA. Inte av Sverige.http://www.idg.se/2.1085/1.516282/varfor-atervander-du-inte-till-ditt-land

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.