2013-09-06

Var rädd. Var väldigt, väldigt rädd!


En tidning får besök av Staten – som ser till att slå sönder några av dess hårddiskar.

Vitryssland? Zimbabwe? Nej, London!

Hårddiskar – som innehöll information om sådant som att Sverige tillhör den globala övervakningsstatens lilla, hårda kärna. Att Staten minsann kan gå runt alla former av anonymitetsskydd på internet. Och att den finns snokande på alla våra nätplattformar.

Jag är imponerad. Jag trodde inte det skulle vara så uppenbart. En slägga, sägs det, användes för uppdraget. Bilden man ser framför sig...

I Sverige är vi inte så våldsamma av oss. Vi låter helt enkelt FRA i lugn och ro ägna sig åt upprepade, dokumenterade lagöverträdelser – utan att detta får några som helst konsekvenser. FRA står utanför lagen.

Europaparlamentet har för övrigt öppnat Pandoras ask. Plötsligt fanns ett yttre tryck – tillräckligt stort för att få de folkvalda att känna sin ställning hotad. Så de beordrade en Snowden-utredning.

Och nu inser ledamöterna att de är i så stark belysning att de kanske tvingas göra det rätta. Vilken redan hunnit få FRA-frågan att explodera med viss kraft igen, i Sverige.

Torsdagens hearing med Europaparlamentets LIBE-utskott om NSA får en att tappa hakan. Var rädd. Var väldigt, väldigt rädd!

Men det hela kommer att rinna ut i sanden. Det sker när Europaparlamentet inser att det är en del av problemet. När pappersspåren slutar utanför den egna dörren.

Jag menar, Europaparlamentet gick med på att sända data om europeiska privatpersoners, företags, organisationers och myndigheters bankaffärer till USA. I bulk.

Europaparlamentet gav klartecken till datalagringsdirektivet – som här och nu innebär att data om alla medborgares alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, uppkopplingar till internet och mobilpositioner lagras. Det kan ju vara bra för staten att ha till hands, typ.

Då har man inte förstått.

En tydlig majoritet av Europaparlamentets ledamöter har tyvärr ingen trovärdighet i den här frågan.

Tro mig, det kommer att bli pannkaka av det här.

Sedan är det business as usual igen.

Vi får inte låta det hända!

Kom ihåg att allt staten i dag bygger upp kan användas mot folket, förr eller senare.

(Och låt oss hoppas att svenska media nu kanske ändå har fått upp ögonen för att något är på gång i Bryssel.)

Lägg gärna en kväll på att se Europaparlamentets NSA-hearing. Det är värt det. »

16 kommentarer:

  1. Efter intervjun med Duncan Campbell i kvällens Aktuellt följde en utfrågning av Fredrik Wallin,talesperson för FRA (och tidigare chef för underrättelseavdelningen, avd U). Avsnittet börjar 21 min in på sändningen.

    Föga förvånande är Claes Elfsberg dåligt påläst. Uppenbarligen lever Aktuelltredaktionen i den villfarelsen att FRA inte får avlyssna svenskar. Varifrån har de fått den felaktiga uppgiften? Av FRA?

    De svenska signalspanarna får massövervaka all trafik som går över Sveriges gräns, inklusive svenskars korrespondens. Inom utvecklingsverksamheten får FRA desutom massinhämta såväl trafikdata som trafikinnehåll i svensk utrikestrafik eller i svenskars trafik utomlands. Helt i enlighet med den generösa FRA-lagen. I det hänseendet behöver inte FRA ta hjälp av NSA eller GCHQ. Där fick du lära dig något nytt, Claes Elfsberg.

    Och varför ställde Aktuellt inga frågor om alla de anmärkningar som SIUN riktat mot FRA och deras bristande förmåga att hålla sig inom lagens råmärken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tror du det övervägande intrycket av den intervjun hade på soff- och "do-you-think-you-can-dance-populasen? "Jaja, där ser man, vad är det då alla verkar gnälla om nu för tiden?" Allt är frid och fröjd. FRA följer svensk lag. Allt är lugnt, cirkulera.
      Maktens mediakanal utförde sitt uppdrag väl.

      Radera
  2. Devisen visavi USA lyder snarare: EN SVENSK NIGER.

    SvaraRadera
  3. När jag såg och hörde Claes Elfsberg i kvällens Aktuellt intervjua FRA:s talesperson, som enligt lag inte får avslöja sådant som är sekretessbelagt d v s inte kan berätta något av intresse, då sjönk min aktning för nyhetsankaret som en sten. Han kunde åtminstone ha avrundat med att informera tittarna om svårigheten att få klarhet p g a den sekretess som kringgärdar FRA:s verksamhet. Nu sällar han sig till skaran som tycker att det är bäst för alla om debatten lägger sig. Trist, väldigt väldigt trist! Sedan vill Domarnämnden att Försvarsdepartementets rättschef ska bli chef för FRA-domstolen - hallå finns det någon i landets ledning med fantasi nog att se det hela ur vårt perspektiv?

    SvaraRadera
  4. Var är nyhetsvärdet i att FRA spanar på ryssen och ger info till USA? Minns ingen DC3an? Inget har förändrats sedan 1937 då FRA dekrypteringsenhet startades...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det avslöjar lögnen i hur regeringen och sossarna motiverar det hela.

      Radera
    2. Att FRA spanar på Ryssen och skickar till Jänkarna må väl vara hänt...

      Att FRA spanar på Svenskar (och andra skandinaver m.m.) och skickar datan oavkortat till Jänkarna utan domstolsbeslut eller att någon får reda på det. Tjavars, det tycker jag är högst anmärkningsvärt...

      Radera
  5. @ Thomas Olsson:

    Nyhetsvärdet är flerfaldigt. Det har tidigare inte bekräftats att FRA är en sådan nyckelspelare och att GCHQ och NSA tillmäter samarbetet sådan betydelse. Att det hela är synnerligen känsligt understryks av att The Guardian förbjöds att publicera materialet.

    Givetvis väcker detta många frågor om hur mycket som FRA och regeringen känner till om GCHQ:s och NSA:s metoder och vilken roll FRA spelar i de olika övervakningsprogrammen. Tar t.ex. FRA del av material som emanerar från PRISM-programmet? Övervakar FRA personer inom EU-området på uppdrag av NSA/GCHQ eller andra samarbetspartners? Skickar FRA sina egna sökbegrepp på export till GCHQ/NSA? Uppenbarligen erbjuder britterna och amerikanerna något i retur som tack för bl.a. den ryska transittrafiken.

    Enligt FRA-lagen styrs utlandssamarbetet direkt av regeringen. Hur mycket vet Reinfeldt? I vilken utsträckning har kontrollorganet SIUN granskat FRA:s utlandssamarbete?

    Bara detta problemkomplex är tillräckligt för att motivera tillsättandet av en särskild kommission.

    Nog finns här ett ovanligt stort nyhetsvärde, alltid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du överskattar Jänkarnas "givmildhet". FRA får inget i retur för det arbete man utför. Data skickas med alla sannolikhet i bulk till Jänkarna och inget kommer tillbaka.

      Reinfeldt vet mycket väl vad som pågår, kom ihåg hur han agerade inför omröstningen, de som inte röstade med partiet skulle inte få stå på valbarplats vid nästa val (om de fick stå kvar på valsedeln över huvudtaget). Mobbing och översittarfasoner så det skrek om det. 'Landsfadern' vet, likaså Såssarna...

      Radera
  6. Apropå ingenting - brottades inte The Guardian med ekonomiska svårigheter de senaste åren och höll på att gå i konken(gick back 33 miljoner pund under ett enda år) innan planterings-scoopet med Snowden hamnade i deras knä, likt manna från himlen. Vad är det man skall följa, pengarna eller ljudet av ryggdunkningarna mellan medlemmarna i the Global Money Power Elite? Tror inte dom gillar NSA speciellt mycket dom heller. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En tidning som under stark ekonomisk press till sist kommer fram till att det är grävande journalistik som allmänheten är intresserad av har åtminstone en chans att överleva.

      Radera
    2. Hur lång research hade journalisten före "scoopet" gick i tryck och kablades ut över världen? Handlade det om veckor? Månader? År? När hamnade detta gräv i journalistens pipeline, så att säga? Jobbade kanske journalisten och Snowden tillsammans? Ringde dom kanske CIA och frågade om de ville ta en fika på stan och prata gamla hederliga, klassiska spionminnen kontra de nya resursslukande eSpionerna i NSA?
      Men, visst jag förstår att det är obekvämt att ställa frågor om verklighetens beskaffenhet till de som styr berättandet om hur verkligheten ser ut, eller snarare, vill att den skall se ut.

      Hur många systemkritiska (EU) grävartiklar vågar du gissa på att The Guardian kommer att trycka i framtiden?

      Radera
  7. För ett tiotal år sedan när jag gjorde värnplikten stötte man på FRA i samtal några gånger. Att man helt öppet gav jänkarna all data från sin insamling var det inget man ens försökte hålla hemligt, snarare ett argument för att öka på lite spänning till unga killar i sina försök att rekrytera personal till sin verksamhet...

    SvaraRadera
  8. För ett tiotal år sedan när jag gjorde värnplikten stötte man på FRA i samtal några gånger. Att man helt öppet gav jänkarna all data från sin insamling var det inget man ens försökte hålla hemligt, snarare ett argument för att öka på lite spänning till unga killar i sina försök att rekrytera personal till sin verksamhet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om FRA endast sysslade med militär spaning skulle knappast någon bry sig. I en tid av påstådda asymmetriska hot, som utgörs av individer och löst sammansatta grupper, blir med automatik övervakningen en helt annan. Lägg till detta den tekniska utvecklingen på kommunikationsområdet, som inbjuder till massövervakning. Underrättelsetjänsterna kan inte motstå frestelsen att inhämta allt, i synnerhet som de i många fall har lagstöd för materialinsamlingen.


      ånga fall också har lagstöd för datalagringen.

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.