2013-10-19

FRA ger Europaparlamentet fingret


"Den som har rent mjöl i påsen, har inget att dölja"... eller hur var det nu?

Pressmeddelande från Piratpartiet:
Piratpartiet: FRA visar förakt för de demokratiska institutionerna 
-FRA uppvisar arrogans inför de demokratiskt valda institutionerna. Detta säger Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet, med anledning av att Försvarets Radioanstalt vägrar att delta i en utfrågning om massövervakningen som anordnas av Europaparlamentet. 
-På samma sätt som brittiska GCHQ säger FRA nej till att diskutera massövervakningen med Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter. Mönstret känns igen. Det var Storbritannien och Sverige som lade in sitt veto mot att EU skulle ta upp frågan om amerikansk massövervakning av européer med Washington. Och det är Storbritannien och Sverige som pekas ut som europeiska nyckelspelare i USA:s uppbyggnad av ett globalt nätverk för massövervakning, säger Christian Engström. 
-Att FRA anser sig stå över de demokratiskt valda organen och dess beslut är också ett mönster. I Sverige bryter FRA reglemässigt mot den lag som reglerar dess verksamhet, utan att någon någonsin ställs till svars, säger Christian Engström. 
-Ingen kan tvinga FRA att komma till Europaparlamentets utskott, eftersom de operativa frågorna kring övervakning inte ligger på EU-nivå. Det må så vara. Men Europaparlamentet har en skyldighet att granska att de medborgerliga fri- och rättigheterna inte kränks. Den granskningen blir svårare, kanske omöjlig att utföra när FRA bestämmer sig för att trilskas, avslutar Christian Engström ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.
Se även SR Ekot: FRA nobbar EU-utfrågning om massövervakning»

Läs mer hos Pirate MEP Christian Engström »

20 kommentarer:

 1. Underrättelseverksamhet måste förstås vara sluten för allmänheten för att vara effektiv.
  Så den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta medan den som sysslar med olaglig fildelning och nerladdningar har alla skäl att ängslas. För att inte tala om den som säljer brass och annat knark på nätet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såldes det brass i EU-parlamentet?

   Radera
  2. Menar du att svensk underrättelsetjänst intresserar sig för fildelning? I vilket avseende utgör den verksamheten ett väsentligt hot mot rikets säkerhet? Och hur kommer knarkförsäljning in i motsvarande sammanhang?

   Radera
  3. Nejtillpirater som trollar under falsk flagg igen? Mig veterligen är det bara han och vissa SD'are som anser att rättssäkerheten måste avskaffas för att tillgodose ett "brott" som inte ens uppnår samma allvar som att gå mot rött.

   Radera
 2. Anonym ovanför verkar vara en aning naiv.

  Det är aldrig den som är övervakad som avgör om hans mjöl är rent eller ej.

  SvaraRadera
 3. Jodå. Varje medborgare har skyldighet att sätta sig in lagen. Så resonerar iaf domstolarna mot den som säger att hon/ han inte visste att hennes/hans verksamhet var olaglig.
  Att libertarianernas kontakter med islamska terrorister och stenkastarvänstern inte är rent mjöl i påsen är självklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagar är subjektiva och skapade av människor. Historien är full av lagar som var skadliga för samhällena ifråga. Den övervakade avgör inte om hans mjöl är rent eller ej. Det gör lagstiftarna.

   Radera
  2. Om det inte gäller SÄPO som slapp straff eftersom de inte kände till reglerna om hur hemligt material skulle lagras. Eller Clapper som ljög för senaten i USA, men han bad om ursäkt efteråt, så då var det OK,

   Radera
 4. Den som kan lagboken utantill vill jag skaka hand med:)

  SvaraRadera
 5. Behövs inte att kunna lagboken innantill. Räcker med att slå upp tillämpligt lagrum innan man företar sig något.

  Jurist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därav nyttan med att noga planera sin dag...

   Radera
 6. Det är jättebart med planering. I allsynnerhet om man balanserar på lagens rand. Apropå är det fortfarande olagligt att handla med gräs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl röka morötter så länge då...

   Radera
 7. "Jodå. Varje medborgare har skyldighet att sätta sig in lagen. Så resonerar iaf domstolarna mot den som säger att hon/ han inte visste att hennes/hans verksamhet var olaglig.
  Att libertarianernas kontakter med islamska terrorister och stenkastarvänstern inte är rent mjöl i påsen är självklart."

  Jag refererar bara till judarna i nazityskland. Var deras mjöl rent?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hade förmodligen rent guld i påsen iaf...

   Radera
 8. "De hade förmodligen rent guld i påsen iaf..."

  Det verkar som att du delar nazisternas fördomar om judar eller åtminstone tar dem med en klackspark. Nu sitter det ju för övrigt ett parti med nazistiska rötter i vår riksdag. Är man klarsynt så ser man igenom den tunna fernissan och ser dem för de järnrörshuliganer de är. Om och när den sortens människor hamnar vid makten så ska inte verktyg för massövervakning finnas på plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skaparna av den amerikanska satir-serien South Park är nazister också då de skämtar friskt om judar och andra religiösa knäppskallar? (Det är bara muslimerna som lyckats censurera dem hittills). Får man bara skämta om judar om man är muslim i Sverige?
   Får man aldrig skämta om judar?

   Jag tror min herre tar sig själv på ett för stort allvar...

   Radera
 9. Konstigt att Hax släpper igenom kommentarer som den av Brooke 22:15 och anonym 02:34 om judar

  SvaraRadera
 10. Anonym20 oktober, 2013 16:39:

  Vad har jag sagt som är fel?

  Tidigare anonym, låt oss kalla honom Nazisten, tycker att om ens mjöl är rent så har man inget att frukta från övervakningen.

  Jag pekar då ut att judarna, vars mjöl nog var som värst lika rent som en godtycklig tysk under samma tidsperiod, hade goda argument att frukta övervakningen trots att deras mjöl var "rent".

  Deras mjöl var rent just därför att jag säger det, men för tyskarna var deras mjöl smutsigt. De var ju judar. Då spelar det ingen roll hur bra man kan lagboken. Den som är övervakad är aldrig den som avgör om sitt mjöl är rent.

  Så blanda inte ihop mig med nazistslödder tack.

  SvaraRadera
 11. I USA arbetar man tvärtom, man arbetar med öppenhet, tack vare att några få modiga folkvalda, som senator Ron Wyden, enträget diskuterar sakfrågan om 'massövervakningprogrammen'.

  Nyligen höll man bl.a på på att rösta ned (defund) budgeten för NSA. Övervakningskramarna vann den gången med 12 rösters övervikt. Nu har till och med den politiker, Jim Sensenbrenner, som författat "Patriot Act" uttalat att "NSA is Abusing Spy Law". Nu håller han på och tar fram en motion om att "Patriot Act" skall reformeras.

  "The conservative Republican who co-authored America’s Patriot Act is preparing to unveil bipartisan legislation that would dramatically curtail the domestic surveillance powers it gives to intelligence agencies."
  http://www.zerohedge.com/news/2013-10-12/patriot-act-author-calls-clappers-prosecution-and-reign-nsa-abuses

  En av senatorerna berättade att han driver frågan för att hans väljare vill det. Häromdagen hade han varit ute i mataffären hemma och handlat när en av hans väljare kom fram till honom och bad honom att lägga band på massövervakningen och NSA & co. Senatorn var chockerad att "vanliga" människor verkligen brydde sig om detta.

  Debatterna i ameriaknska senaten är öppna och finns tillgängliga på webb-TV så man kan lyssna och bilda sig en uppfattning vem som har rätt och fel. Lär mer på webb-teven via denna länk: http://warrenswil.com/2013/09/29/us-media-slammed-by-prize-winning-journalist/

  Varför har vi inte sådana modiga politiker/riksdagsledamöter som senator Ron Wyden här hemma i Sverige?
  Är alla riksdagsledamöter så fega och underdåniga?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.