2013-10-22

Krystat om övervakning mellan Frankrike och USA

Baguette! Fransmännen är upprörda – efter att det avslöjats att amerikanska NSA har avlyssnat drygt 70 miljoner franska telefonsamtal och e-postmeddelanden. Bland annat har högt uppsatta politiker och affärsmän avlyssnats. [Länk»]

Visst, det är klart att detta retar fransmännen. Det vill säga folket i allmänhet. Och när folket skriker burop, då känner politikerna att de måste göra en markering. Men tro inget annat än att den franska politiska eliten ägnar sig åt dubbelspel här.

Franska politiker vet naturligtvis att de är avlyssnade. Franska myndigheter ägnar sig för övrigt åt att göra precis samma sak.

I somras exponerade Le Monde den franska övervakningsstaten. Enkelt uttryckt matar alla myndigheter som kommer i beröring med telekomtrafik in allt de kommer över i en central databank. Sedan får alla myndigheter som kan anses vara "relevanta" tillgång till denna databank. Detta avslöjande mottogs med en gäspning av fransmännen. (Lyssna till vad Le Mondes Jaques Follorou hade att berätta om saken på Europaparlamentets första hearing om massövervakningen, här.»)

Vad vi nu ser är ett spel för gallerierna. Så väl den amerikanska som den franska avlyssningen kommer att fortsätta precis som förut, var så säker.

Möjligen kan det nya avslöjandet leda till att en del franska affärsmän vaknar upp och blir oroliga över sina affärshemligheter. Men det är mest en from förhoppning.

Se även The GuardianUS admits: French surveillance revelations raise 'legitimate questions' »

1 kommentar:

  1. Fransk telefonavlyssning (från Day of the Jackal, 1973)
    Minister: There is one thing: how did you know whose telephone to tap?
    Lebel: I didn't, so I tapped all of them.

    http://www.imdb.com/title/tt0069947/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.