2013-10-20

Allvarsord om massövervakningenVilka regler gäller egentligen för massövervakningen? Vilka lagar, fördrag och internationella avtal finns? Respekteras dessa?

Professor Douwe Korff reder ut begreppen på en av Europaparlamentets utfrågningar om massövervakningen. Viktigt och sevärt.

Detta är en redigerad version, på knappt tio minuter, som alla borde orka ta sig igenom. (Ja, jag vet att de där utfrågningarna kan vara evighetslånga. Men här är alltså det bästa från förra utfrågningen i lite mer hanterbar form.)

I sak framkommer det att både amerikanska NSA och brittiska GCHQ är ute på tunn is. Vilket naturligtvis även reser frågor om svenska FRA – som ju uppges vara en nyckelpartner till dessa organisationer.

[Youtube-länk»]

3 kommentarer:

 1. Man kan tala om Europakonventionen hur mycket man vill. Problemet är ju att det är få medborgare som kan ta sig an en stat utan att ha mycket stora egna resurser i ryggen - särskilt om man måste in i statens hemliga arkiv för att kunna bevisa att man har rätt. Europarådet och Europadomstolen borde kompletteras med en ny ombudsmannamyndighet som ska kunna utreda rättighetskränkningar och driva dem i Europadomstolen.

  SvaraRadera
 2. Håller med Johan Tjäder.

  Gillar Douwe Korff, tyckte han sade att datasäkerhet är en hobby för honom.
  Hoppas något händer som skakar om EU-topparna så det slutar bli ordbajseri.

  SvaraRadera
 3. Kolla in videorna från motsvarande hearingar i USA med bl.a senator Ron Wyden.

  American media slammed by prize-winning journalist Hersh
  http://warrenswil.com/2013/09/29/us-media-slammed-by-prize-winning-journalist/

  Verkar som Ron Wyden & co kommer fram till samma slutsatser som Professor Douwe Korff.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.