2013-10-09

Veckans övervakningsskandal


Vid måndagens hearing om massövervakningen i Europaparlamentet framkom fullständigt förödande information om "safe harbour". Så här...

När data om EU-medborgare överförs till USA i kommersiella sammanhang – då måste de företag som hanterar dessa data uppfylla vissa krav, som i stort sett motsvarar europeiskt persondataskydd.

Måndagens hearing avslöjade att de flesta företag struntar fullständigt i detta. Och i normalfallet ljuger de – och påstår felaktigt att de respekterar safe harbour-reglerna. Vilket är allvarligt, eftersom det i princip inte finns något persondataskydd i USA.

Och det blir värre. Det finns uppenbara kopplingar mellan många amerikanska företag som bluffar om safe harbour och NSA:s massövervakning. Det innebär att persondata som EU naivt trodde var i trygga händer ligger vidöppna för den amerikanska underrättelsebyråkratin.

Dessutom planerar USA nu lagändringar som ger NSA direkt tillgång till europeiska persondata under safe harbour, utan en massa mygel och krångel.

Överträdelserna är så uppenbara att Europaparlamentets rapportör på sittande möte krävde att hela systemet med safe harbour måste skrotas. Europeiska persondata är helt enkelt inte säkra på amerikansk mark.

(Det var för övrigt planerat att EU-kommissionären med ansvar för IT-frågorna, Neelie Kroes, skulle ha varit med på utfrågningen. Men hon backade ur.)

Läs mera:
Hundreds of US companies make false data protection claims »
EU-US data sharing deal seen as NSA's potential spying option »

Här kan du se / lyssna till hearingen »

5 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så, istället för att kräva att mottagare uppfyller EU's krav på persondataskydd så menar man att persondataskyddet skall skrotas?!

   Man undrar vad i hela hel***et jänkarna har för hållhake på våra politiker för att få dem att lägga sig så platt vid minsta nysning från Washington? (You have never seen such a wretched hive of scum and villainy...)

   Radera
 2. Rapportören menar (nog) att det helt enkelt inte går att överföra europeiska persondata till USA längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har din blogg och rapportering från EU gjort mig så synisk?

   Radera
  2. Jag uttryckte mig nog lite kortfattat. Lade just till lite text om saken.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.