2013-11-05

NSA & FRA: Regeringen snackar skit!


SR Ekot frågar statsminister Fredrik Reinfeldt varför Sverige håller så låg profil mot den amerikanska massavlyssningen, jämfört med många andra EU-länder...

Han tror att det är svårt att påverka andra länder... "Det är inte säkert att alla är intresserade av det. Ska det ha någon verklig verkan så måste det vara i lagstöd och i fungerande rättsstater där det finns domstolsbeslut på vad man får hämta information kring och särskilt integritetsskydd. Tyvärr har inte alla samma intresse av det runt om i världen, som vi har i Sverige."

Korrekt, förvisso. Varken USA eller britterna är det minsta intresserade av att det bråkas och stökas om massövervakningen. Och Sverige hjälper dem att lägga locket på.

Vilka länder Reinfeldt syftar på i de två följande meningarna är lite oklart. Men oavsett om det är USA eller Ryssland, britterna eller kineserna – så är han rätt nära pudelns kärna. Men missar den ändå fullständigt. Ja, övervakningen skall ske under lagarna. Ja, övervakning måste prövas rättsligt. Ja, övervakningen måste vara underställd demokratisk kontroll. Ja, det måste finnas integritets- och rättssäkerhetsgarantier. Det är precis just det den här striden handlar om. Och det är ju just sådana krav som Sverige duckar för, tonar ner eller lägger in veto mot i EU.

USA, Storbritannien, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Norge, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Spanien... Och Sverige. Det är några av de länder vi vet ingår i det amerikanska nätet för massövervakning. Det är länder av vilka man kan förvänta sig kännetecknas av demokrati, öppenhet och rättssäkerhet. Vilket nu alltså, tyvärr, måste ifrågasättas när det kommer till övervakning och medborgarnas rätt till privatliv. Det är detta Fredrik Reinfeldt inte kan eller vill förhålla sig till.

"Sverige har liksom de flesta andra utvecklade länder signalspaning. Och vi har också varit öppna med att vi samarbetar med andra. Det är inte något nytt" säger statsministern.

Det är inte att det existerar signalspaning som är problemet, Fredrik Reinfeldt. Vad det handlar om är att övervakningen löper amok och nu drabbar alla människor – oavsett om de är misstänkta för något brottsligt eller ej. Men den debatten försöker regeringen (och sossarna) tiga ihjäl.

Informationsutbyte med andra länder behöver inte heller vara något problem, i sig. Om det handlar om riktad spaning mot fientlig makt eller brottslig / allmänfarlig verksamhet, vill säga.

Problemet är att vi inte vet om Sverige och FRA ägnar sig åt "samarbete med andra" i den mening att vi hjälper NSA att dammsuga allt som går att komma åt i telekablarna. Och med regeringens attityd kommer vi heller aldrig att få veta om så är fallet.

Ett annat problem är att det finns en allt mer utbredd uppfattning om att länder kringgår förbud mot att spana på det egna landets medborgare genom att byta information med varandra. Det är i så fall väldigt allvarligt. Och det kan mycket väl rymmas inom Reinfeldts definition av "samarbete".

I en tidigare SR-intervju sade statsministern så här "I Sverige har vi skaffat en lagstiftning där vi säger att det inte är fritt att ta in vilken lagstiftning som helst och det är viktigt att det finns insynsmöjligheter från andra än dem som tar in informationen för att man ska kunna se att det inte tas in fel saker."

Klart som korvspad, eller hur? Speciellt med tanke på att den svenska FRA-lagen har rensats från de flesta integritetsskydd som man hängde på den för att få den genom riksdagen; Med tanke på att FRA:s spaning beviljas av en hemlig domstol där alla parter har gemensamma intressen; Med tanke på att FRA gång på gång bryter mot (den redan mycket generösa) FRA-lagen, utan att detta får några som helst konsekvenser.

Utrikesminister Carl Bildt bloggar om detta med orden "Vi har ett av världens tydligaste, mest lagbundna och sannolikt bästa system i detta avseende. Jag skulle tro att andra länder kommer att se oss som en förebild."

Jo, tjena.

Så räkna med att Sverige kommer att fortsätta sätta sig på tvären mot att EU tar tag i massavlyssningen. Så här sa Reinfeldt till SR:s Herman Meltzer, med anledning av att Tyskland och Frankrike bjöd in EU:s övriga medlemsstater att försöka koppla ett grepp om massövervakningen och samarbetet med USA...

"Det är ett entydigt initiativ av två medlemsländer och vi har möjlighet att i efterhand utvärdera vad vi tycker att de här samtalen har givit och hur vi ska förhålla oss till det."

På svenska betyder det: Nej, vi är inte intresserade.

Alla vinner på om debatten lägger sig – är den linje Reinfeldt har drivit om massövervakningen under hela sitt regeringsinnehav. Och vid den står han fast.

Länk SR: Reinfeldt och Bildt tonar ner NSA-samarbete »

Läs även Anna Troberg (pp), i samma ämne »

2 kommentarer:

  1. Enbart fucking Raj-Raj tjänar på att debatten lägger sig.

    SvaraRadera
  2. Beställer SÄPO inrikesspaning från FRA-butiken? I så fall bryter väl man mot FRA-lagens geografiska begränsning?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.