2013-12-12

Början till slutet för datalagringsdirektivet?


EU-domstolen riktar hård kritik mot datalagringsdirektivet 
-Detta är en seger för oss och en pinsamhet för EU-kommissionär Cecilia Malmström. Det säger Christian Engström, som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet, efter att EU-domstolens generaladvokat riktat hård kritik mot EU:s datalagringsdirektiv. 
Datalagringsdirektivet tvingar EU:s medlemsstater att lagra data om alla våra telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner. Direktivet har fått hård kritik för att inkräkta på medborgarnas rätt till privatliv. Nu prövas direktivet i EU-domstolen och i sin rekommendation till dom säger domstolens generaladvokat att det strider mot EU:s stadga om de grundläggande mänskliga rättigheterna. 
-Det var inte så länge sedan EU-kommissionär Cecilia Malmström tvingade Sverige att betala böter i mångmiljonklassen för att vi inte gjort direktivet till svensk lag så snabbt som kommissionen ville. Därför är beskedet från EU-domstolens generaladvokat pinsamt för henne, säger Christian Engström (PP). 
-Detta är också en svidande kritik mot regeringen och socialdemokraterna, som till sist drev igenom datalagringsdirektivet i riksdagen. De struntade i alla våra invändningar om att direktivet strider mot medborgarnas rätt till privatliv. Men nu det alltså ut som om EU-domstolen är på väg att ge dem bakläxa och att ge oss rätt, säger Christian Engström (PP). 
-Nu måste EU-kommissionär Malmström vidta åtgärder för att riva upp datalagringsdirektivet. Och vi tänker punktmarkera kommissionen för att se till att denna fråga inte göms undan, avslutar Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet. 
Se även EDRi: Interim ruling by European Court condemns massive storage of communications data - http://edri.org/interim-ruling-european-court-condemns-massive-storage-communications-data/

EU-domstolen: http://edri.org/wp-content/uploads/2013/12/C-293-12-AGOP-1.pdf

5 kommentarer:

 1. Jaha, kära EU, då ni brutit mot era egna regler kan vi få tillbaka våra pengar som vi tvingades att erlägga i böter?

  Det vore en dröm om vår regering ställde ett sådant krav på EU, eller ännu bättre helt enkelt drog av bötesbeloppet från nästa års inbetalning av avgifter till EU, men politiker med sådan ryggrad hittar man inte någonstans längre allra minst i vår riksdag.

  SvaraRadera
 2. Jag ser fram emot att regeringen nu betalar ersättning till branschen för allt det onödiga arbete som de har tvingats göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Duke, du vet väl att "regeringen" inte har några egna pengar?

   Radera
  2. De kan dra det från lönen på idioterna som röstade för skiten.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.