2013-12-11

Regeringen, FRA och Xkeyscore


Uppdrag Gransknings genomgång av Snowden-dokumenten kommer verkligen i rättan tid. Det ser nämligen ut som om FRA just nu är på väg att köra ner fingrarna i syltburken...

Ny Teknik skriver...
"Snowden-dokumenten tyder också på att FRA - som en del av operation Winterlight - i början av 2013 fick tillgång till NSA:s omtalade och väldiga övervakningssystem Xkeyscore. Det senare möjliggör sökning i bland gigantiska digitala trafikmängder runt om i världen och identifierar också trafikuppgifter som rör hur personer kommunicerar, vilka nummer man ringer, vem man pratar med etc."
SvD skriver...
"FRA har bland annat installerat programvaran XKEYXSCOR från NSA. Det är ett slag "signalspaningens Google" som gör det möjligt att söka av enorma mängder e-post, inlägg i sociala forum, chattar med mera."
SR skriver...
"FRA håller nu på implementera detta, enligt de hemliga NSA-dokument som vi fått tillgång till. Xkeyscore är google för spioner. Det är sökmotorn som NSA skapat för att söka i de gigantiska datamängder de samlar in, från kablar som de själva lyssnar på eller från partners som till exempel FRA, som ger NSA tillgång till den datainsamling som FRA gör i dag från de telefonkablar och internetkablar som går igenom Sverige."
Den första, uppenbara frågan är: Känner regeringen till detta?

Nästa fråga är: Vilket är syftet?

Att det är kul att ha tillgång till NSA:s gigantiska databas för övervakning, det är uppenbart. Frågan är om det är lagligt. (Förmodligen, med tanke på hur luddig FRA-lagen är.) Man kan också diskutera om det är lämpligt. (Skall en svensk myndighet vara medskyldig till historiens största integritetsintrång?)

Regeringen och UD är storkunder hos FRA. Om regeringen känner till detta, har den då för avsikt att använda sig av information från Xkeysocore?

I så fall betyder det att regeringen tycker att det är OK att spana på i princip allt vi gör på nätet, i sociala nätverk och på våra smartphones.

Vilket inte riktigt stämmer med de överslätande och lugnande försäkringar vi fick när FRA-lagen röstades igenom, sommaren 2008.

Med tanke på att USA/NSA var med och utformade FRA-lagen, så finns det skäl att tro att allt är precis så illa som man kan frukta.


Uppdatering, SVT: FRA har tillgång till kontroversiellt övervakningssystem »

8 kommentarer:

 1. Bara en tanke - Om Piratartiet hade haft ett namn som associerades med mer positiva ting än sjörövare så hade nog väljarstödet varit högre än vad det är nu med mer stöd från gemene man som inte heller gillar de etablerade partiernas politik...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer fullkomligt! Piratpartiet är ett vansinnigt namn. Namnet betyder mycket. Sverigedemokraterna kan ju marknadsföra en främlingsfientlig politik genom att polera sig och dölja sin verkliga politik. Piratpartiet gör tvärtom, förvirrar väljarna med ett namn som associerar till att "stjäla filmer". Man måste börja förklara vad man inte är innan man kan förklara sin politik. Man ger motståndarna en enkel match i att avfärda PP som ett oseriöst fildelarparti. PP är därmed snarare ett hinder mot en verkligt liberal politik i Sverige. Tyvärr, så är det. Jag sympatiserar fullt ut med PPs politik. Rubbet. Men det kommer aldrig att funka med det namnet.

   Radera
  2. Piratpartiet skulle behöva en bra slogan, och inte ett namnbyte. Precis som moderaterna: det nya arbetarpartiet, eller sossarnas: alla ska med.
   Mvh Max

   Radera
 2. Alright. Har jag fattat det rätt? Vi som besöker denna sajt kan inte längre söka bland artiklar och kommentarer, men för FRA & Co. är det inga problem...

  Hunnit kolla om det gick att få ordning på sökfunktionen, HAX?

  SvaraRadera
 3. Dessa avslöjanden kommer dessvärre inte att förändra något. Det var 2008 som striden stod. Nu är det för sent. Det troliga är att följande händer:

  - FRA anmäler sig själva till SIUN, som efter viss granskning konstaterar att inga olagligheter i utlandssamarbetet kunnat konstateras.

  - FRA:s generaldirektör informerar försvarsutskottet.

  - Reinfeldt och Bildt låter SVT förstå det olämpliga i att gräva i utlandssamarbetet. Dock utan att göra några formella anmälningar. Det finns ju andra sätt.

  - Lägliga läckor inifrån det svenska underrättelsamhället om FRA:s framgångar.

  Det är bara att bocka av listan under de närmaste veckorna.

  SvaraRadera
 4. Det kan vara lämpligt att återvända till detta alster från FRA-debatten 2009:

  Varför bråkar man så när en
  stat vill lyssna på folket i tråd?
  - Vi som värnar privata sfären!
  sa Fredde, Jöjja, Janne och Maud.

  -Vi tar bara en miljon i sänder,
  i fibern som signalerna bär.
  -Vi tvår nu våra händer,
  och hoppas man är nöjd over there.

  ”Domstol Viksten” och SIUN är garanter.
  Inget kommer att gå snett.
  - Vi vill inte lyssna på gamla tanter,
  sa Ingvar och log brett.

  -Nej det är mest Titan vi vill fylla,
  med vem?, var? och när?
  Det skapar FRA:s mylla.
  Sånt vet nu en hel bloggosfär.

  -Sen byter vi data kors och tvärs
  med andra runt hela klotet.
  Ja, det är en viktig kommers.
  Större än yttre hotet!

  -Eh? Vadå? Jag fattar inte ett jota.
  Det har vi aldrig hört, sa ledamoten.
  -Men det är nog bäst att inte rota,
  annars lär man väl få foten.

  -Nja, något borde vi göra, sa Fredrick, och torka’ en tår.
  -Hur ska vi annars rädda oss själva?
  -Jag har det! skrek Annie, från sin korridor:
  -Vi kränker på prov till tvåtusenelva!

  SvaraRadera
 5. UGs granskning av FRA var ett intressant program, men det gav egentligen inget.
  Alla normalt funtade människor vet ju att varken FRA eller NSA kan kommentera det som presenteras i ett TV-program. Sett i skenet av att det gått månader sedan Snowden flydde till Hong Kong med de dokument han kopierat under sin tid som konsult hos Boose Allen Hamilton, har det funnits mycket gott om tid att producera dokument som sedan kan presenteras som äkta dokument från NSA. Ingen kommer ju att bekräfta eller dementera dokumentens äkthet. Om det är frågan om dokument som härstammar från NSA behöver inte innehållet vara korrekt. Det kan ju exemplevis vara dokument som producerats för att spåra läckor, med tanke på innehållet kan de i så fall vara säkra på att journalister kommer att publicera dokumenten så snart de blir kända och genom att spåra dokumentens väg kan läckor hittas.
  Om vi sedan skall diskutera signalspaningen roll i det moderna samhället så anser jag att våra samhällen behöver signalspaning eftersom vår moderna kommunikationsteknik kan användas till att leda terrorism, omstörtande verksamhet eller till att störa eller slå ut viktiga samhällsfunktioner.
  Jag skall ta några exempel. Först vill jag nämna den sk "Heta Linjen". Innan "Heta Linjen" var känd av våra myndigheter användes den vid ett tillfälle till att samla mängder av ungdomar till en plats. Det kunde lika väl ha varit sabotörer av något slag som lät sig ledas på detta sätt. Ett annat exempel är när de från ett studentrum ledde upplopp i Göteborg med hjälp av modern kommunikationsutrustning. Media har berättat om hur anrikningscentrifuger i Iran kunde störas med hjälp av skadlig programvara, det skulle kunnat vara vår elförsörjning, vår fjärrvärme, vår vattenförsörjning eller något annan viktig samhällsfunktion som stördes på detta sätt. Mitt sista exempel är när ledare för en "befrielserörelse" ledde inbördeskrig från en lägenhet i en Stockholmsförort. Därför måste vi förstå att vår moderna kommunikationsteknik kan användas till att skada vår demokrati och vårt samhälle är mycket sårbart i detta avseende. Därför behövs signalspaning och kunskapsuppbyggnad om hur vi kan förebygga skador.
  Det jag tycker är mycket viktigare än att klaga på FRAs signalspaning är att vår lagstiftning borde förbjuda all otillåten befattning med uppgifter som samlats in från eller med hjälp av modern kommunikationsutrustning och att straffen för de som bryter mot detta var hårda. Slutligen hoppas jag att jag är övervakad och att berörda myndigheter ger mig en hint om jag gör något olämpligt eller om jag är utsatt för någon fara.

  SvaraRadera
 6. @Anonym, dagens moderna kommunikation är inte ett dugg bättre eller sämre än ex. Telefonnätet. Terrorister använde telefonnätet när det begav sig för att kommunicera - Betyder det att vi övervakade varenda liten telefon? Nej. Därför behöver inte signalspaningen ske i kabel.

  Problemet med FRAs övervakning är följande.

  I ett demokratiskt och öppet samhälle litar man på sina medborgare att inte begå brott, och bestraffar de som begår brott med tvångstgärder - ex övervakning med elektronisk fotboja. Medborgaren är oskyldig tills motsatsen bevisats.

  I ett skendemokratiskt samhälle (som ex. dagens USA eller dagens Ryssland) litar man istället inte alls på sina medborgare. Man övervakar dem som de potentiella brottslingar de är.

  Så hur ser du på dig själv? Som en potentiell brottsling - eller som en laglydig, oskyldig medborgare? Och vilken tror du staten kommer se?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.