2014-01-27

Internet - tillbaka till framtiden?


Datauppkopplingar och datanätverk har funnits länge. Men det var forskarna vid CERN som gav oss the World Wide Web – det vill säga ett rimligt intuitivt och användarvänligt gränssnitt för anslutning till servrar i ett globalt kommunikationsnätverk.

Dessa forskare gav – i enlighet med CERN:s anda – webben till mänskligheten. Till alla, utan några immaterialrättsliga krav.

Vi hade säkert haft något ändå. Men inget öppet och globalt. (Kanske hade vi då haft ett Microsoft-nätverk, ett Apple-nätverk, ett Disney-nätverk, ett Amazon-nätverk och så vidare. Utan CERN:s gåva till mänskligheten hade vi förmodligen haft ett balkaniserat internet.)

Vad ett globalt, gemensamt och fritt internet har inneburit är ett gigantisk steg framåt för mänskligheten. Dess betydelse för handel, vetenskap, kultur och demokrati kan inte nog understrykas.

Fri kommunikation, fritt företagande och mänsklig kreativitet har spontant, genom att pröva sig fram och utan central styrning skapat något fantastiskt – som de flesta av oss i dag tar för givet.

Men det är inte alls självklart att vi kommer att ha ett fritt och öppet internet i framtiden. Mörka moln närmar sig.

Big Government och Big Business går här, som på så många andra områden hand i hand. De är inte intresserade av fri information. De är inte intresserade av okontrollerad kommunikation. De är inte intresserade av fri konkurrens. De är inte intresserade av delad kultur. De fruktar kraften i levande, dynamiska system.

Det är i grunden detta frågan om nätneutralitet handlar om. Skall internet vara öppet för alla, vara verkligt globalt och tillåta alla (icke tekniskt skadliga) tjänster och applikationer eller ej? Den striden står här och nu.

2 kommentarer:

 1. En intresseväckande vision...! Men Ljusets makter kommer att segra. NWO-regimen måste nämligen alltid överträffa sig själv i sina maktambitioner. Deras logik kräver total underkastelse. Så länge det finns EN regimkritiker lös har NWO förlorat. Varje ö av motstånd retar NWO till vansinne.

  Och på sistone har antalet regimkritiker ökat i alla läger. Trots de mörka molnen du antyder så går det mesta rätt väg nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som antytt: den globala sanningsrörelsen växer. Motståndet mot NWO:s elitklubbsvälde poppar upp här och där. Snowden, Assange, Alex Jones... alla kan ha pusselbitar att bidra med för att fälla Regimen.

   Och internet är ett medel härför. Och det går inte att stoppa internet med lagar och förbud. Internet är för komplext för det.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.