2014-02-13

Riksdagsvalet 2014: S&M griper makten


I dag har jag varit på ett rätt intressant seminarium om opinionsläget, i regi av Ipsos och DN. Några huvudpunkter...

 • Väljarna har bara vård, skola och omsorg i huvudet. Och jobben.
 • (M) och (S) är så uppfyllda av att punktmarkera varandra att (V), (MP) och (SD) får fritt spelrum, vilket ju också märks på deras goda opinionssiffror.
 • Framtidsutsikterna för (KD) och speciellt (C) är nattsvarta. De kan inte ens räkna med speciellt många stödröster längre.
 • Alla rusar mot mitten, så till den milda grad att mittenpartierna inte längre får plats där.
 • Tyvärr diskuterar man inte speciellt mycket politik i svensk politik längre.

Detta föranleder en spaning...

I det avideologiserade svenska politiska landskapet, med sitt otydliga regeringsunderlag, skall man inte alls utesluta att Reinfeldt och Löfven kan göra affärer med varandra. Några större politiska skillnader finns ju faktiskt inte.

Man kan tänka sig ett österrikiskt scenario, med en S&M-regering. Det vore förödande för demokratin. Men säkert väldigt "praktiskt". Och många väljare skulle älska det. Liksom marknaden. I vart fall till en början.

En annan möjlighet är att S&M gör upp om välfärdens finansiering (och hur man stöttar upp pensionssystemet). Det sker enklast på det klassiska sättet, genom att öka penningmängden. Sossarna går säkert på det, eftersom de aldrig har begripit sig på ekonomi. Och moderaterna kan lugna sina nerver med att konstatera att de bara gör som alla andra länder. Om inte annat kan finansmarknadens feta katter säkert hjälpa de två partierna att gå i fällan. Och när detta är klappat och klart, då är det i stort sett ointressant vilken regering vi har.

11 kommentarer:

 1. S & M regering... huvva, nu kommer jag drömma mardrömmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men är det inte att föredra framför nåt rödgrönt med kommunisterna och grönsakskommunisterna?

   Radera
  2. Jo, kanske. Men helst inget av det. Som att välja mellan pest eller kolera.

   Radera
 2. Hax, jag vill protestera mot påståendet att s inte förstår ekonomi. Eller rättare, de förstår att debit och kredit i statsfinanserna måste gå ihop.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle nästan hoppas att det blir en S&M regering under EN mandatperiod och att de du tar tag i alla frågor där småpartierna har opropotionerligt stort inflytande. Ett område är energipolitiken. C och MP håller varsitt block som gisslan vad gäller vindkraften och i viss mån kärnkraften, även om S svajar betänkligt i den frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Energipolitiken är för viktig för att lämna i händerna på politiker...

   Radera
  2. Svarar mig själv nu när jag tänkt efter lite...

   S&M borde egentligen bilda gemensam regering, stöka undan de frågor de har gemensam uppfattning om, upplösa regeringen för att sedan låta ena sidan bilda regering som normalt med förbehållet att de saker man bestämde under S&M-tiden inte är förhandlingsbara enbart om det finns majoritet i riksdagen för en annan linje.

   Radera
  3. Edit: Sakerna man bestämde under S&M tiden enbart är förhandlingsbara om det finns en riksdagsmajoritet för en annan linje skulle det vara. Vad hände med redigeringsmöjligheten som fanns förut?

   Radera
 4. SVT Forum kommer att sända seminariet.

  SvaraRadera
 5. Gamla nyheter.
  http://statsmannen.blogspot.se/2012/03/europas-kris-fortsatter-och-sveriges.html

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.