2014-04-25

Ett vidrigt rättsövergrepp


Ett mörkt moln på min himmel har i dag blåst bort.

Det gäller ett rättsfall där en man i Västmanland dömdes till 14 års fängelse för påstådda våldtäkter på sin (sedan länge vuxna) dotter, när hon var barn. Ett fall som var orimligt från början till slut. [ Expressen» | SvD» ]

Jag kom i kontakt med detta fall år 2006 när jag hade gjort mitt TV8-reportage om bristerna i det svenska rättsväsendet. Det är ett fall där jag hela tiden varit övertygad om att en människa har suttit oskyldigt fängslad. Och det är ett fall som var för stort för mig att hantera. Det hade i princip krävt åratals arbete, mer eller mindre på heltid. Och jag var vid tiden redan på väg att flytta ur landet.

Jag talade även med SVT:s Hannes Råstam, som visat intresse för fallet. Han var också av uppfattningen att detta var en felaktig dom och att en oskyldig människa satt fängslad. Men inte ens han hade tid och kapacitet att ta sig an ett så här omfattande fall.

Ända sedan dess har detta stört mig. Jag har haft dåligt samvete för att jag inte hade tid och resurser nog att ta tag i och uppmärksamma historien. Och rättsövergreppet i sig har förmörkat mitt sinne sedan dess.

Men nu är mannen alltså fri, efter att ha suttit oskyldigt fängslad i tio är.

Detta är en mörk historia, som började med att en kvinna i vuxen ålder anklagade sin far för att ha våldtagit och torterat henne som barn. I sak fanns mängder av orimliga påståenden, uppenbart påhittade omständigheter och direkta felaktigheter. Inga som helst konkreta bevis förelåg. Det som påstods ha skett kan helt enkelt inte ha skett.

Mannen trodde, som de flesta svenskar, att den som är oskyldig inte har något att frukta. Men det var innan fallet kom till tingsrätten, där han "försvarades" av en totalt oengagerad advokat – som verkade vara mer intresserad av goda relationer med rätten och åklagaren än av sin klient. Straffet blev tio års fängelse.

I nästa instans anlitades en kändisadvokat. Den korta varianten är att denna advokat var mer intresserad av hur mycket pengar mannens släkt och vänner kunde skrapa ihop för utredningsändamål än av fallet eller mannens öde. Straffet höjdes med fyra år. En riktigt sorglig historia.

Sedan dess har advokat Tomas Olsson tagit över och lagt mycket tid och kraft på fallet.

Även polisen har haft sina dubier, sedan kvinnan 2007 börjat anklaga även andra män för sadistiska våldtäkter. Anklagelser som till och med polisen avskrivit som uppenbart orimliga.

Detta ledde till att åklagare Zilla Hirsch öppnade utredningen igen.

2012 frigavs mannen villkorligt efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt 14-åriga straff.

I dag frias han alltså av hovrätten, på alla punkter.

Detta är ett oerhört, mycket tragiskt rättsövergrepp. Det är ett underbetyg till polis, åklagare, advokat och tingsrätt. Det är ren rättsröta – och ett exempel på hur illa det ibland fungerar i vårt rättsväsende.

Mycket tyder dessutom på att detta inte är det enda fallet i sitt slag.

Nedan mitt TV8-reportage från 2006, som fortfarande är lika aktuellt...


Rätten och rättvisan from Henrik Alexandersson on Vimeo.

21 kommentarer:

 1. Man kan följa ett liknande rättsövergrepp i realtid via http://www.magasinetparagraf.se/rattegang/lang-dags-fard-mot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjavars, ertappas man på bar gärning med 1,2 ton kokain så är väl en rättegång mest formalia, eller missar jag något?

   Radera
  2. Problemet är väl främst att andra redan har fällts för brottet...

   Radera
  3. Ja det hela rör sig om ett annat parti med knark där det mesta tyder på att polisen har planterat det knarket för att kunna dra in flera oskyldiga i härvan. Läs om fallet i magasinet paragraf

   Radera
 2. Dan Park, normkritisk konstnär, fick sitta häktad en månad för sin konst. Trots att just förevändningen att "det är konst" används flitigt av vänstern (Sebbe Stax, Timbuktu, Ken Ring m.fl. hotar och hatar under konstflaggans beskydd) när de vill uttrycka vad de vill göra med deras politiska motståndare utan att bli dömda för det.

  http://www.d-intl.com/2014/04/23/dan-park-utslappt-ur-haktet-det-var-som-en-kafka-process/

  Men folk som tar sig in i gamla människors hus mitt i natten och misshandlar dem släpps efter förhör samma dag. Sverige är ett sinnessjukt land!

  SvaraRadera
 3. Fallet kommer ju tydligen från västerråstrakten har dahlström lannes varit inblandade igen?

  SvaraRadera
 4. Det enda rimliga är att kvinnan fänglas minst lika länge.

  SvaraRadera
 5. Hur mycket spelar sekretess in för att säkerställa att dessa kafkaprocesser tillåts verka

  SvaraRadera
 6. Trodde det skulle handla om narkosläkaren som blev av med sitt liv och fick 20 tkr i ersättning..

  SvaraRadera
 7. Ledsen för OT men vad tycker du HAX om din partiledares gnäll i SvD, mer specifik "Jag och min blivande fru och andra samkönade par som fått lära oss den hårda vägen att det finns vigselförrättare som inte vill eller får viga oss vill ha mer.". Jag är ingen stark anhängare av religionsfrihet (det är helt onödigt, vi har yttrandefrihet, mötesfrihet etc och kan använda dessa friheter till bla religiösa ändåmål, behövs ingen specifik religionsfrihet) men som liberal/libertarian är jag starkt för människors rätt att välja bort andra människor på vilka irrationella grunder som helst.

  Är PP för att tvinga samfund att viga konstellationer de av en eller annan anledning inte gillar?


  För övrigt kan jag bara hålla med dig om detta rättsfall. Domstolar har en tydlig tendens att tänka "varför skulle någon anmäla något som inte inträffat?" Och har det dessutom gått igenom åklagarens nålsöga, ja då är ju saken klar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ingår inte ens i religionsfriheten att de kan tvingas viga någon de inte vill... Det ingår tvärt om i religionsfriheten att de faktiskt inte kan tvingas till det om deras trosuppfattning är emot det... Problemet i detta fallet är dock att Svenska Kyrkan inte är en religion som vilken som helst annan i Sverige utan är i praktiken en statlig institution, och staten kan inte neka det... Hade vi haft en riktig separation mellan kyrka och stat, hade det inte varit något problem, men faktumet är att vi tyvärr inte har en sådan separation.

   Radera
  2. Enklaste lösningen är att endast borgligt giftemål är det som erkänns av staten, sedan får brudparet ha vilken ceremoni de nu önskar med det förbund som godtar dem. Då kan man samtidigt göra om det till ett rent kontrakt mellan vilka myndiga individer som helst.
   För de flesta blir det ingen skillnad mot idag förutom att de måste passera rådhuset först.

   Radera
  3. Anonym och A nonym, jag är helt med er. Jag tycker tom att man kan avskaffa statligt sanktionerade äktenskap. Det är ju bara en civilrättslig överenskommelse mellan två vuxna. Ingen skillnad mot ett bilköp eller så.

   Det är alltså inte jag tycker man ska kunna tvinga samfund att viga någon utan PP:s partiledare. För en liberal som HAX känns detta som en fråga han inte borde kunna kompromissa kring. Den är kanske inte jättestor men den är helt avgörande som symbolfråga. Ungefär som utvisningen av egyptierna.

   Radera
  4. Hmmm....

   Enkelt men ett icke eftertänksamt svar.

   Den som nu ÄR religiös i nån form inom svenska kyrkan (eller inom nån annan kyrka)...o som dessutom vill gifta sig med sin käresta som har samma kön?

   Varför ska ett samfund som personen ingår i så fall neka nån att gifta sig?

   Annars håller jag med dig till fullo när det handlar om att allt borde avskaffas egentligen.Jag är tom med på det till 1000!

   Ha det
   Jan

   Radera
  5. Är man medlem i ett samfund vars grundläggande övertygelse man inte delar lider man av, för att parafrasera Robert Shiller, kognitiv dissonans. Det lär inget äktenskap kunna göra något åt.

   Med andra ord, vill samfundet du är medlem i inte godkänna din relation får man väl motionera i frågan på årsmöte eller liknande och får man inget gehör där (sannolikt) får man väl ta sitt pick och pack och dra. Frågan är ju egentligen lika dum som om en medlem i Black Army skulle föreslå att man framöver skulle stötta Djurgården.

   Radera
  6. Hax, jag hade hoppats på en kommentar från din sida?

   Radera
 8. Det allra mest anmärkningsvärda är att Riksåklagaren aldrig tycker att man har gjort fel. Riksåklagaren inte heller funnit något fel i barnläkarfallet. Och fallet Quick ska man väl bara inte tala om.

  Objektivitetsplikten gäller väl även en riksåklagare?

  SvaraRadera
 9. Kvinnan borde dömas för falsk tillvitelse.

  SvaraRadera
 10. Hur många såna här fall har vi fått nu, där dömda "sexbrottslingar" visat sig vara oskyldigt dömda på mycket svaga grunder? Min tanke varje gång sådant här uppdagas är att undra hur många fler det är som sitter oskyldigt dömda i våra fängelser idag på mycket svag bevisning. Bevisligen verkar det ju vara en del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är snarare hur många fler kommer det att bli när de radikalmarksistiskafaministerna får mer att säga till om om det blir den rödgröna sörjan som vinner i höst eftersom de snarare vill sänka kraven för att fällas för våldtäkt, ska ju räcka med att kvinnan säger att hon blev våldtagen. :-/

   Radera
 11. Det här är dessvärre inte första eller sista gången något sånt här sker. Det spelar ingen roll om rättsväsendet rannsakar sig själva, det är inte juridik utan politik som ligger bakom den felaktiga domen. I feminismens Sverige ses alla män som potentiella monster medan tjejer är oskyldiga änglar som lider under patriarkatet.

  Att ett påstått våldtäktsoffer skulle vara en listig och beräknande lögnerska går inte ihop med världsbilden som folk, inklusive domstolsledamöter, matats med.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.