2014-06-18

Vad är det för fel på Sverige?


Jag noterade just att tyska Der Spiegel har NSA:s massövervakning på omslaget, igen.

Det är intressant att Tyskland tar frågorna om övervakning och Edward Snowdens avslöjanden på allvar – medan detta på sin höjd ägnas förstrött intresse i Sverige.

OK, Tyskland har en historia att lära sig av och förhålla sig till. För dem ligger övervakning och förtryck fortfarande nära.

Men jag undrar om det inte lika mycket handlar om Sverige. Vårt land stod neutralt mellan demokrati och nazism. Vårt land stod neutralt mellan frihet och kommunism. Vi har en historia av att ducka och av att titta åt andra hållet.

I Sverige har media och den tyckande klassen beröringsskräck inför stora frågor som rättigheter och demokrati. Folk i allmänhet tycker att de inte har anledning att bry sig. Och våra politiker drar åt fel håll, fast under radarn och ofta av ren tanklöshet.

Förra fredagen höll regeringens utredare om datalagringen presskonferens. Hans preliminära slutsatser var på sin höjd åsikter. Han är på kollisionskurs med vad EU-domstolen kommit fram till i frågan. Men journalisternas frågor var trevande och missade i princip allt det viktiga. Och i sin rapportering återgav media utredarens åsikter totalt okritiskt. Tidningarnas ledarsidor var tysta. Media agerade lydig megafon åt makten.

Så där är det hela tiden. Vilket är extremt frustrerande.

Well. Det är bara att fortsätta tjata. Att ge upp är inte ett alternativ.

7 kommentarer:

  1. Neutralitet och koncensus samt en god dos konflikträddhet är den svenska modellen.
    En god medborgare är en kokande groda som inte ens märker kastrullen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har dock börjat märka en mottrend med mer folk som faktisk inte bara repeterar partislogans utan talar om OLIKA!! saker istället.
      Jag blev som anarkokapitalist förvånad när jag av en slump mötte en annan anarkokapitalist på ett cafe för ett tag sen som dessutom bara var tillfälligt på besök i min stad.
      Svt och staten har inte koll på informationen längre.
      Dom ville förbjuda satelliter men fick internet istället och visst vill dom stoppa det och övervaka det till varje pris.
      Men vänta bara när dom får blockkedjor och mer decentraliserade system att förhålla sig till, privata drönare som kan skicka ocensurarad post och paket till dig, även över gränser.
      Som du redan skrivit om i en post så finns det möjligheter till ett fritt system i form av teknik nu.
      Där är nästa internetrevolution.

      Jag kan dessutom inte rekommendera den här boken nog till folk
      https://mises.org/books/marketforliberty.pdf

      Radera
  2. "Vi har en historia av att ducka och av att titta åt andra hållet."

    Nja, det där är inte riktigt sant. När kriget mellan fascismen och demokratin rasade i Europa sålde Sverige stål till Tyskland (och gjorde andra märkliga eftergifter) samtidigt som man sålde underrättelser och annat matnyttigt till de allierade. Vi skodde os rätt bra på kriget och gjorde helt fantastiska affärer under efterkrigstiden.

    Under järnridån underhandlade vi med Sovjet på flera, minder smickrande punkter, samtidigt som vi hade långt gående försäkringar och militärt underrättelseutbyte västerut.

    Jag förstår mycket väl varför Norrmannen, Dansken och Finnen inte litar på en Svensk...det gör i alla fall inte jag!

    SvaraRadera
  3. Galileo Galilei18 juni, 2014 21:43

    Förklaringen torde vara att Sverige inte har varit direkt inblandat i några krig de senaste 200 åren, med egna döda och skadade.

    Allmänheten var krigstrött, då det ständiga krigandet mellan 1400-talet och 1800-talets början bara orsakat död och elände, för folkflertalet. Sådant sätter sina spår..

    Se bara hur det gick när några hetsporrar ville åter igen tvinga in Norge i Unionen 1905. Tur då att detta kyldes ned.

    Som någon lär ha sagt: "Hellre väljer jag en levande och "feg" far, än än en modig och död far."

    SvaraRadera
    Svar
    1. På 200 år säger du.
      Afghanistan, Libyen, Korea, och Mali räknas kanske inte?

      Radera
    2. Galileo Galilei22 juni, 2014 01:10

      Ja, vad tycker du?

      Radera
  4. Mozilla visade den här för mig när den uppdaterades nyss. När ni kommer till kartan, klicka på "by region".

    https://webwewant.mozilla.org/en/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.