2014-07-06

Börjar det inte bli dags att lämna araberna ifred?


The Economist har en mycket läsvärd text: The tragedy of the Arabs »

Alltså... När den arabiska våren kom, då struntade "vi" i att ge de liberala och demokratiska krafterna uppbackning. Till vardags stöttar "vi" mer eller mindre skurkartade regimer i arabvärlden. "Vi" tycks ha misslyckats med att bomba fram demokrati. "Vi" kan inte vara kvar i Afghanistan hur länge som helst – och när vi drar är det mycket som talar för att mörkret lägger sig över landet igen.

Jag skulle bli överlycklig om arabvärlden blev öppen, demokratisk och att folken där fick del av liberala fri- och rättigheter. Men det verkar som om västerländsk militär, US State Department och EU inte är speciellt duktiga på att ordna sådant.

Är det kanske så att "demokrati" måste växa underifrån? Skulle det gå sämre än i dag om vi lät arabvärlden reda ut sina egna problem?

För som det ser ut nu så lyckas vi i väst mest kasta skattepengar på problem som vi inte kan hantera. Plus att vi provocerar människor som får sina kusiner sprängda i luften av våra drönare att bli terrorister – på våra gator.

23 kommentarer:

 1. En liten detalj:
  Det finns inga araber i Afghanistan och landet ligger inte i arabvärlden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK. "De stökigare av de muslimska länderna"... då? ;-)

   Radera
 2. Jag känner inget "vi" med "The economist".

  SvaraRadera
 3. Varken högern eller vänstern tycker att man ska bekämpa diktaturer som ärvts av den nuvarande kapitalistiska diktaturen i Ryssand från den gamla kommunistiska.

  Det är märkligt.

  SvaraRadera
 4. Vad har bilden med araber att göra?

  SvaraRadera
 5. Det är ju en massa bindgalna araber i och på bilen med en massa kalaschnikovar.Undrar vilka som ska mördas den här gången?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det ser ut som afrikaner men islam sprider sig ju där med. Med våld, kidnappningar och annan terror. Som vanligt. När vaknar Sverige?

   Radera
  2. Sverige vaknar den dag du slutar sprida islamofobiska konspirationsteorier. :)

   Radera
  3. Islamofilen wertigon har talat...

   Radera
 6. Bilden är ett försök till s.k. humor. Titta noga. Vid ratten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa med SD är deras känsla för humor.

   Jag skojar inte.

   Radera
 7. Dom har väl hört talas om blånegrer när nån rasistisk farbror pratat om sådana och deras djuriska råhet eller liknande...

  SvaraRadera
 8. Enda vägen för arabvärlden är balkanisering och därmed omgörning, det blir visserligen stökigt på vägen men det måste skapas tillräckligt små länder/etniska grupperingar så att det skapas en grund för tillit.

  Utan tillit, ingen utveckling.

  SvaraRadera
 9. Det är folks sociala situation som föder den här utvecklingen. När man känner att man inte har något att förlora då kan man lika gärna göra uppror. I ett området där det finns mycket skjutvapen kan sådan uppror bli allvarliga även när det är förhållandevis små grupper som är missnöjda.

  Men risken är att följden av sådana revolutioner är att det kommer någon annan korrupt härskare på plats, som inte förmå att ge ekonomiskt välstånd till befolkningen. I en sådan situation är det lätt att skylla på USA och västvärlden. Lyckas de kanalisera den ilskan, och det har ju gått bra hittills, så har vi ett problem.

  Därför ligger det i vårt intresse att se till att de arabiska folken får en bättre ekonomisk utveckling och kraftigt förbättrad levnadsstandard. En fattig svältande människa som desperat försöker överleva är inte särdeles tolerant. Tolerans och därmed grunderna för demokrati kommer sig av ett relativt välstånd.

  Så visst har man börjat i fel ände. Demokrati är mer än en valurna. Demokratiska värderingar måste ingjutas i befolkningen först, annars urartar demokratin.

  Men det är förstås tufft och svårt och vi får betala för alla dessa decennier då väst har hållt tämligen grymma diktaturer under armarna.

  Så lämna dem att lösa ut sina egna problem, tror jag inte på. Väst kan bidra med säkerhetsstyrkor så att processen åtminstone får ske lugnt och fredligt. Men sen har invånarna där själva en lång bit att vandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skall vita män och kvinnor överhuvudtaget uppfostra muslimer i deras hemländer?

   Tänk tanken att muslimer kommer hit och skall undervisa dig i ett samhällsskick som du inte praktiserar, skulle du inte värja dig och göra vad du kunde för att få stopp på detta?

   Jag lovar att inte bosätta mig i något muslimskt land och muslimerna håller sig hemma.

   Deal?

   Radera
  2. Mängden muslimer som bor i västvärlden pekar på att det inte är någon oäven tanke för muslimer att leva i fred och med ett demokratiskt styrelseskick.

   Men visst, vill de ha någonting annat så går det väl bra så länge det inte löper ut i terroristhandlingar. Och jag vill då understryka att det inte bara gäller islam utan trosåskådningar av alla sorter. Problemet är, som åskådliggörs av artikeln, att det saknas regeringar som kan addressera folks behov och som å deras vägnar kan delta i det internationella samarbetet för fred och säkerhet.

   Dessutom, en av arabvärldens största "tillgångar" är en smutsig energikälla. Det är obra. En av arabvärldens viktigaste tillgångar är en ren energikälla. Men omställningen kan inte bli av så länge de slåss med varandra. Och där har vi inte riktigt tid att vänta på att det ska lugna ner sig.

   Radera
  3. Att muslimer "lever i fred i västerlandet" är endast ett utflöde av att de inte är tillräckligt många här (ännu).

   Av vilken anledning skulle muslimer här vara annorlunda än de muslimer som befinner sig i sina hemländer? Är det en särskild sorts muslimer som flyttar till väst, som inte alls bär på sina kulturella mönster? Skulle inte tro det.

   PEW visar gång efter annan att muslimer även i väst är fångna i sin kultur.

   Radera
 10. Du har helt rätt HAX: Sverige och Västerlandet bör hålla tassarna borta från arabvärldens muslimska paradis. Vi vet att paradiset antagligen är snarlik att tomten existerar. Muslimerna kan inte skija på jordelivet och det andliga; därför krigar de jämt och ständigt inom sina regioner. Och om Sverige eller Väst är lite bångstyriga så bombar de gärna en stad. I Sverige hade vi vår Taimour Abdulwahab. Hoppas inte på en dubbelgångare..

  / Magne

  SvaraRadera
 11. I Europa hade vi våra nazister.

  SvaraRadera
 12. Dom sinnesslöa.

  http://expo.se/www/download/sds_vitbok_Expo_2_2014.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha vänsterpartistiska tankesmedjan expo har utkommit med ett nytt propagandablad som riktar sig mot SD. Ungefär lika spännande som när Fores ger ut sin Centerpartistiska propaganda...

   Radera
  2. Dom har redovisat kontrollerabara fakta.   Radera
  3. När kommer vitboken om jihadist-vurmandet i MP och V?

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.