2014-07-26

En allt mindre våldsam världFör alla oss som aldrig tycks finna tid för att läsa Steven Pinkers bok om våldets historia, orsaker – och skälen till att våldet historiskt sett minskat så dramatiskt i vår värld: Här är hans TEDx talk.

Intressant och tankeväckande. Rekommenderas verkligen.

[Direktlänk»]

28 kommentarer:

 1. Trasig video?

  Håller f.ö. inte utvecklingen på och vänder nu med ökande mängd krig och dödade pga krig? :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppade igång, inga större nyheter dock litar jag bara på den goda utvecklingen om den vårdas på många olika sätt.

   Radera
  2. Det lustiga är att många anser Pinker vara ytterst kontroversiell.

   Radera
  3. Det går att dividera hans påstående med rejäla marginaler och han får fortfarande rätt. Undrar förresten varför han räknar jakt som våld?

   Radera
 2. http://www.warsintheworld.com/?page=static1258254223
  http://www.salon.com/2011/08/04/secert_american_wars/
  http://www.washingtonsblog.com/2013/05/u-s-currently-fighting-74-different-wars-that-it-publicly-admits.html

  SvaraRadera
 3. Det kan säkert stämma att siffrorna går lite upp och ner - men ser man till hans resonemang, då är det den långsiktiga trenden som är intressant.

  Eller snarare, vi vet inget om morgondagen. Men det är intressant att analysera varför saker varit så relativt sett bra i modern tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Relativt bra är ett väldigt relativt uttryck.

   Vi har idag fler flyktingar i reala tal än under andra världskriget. Ca 10% av världens befolkning bedöms vara direkt berörda av en konflikt.

   Radera
  2. Eller snarare, vi vet inget om morgondagen
   --------------------------------------
   Morgondagen heter Kina.

   Radera
  3. Kina kommer möta alla problem USA haft, i takt med att de växer. Kina är en slavdrivande krypto-kapitalistisk diktatur.

   Jag ser ingen morgondag i Kina, men jag förstår att den stalinistiskt lagde Micke skönjer vissa fördelar...

   Radera
  4. Idioten vet inte att Kina är världens största kapitalistiska diktatur och att landets styre har mer gemensamt med nazism än med kommunism och ändå öppnar han käften?

   Radera
  5. Att de är världens största kapitalistiska diktatur betyder alltså att de inte kan bli större eller hur ska jag tolka ditt inlägg?

   Du får gärna berätta mer om hur de styrande i Kina mer liknar nazister än kommunister? Inte för att det är så stor skillnad. Men hittills har jag inte sett Kinas regering jaga judar, hylla den ariska rasen och citera Mein Kampf...

   "Ändå öppnar han käften"... Haha

   Radera
 4. Och inga berörda alls av 170 000 döda som en konskvens av att Ryssland via sin (från sovjet ärvda) marionett Assad kvävt ett uppror till förmån för demokrfati av samam modell som i Tunisien och Libyen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker på uppror till förmån för ISIS och Muslimska Brödraskapet. Hur gick det med demokratin i Egypten?

   Muslimska Brödraskapet röstades in och när de ville ta över militären och avrätta oppositionen för att upprätta kalifatet så grep militären in och avsatte dem innan de hann ställa till med skada. Låter nästan som nazityskland med skillnad att här blev de tilltänkta, av gud utvalda tyrannerna avsatta av rådiga militärer, uppbackade av demokratier i väst.

   Islamiska MENA-länder är, hate to say it, inte riktigt redo för demokrati verkar det som. Då man ofta röstar in totalitära religiösa mullor som härskare, då vet vi hur djupt hjärntvätten sitter. För det är detta det handlar om. Inte hudfärg eller något medfött/genetiskt. Det är kritik mot en aggressiv samhällsideologi som närmast kan jämföras med nazismen.

   Ingen pratar om moderata nazister...

   Radera
  2. Idioten kan uppenbarligen inte läsa heller.....

   Radera
  3. Jodå, jag hakade på bara...

   Radera
  4. Nej du VILLE inte hantera det faktum att kommunistiska partiet och ni (nazisterna i SD och övriga nazister) delar analys om Syrien och Ukraina.

   Radera
  5. Och analysen som du vill klistra på mig är?

   Radera
  6. Försök för helvete en enda gång.......

   Radera
  7. Det är roligare att se dig försöka forma begripliga meningar kring sakfrågor. Klarar du det?

   Radera
  8. Ja det gör jag sen är det ditt problem att du inte kan hantera att ni och kommunisterna (dom riktiga) delar uppfattning om det mesta numer numer.   Radera
  9. "Ja det gör jag .."

   Jag önskar du försökte visa det också...

   Radera
  10. Jag har formulerat mig klart och tydligt det din dumma jävla enfaldiga idiot och du svarar inte därför att du är en dum jävla idiot som inte bet något om något så länge det inte tillhör ditt specialinteresse "den anala regionen på muslimer"

   Radera
  11. Gu va du pratar om muslimer och analer micke... väckte jag något inom dig den där gången när jag länkade till händelsen i p-garaget?

   Forma begripliga meningar kring sakfrågor var det som var på tal, inte skriva ytterligare smått obegripliga och otrevliga inlägg med spekulationer (som är helt ute i spenaten) om vad mina intressen är.

   Försök igen.

   Radera
  12. Jag har inte dragit upp ämnet, Det var du som du så riktigt påpekar. Det kändes viktigt för dig. Jag hjälper dig bara att föra fram dina och partiets funderingar

   Radera

  13. Forma begripliga meningar kring sakfrågor var det som var på tal, inte skriva ytterligare smått obegripliga och otrevliga inlägg med spekulationer (som är helt ute i spenaten) om vad mina intressen är.
   --------------------------------------
   Dina intressen i den här frågan är analsex mellan 2 narkotikaberoende uteliggare med skabb som inte är födda i Sverige och hur detta bör påverka vår syn på invandring och att intresset är relaterat till din begåvning utgår jag från.

   Radera
  14. Det är du som tagit över anal-manteln nu, det är ju tydligt att denna händelse är ännu viktigare för dig, på flera olika plan antar jag. Du har dragit upp det fyra-fem ggr nu, efter jag länkat till händelsen EN gång. Men fortsätt gärna prata om sånt, om du tror det får massinvandringen och integrationen till Sverige att lyckas bättre pga det.

   Måste rätta dig också. Det var dessvärre en svensk uteliggare som blev ihjäl-knullad av somaliern. Det är pga att det är lite friare i Somalia, så man behöver inte bry sig om den man sätter på lever eller ej... det förstår man då man kollar på hur många vägmärken de har i Somaliland. Eller hur micketrollet?

   Radera
 5. Upprop till stöd för Peter Sundes krav på human behandling i fängelset:

  https://secure.avaaz.org/en/petition/Beatrice_Ask_and_the_Swedish_Ministry_of_Justice_Improve_Pirate_Bay_founder_Peter_Sundes_prison_conditions_immediately/?sXYjlcb

  SvaraRadera
 6. Sätt dit ett komma så blir det rätt.
  En allt mindre, våldsam värld

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.