2014-07-02

Miljöpartiet gör oss alla fattigare


Miljöpartiet ger mig verkligen blandade signaler. I vissa frågor (till exempel övervakning, fri- & rättigheter och internets frihet) är partiet bra, kanske till och med trovärdigt.

I andra frågor är de fullständigt skogstokiga.

Till exempel säger (MP) nej till tillväxt.

Vilket innebär att de säger nej till att vi alla skall få det bättre.

Utan tillväxt blir det inga höjda löner, ingen ökad köpkraft och inga reformer. Fattiga människor kommer i princip att hindras från att klättra på samhällsstegen. Utländska varor, utländska tjänster och importerad energi kommer att bli allt dyrare för oss.

Utan tillväxt blir det inga nya bostäder, inga ökade resurser till åldringsvården och inga mer pengar till skolan.

Utan tillväxt blir det ingen teknisk utveckling, inga kunskapssprång och inga nya satsningar på forskning och utveckling.

Utan tillväxt kommer vi inte att ha råd med teknisk utveckling, med nya järnvägar eller med sjukvård som kan hantera sjukdomar som hitintills varit obotliga. (I vart fall inte utan att vi tvingas göra oss av med något annat.)

Utan tillväxt kommer vi inte att ha råd med ny teknik för bättre miljö och effektivare energianvändning. Då blir det helt enkelt ingen mer kollektivtrafik och inga nya cykelbanor.

Utan tillväxt kommer vårt välstånd att minska och vår välfärd att urholkas – när vi står stilla medan resten av världen går vidare.

Miljöpartiets nej till tillväxt är en fullständigt sinnessvag idé.

Tillväxt handlar inte om fler prylar, utan om fler möjligheter. Tillväxt är att skapa. Tillväxt är utveckling.

Det är uppseendeväckande att Socialdemokraterna – som sägs vara för en stark generell välfärdsstat – väljer att gå till sängs med ett ekonomiskt världsfrånvänt parti som Miljöpartiet.

Det blir absurt när (MP) lägger förslag som kostar massor med pengar, samtidigt som de predikar nolltillväxtens lov. Och det är pinsamt när media låter dem komma undan med det.

Det är häpnadsväckande att så många inte fattar hur hårt, obehagligt och farligt det vore att leva i ett resursknappt samhälle.

12 kommentarer:

 1. Inte tokigare än föreställningen att om man ger företag möjlighet att ackumulera all politisk makt genom att köpa den på marknaden så uppstår den totala friheten för alla. Bägge idevärldarna är lika förvirrade.

  SvaraRadera
 2. Det här måste ju se bra ut från en miljöpartists synvinkel, lite upp ibland och lite ner ibland:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_North_Korea#Size_of_the_North_Korean_economy


  Det enda som behövs göras i Nordkorea för att göra er nöjda del är att landet görs till en kapitalistisk diktatur .Det finns ingen kommunistisk diktatur där ni inte omfamnat den vändningen med glädje.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det leder till att folket får det bättre och när man har en välmående medelklass som har ett bra liv materiellt och ekonomiskt kommer man bry sig mer om saker som yttrandefrihet. När man inte har mat för dagen är det inte lika viktigt, det är många i Nordkorea som har en skål ris högre upp på önskelistan än yttrandefrihet just för att ens överleva.

   Radera
  2. Micke:

   Er?

   Du som är "apolitisk" Micke, vilka FI- och MP-bloggar brukar du frekventera med samma typer av tramsiga kommentarer och illa konstruerad kritik? Eller är du bara "apolitiskt" inriktad på liberala bloggar?

   Radera
  3. Det leder till att folket får det bättre och när man har en välmående medelklass som har ett bra liv materiellt och ekonomiskt kommer man bry sig mer om saker som yttrandefrihet. När man inte har mat för dagen är det inte lika viktigt, det är många i Nordkorea som har en skål ris högre upp på önskelistan än yttrandefrihet just för att ens överleva.

   Precis.Kapitalistsk diktatur har alltid smakat bra för högern som helhet med undantatg för vissa liberaler vars ställningtaganden är grundade i moral och etik och inte i viljan att tjäna husse.

   Det är därför högern har exakt samma potential att bli slaktare som vänstern.

   Radera
  4. Micke påstår sig ogilla högerpolitik såväl som vänsterpolitik, liberaler gillar han inte heller... vad är du då Micke? Apolitisk har vi hört dig säga, men ingen har sett dina raljeranden på en FI- eller MP-märkt blogg, någonsin. Existerar micketrollsk kritik mot vänster-sfären får han gärna länka så vi kan beskåda den.

   Annars känns väl Micke mest som ett betalt sossetroll, som ju lägligt inför valet dyker upp och sprider sin dynga.

   Radera
 3. Befolkningen växer ju så Mp borde införa barnbegränsning också. Undrar hur populärt det förslaget hade varit hos feministerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga, (tok-)feministerna anser det ju vara könsförräderi att sätta barn till världen...men de kanske åker till Danmark hela bunten när modersinstinkterna blir starkare än ideologin?

   Radera
 4. Hax,

  den här gången har du bara fel. Varenda punkt du punktar upp är fel.

  Varifrån kommer tillväxten? Förstår du exponentialfunktionen? Vi *kan* inte ha tillväxt hur länge som helst. Men hursomhelst, kommer inte MPs politik inte få något genomslag, Vi kommer att utarma planeten i jakten på höjda löner och mer köpkraft.

  Min erfarenhet är att de flesta "enfrågepartier" har rätt. Piratpartiet har ju helt rätt integritets och immaterialfrågor. Det finns en poäng hos partier som vill begränsa invandringen. Kvinnor med samma kompetens som en man tjänar mindre. Och miljöpartiet har rätt i att planeten är ändlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den dagen när allt som går att uppfinna är uppfunnet, när alla förbättringar och effektiviseringar som går att göra är gjorda, då kan man fråga sig om det finns något utrymme för tillväxt.

   Radera
 5. https://scontent-b-sea.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1462873_10152069029121049_1896598197_n.jpg

  Talente bild

  SvaraRadera
  Svar
  1. Talande skulle det vara.
   En talade bild över den irrationella politiken, som ofta innefattar feminsm

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.