2014-08-12

Så... Beatrice Ask (M) försöker ta en rövare om datalagringen?


Sedan tidigare känner vi till att juristerna vid EU:s ministerråd har dödförklarat datalagringen – efter att EU-domstolen ogiltigförklarat EU:s datalagringsdirektiv.

Men den svenska regeringen och sossarna bryr sig inte. De vill fortsätta lagra data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner.

Frågan är nu gömd i en utredning, till efter valet. Men utredaren (den politiske torpeden Sten Heckscher) har lämnat ett förhandsbesked om att han tycker att den svenska datalagringen inte påverkas av EU-domstolens dom.

Nu kommer dock information som tyder på att frågan har diskuterats på ett ministerrådsmöte med EU:s justitie- och inrikesministrar. Och det är på detta möte som det skall ha klargjorts att den urskiljningslösa datalagringen är död. Insamlingen av teledata utan brottsmisstanke måste upphöra.

Då infinner sig ett antal frågor: Vad hade justitieminister Beatrice Ask (M) att säga om detta, på ministerrådets möte? Försöker hon mörka vad man kom fram till på mötet? Varför har varken Ask eller Heckscher sagt så mycket som ett pip om saken?

Frågorna lär ha ett enkelt svar: De försöker bluffa.

Ställ regeringen och sossarna till svars om datalagringen – innan valet!

Läs mer: EU Lawyers Confirm 'General And Blanket Data Retention Is No Longer Possible' In European Union »

22 kommentarer:

 1. Det måste ligga nått bakom allt dehär.. Nått har svenska staten gjort historiskt som gett amerikanarna nog med incitament för oss att stå i ledet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. DLD kom från början in i EU via Sverige, Frankrike, England och Irland. Gissa vilka länder som har/hade starkast samarbete med USA/NSA.

   Faen, man börjar låta som en konspirationsteoretiker...tyvärr så är ju detta inga teorier.

   Radera
  2. Konspirationsteori... en teori är en samling av hypoteser som är logiskt sammankopplade till en sammanhängande förklaring av någon aspekt av verkligheten som vilken individuellt eller sammanlänkat ger något empiriskt stöd för teorin.

   Att det finns konspirationer i världen är det ju ingen tvekan om, men frågan om någon har kontroll över situationen?

   Radera
  3. Matte, har tänkt samma sak. Bodström pushade DLD, och fick ett smäckjobb i USA.

   Jag är redo att slå vad (2 mot 1 odds!) att Bildt får ett jobb i USA efter valet. Någon som sätter emot?
   (Reinfeldt med, men då är oddsen bara 1:1 :-)

   Radera
  4. Det var nog mest tillslaget mot 'piratbuktens' serverhall som gav Bodström det lukrativa jobbet i det stora 'frihetslandet'. DLD och samarbetet med NSA (skicka flyktingar till tortyr i deras hemländer m.m.) var bara normalt vardagsarbete.

   Werner, det var ganska bra odds trots allt men inget jag slänger pengar på.

   Radera
 2. Det är minst sagt fascinerande att den svenska journalistkåren är så passivt accepterande av massövervakning...
  Vad tror de att de har att vinna på det?

  SvaraRadera
 3. De bluffade inför införandet av DLD. Nu kan de inte backa utan att förlora ansiktet.

  SvaraRadera
 4. Men piratpartiets partiledning struntar i en så komplicerad och jobbig fråga. För Troberg & Co är det HBQT som de tror är den stora valvinnaren.

  SvaraRadera
 5. Ja tänk om PP inte kidnappats av FI-aktivister...

  SvaraRadera
 6. "Nått har svenska staten gjort historiskt som gett amerikanarna nog med incitament för oss att stå i ledet" Persson och Shibbyes frisläppandet ska ju betalas. Att vi sumpade bort Assange för dom lär inte heller bli billigt. Ja det finns säkert mera på listan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad pratar du om? Assange blev ju i stort oskadliggjord...?

   Radera
  2. Kanske det men han blev inte utlämnad till USA. Därmed sumpade bort.

   Radera
 7. Om inte PP hade satsat feminism och HBTQ inför valet hade man haft en klockren kampanjfråga i detta

  SvaraRadera
 8. Det är utmärkt att det går att spåra brottslingar på nätet, det ska inte vare en fristad för den som struntar i lagen. Det finns regler för när uppgifterna ska lämnas ut, det är också utmärkt. Återstår att operatörerna tar ansvar och garanterar säkerheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går utmärkt att spåra brottslingar på nätet, allt som krävs är ett domstolsbeslut på elektronisk avlyssning vilket operatörerna följer, att massövervaka allt och alla alltid är inte värdigt en rättsstat med demokratisk ordning...

   Radera
 9. Ah, du tror att det går att göa en elektronisk avlyssning av sånt som redan hänt? Att han den vägen kan få fram vilken Ip-adress som skickade ett meddelande i förra veckan? Naivist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att du tror du har rent mjöl i din påse?

   Radera
 10. Jag anser, som sagt, att brottslingar ska spåras. Skönt att du släppte tanken på att HAK skulle lösa problemet. Det känns fint att lyckas med lite folkbildning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brottslingar skall kunna övervakas, ja.

   Vanligt, hederligt folk skall lämnas ifred.

   Radera
 11. Hur ser din lösning på det ut? Inga svepande politiska floskler tack, praktisk information. Förutsättning: Någon begick ett brott igår. Vi vet IP-dressen. Hur går vi tillväga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon begick ett brott igår. Vi vet gatuadressen. Hur går vi tillväga?

   Radera
 12. Detta var synd. Jag hade trott att ni anonymitetsivrare hade en bra lösning som jag förbisett, men det var alltså bara vanligt frihetsflum...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.