2014-08-11

Saker valrörelsen (tyvärr) inte kommer att handla om...


Något håller på att ske – eller har redan skett – med samhällsklimatet i Sverige.

Politikens överbeskyddande klåfingrighet har gått så långt att många människor nu för tiden tar den för given. Det offentliga skall ordna allt, man skall inte behöva ta ansvar (eller få välja lösningar) själv. Staten tycks göra mer för att skydda oss från oss själva än från andra. Begreppet "inlärd hjälplöshet" är nu för tiden en påtaglig realitet.

Samhällsdebatten håller på att kantra till något slags allmän hysteri, där den som inte är mainstream fulas ut och stigmatiseras. I ett rätt hårt tonläge görs det klart för folk vad de bör tycka. Morallagstiftning är nu för tiden något slags normaltillstånd, liksom åsiktslagar. Inte ens konsten är fri längre, vilket den kulturelit som blir allt mer beroende av skattepengar inte har några direkta problem med.

Det tycks och tros en väldig massa – samtidigt som logiskt tänkande, fakta och analys sätts på undantag. Medborgerliga fri- och rättigheter urholkas och rättsstaten vattnas ur. Demokratin håller på att förvandlas till en formalistiskt matematisk fråga, där den som först kan skapa en politisk majoritet ges oinskränkt rätt att med tvång bestämma över alla andra och att sätta sig över demokratins djupare värden.

Politiken har blivit en jakt mot mitten, i vilken alla principer och idéer har kastats över bord. Bristen på visioner gör debatten ängslig, oförutsägbar och kortsiktig. I den politiska debatten är metafrågorna på väg att tränga ut de genuint politiska. Samtidigt finns det mycket som talar för att folk i allmänhet håller sig med allt spretigare och inte sällan motsägelsefulla åsikter.

Viktiga saker som en fungerande polis, ett trovärdigt försvar och ett kompetent rättsväsende har ersatts med en massa trams, flum och oväsentligheter. De som är satta att ratta landet tycks inte längre vara beredda att ta ansvar för vare sig politiska beslut, offentlig förvaltning eller ens sina egna handlingar.

Någonannanismen får tågrafiken att bryta samman, hindrar sjukvården från att bota människor, leder till absurda upphandlingar, får så väl låg- som högpresterande elever att hata skolan – och skapar en administrativ kultur där rimliga resultat får stå undan för formalia.

Korporativismen breder ut sig och skapar ett system där särintressen och politik går runt den demokratiska processen och vad som rimligen kan kallas för allmänintresset. Offentlighetsprincipen inskränks, polisen militariseras och en aldrig tidigare skådad övervakningsstat rullas ut.

Media tycks nu för tiden se höga upplage- och tittarsiffror som sitt allt annat överskuggande mål. Uppdraget att kritiskt granska makten och att erbjuda en kvalificerad, mångsidig analys håller på att bli omodernt.

Ängslighet blandas med arrogans. Kränksjukan tar sig allt mer aggressiva former. Kvalificerad debatt sätts på undantag samtidigt som våld i vissa kretsar upphöjs till verktyg för att nå politiska mål.

Skall vi verkligen ha det så här?

6 kommentarer:

 1. Mycket bättre text än den om SD. SD är ett symptom på det sjuka, att att försöka få bort SD är som att förebygga och behandla myggbett med osthyvel.

  Nima Dervish har en intressant analys av läget:

  http://mummelforlaget.wordpress.com/2014/08/10/mummelforlagets-forfattare-svenska-politiker-sluta-tjata-om-sd-ni-skapade-alla-problem-som-sd-fiskar-roster-med/

  SvaraRadera
 2. Det här valets temalåt.
  Till HAX och Svenska folket, med passande sångtext
  http://www.youtube.com/watch?v=c2SWFr66GEg

  SvaraRadera
 3. Jag finner det trist att erkänna att din analys är klarsynt och korrekt. Utmärkt skrivet!

  SvaraRadera
 4. http://dollarvigilante.com/blog/2014/8/12/the-shift-is-happening-anarchy-goes-mainstream.html#

  Se även Obamas senaste tal i Haag när slutet av föreläsningen blir ett misslyckat försök till applåd som slutar abrupt när ingen annan applåderar och folk bara reser sig och går iväg som om det vore en ointressant tant på folketshus syförening som talat.
  Nu är iofs Obama mer onyttig och ointressant än en sådan tant, men ändå, folk har trott annorlunda fram tills nu, vilket är min poäng.
  Ingen applåderar eller bryr sig om att visa vördnad för dessa typer längre, vilket är ett mycket gott tecken för framtiden.
  Hoppas han får ett jobb som vaktmästare eller nått efter att vi kör blockkedjor för valutor och samhällsorganisation istället.

  SvaraRadera
 5. En bra video från den postade artikeln
  https://www.youtube.com/watch?v=UIzC96TywJU

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.