2014-09-09

Det är nu svenska folket borde utkräva ansvar för sveket om offentlighetsprincipen


Moderater, kristdemokrater, folkpartister, centerpartister, sossar och sverigedemokrater har inskränkt den svenska offentlighetsprincipen. Skälet är att EU vill att Sverige skall anpassa sig till Bryssels hemlighetskultur.

Offentlighetsprincipens betydelse beskrivs rätt väl av regeringen själv, på dess hemsida...
"Demokratin mår bra av att granskas. Insyn i den offentliga verksamheten skapar garantier mot maktmissbruk och ger möjlighet att påverka. Verksamheten angår oss alla. Medier och andra intresserade ska kunna hämta information i olika frågor, oavsett vad den offentliga verksamheten själv väljer att informera om."
Just så. Det är just detta Sverige nu har gjort avsteg ifrån. Och vi har gjort det på ett område där behovet av öppenhet är ovanligt stort, nämligen i EU-frågor.

I EU är hemlighetsmakeriet utbrett. Beslut fattas av icke-valda byråkrater bakom stängda dörrar. Det kohandlas om det mesta. Särintressen sätts före allmänintresset. Ibland får inte ens de folkvalda i Europaparlamentet veta vad som sker – innan de ställs inför fullbordat faktum och förväntas ge de förslag som läggs fram något slags demokratisk legitimitet.

I valet mellan att ställa sig på folkets eller maktens sida har riksdagens majoritet valt makten. I valet mellan en livskraftig demokrati och korporativism har den valt korporativismen. I valet mellan svensk öppenhet och EU:s översittarfasoner har den valt översittarfasonerna.

Förr i världen var det de borgerliga partierna som stod upp för medborgarrätt, demokratins djupare värden och öppenhet. Som regeringspartier väljer de att istället vara populära i maktens korridorer i EU.

Sossarna har alltid velat måla upp en bild av sig själva som ett parti i den demokratiska utvecklingens framkant. Men istället upphöjer man lidbomeri och maktens arrogans till arbetsmetod.

Sverigedemokraterna försöker framställa sig som EU-kritiska. Men det går uppenbarligen inte att lita på, när det väl gäller. De försöker få det att framstå som om de slår vakt om det genuint svenska. Men de tvekar inte att göra karottunderlägg av en unik, svensk demokratisk tradition som offentlighetsprincipen.

På söndag är det val till riksdagen. Det handlar inte bara om att bestämma hur landet skall styras de kommande fyra åren. Det är nu folket har möjlighet att ställa politikerna till ansvar för de beslut som har fattats den senaste mandatperioden.

Därför borde sveket i fråga om offentlighetsprincipen vara en självklar fråga i valrörelsen.

Men som vanligt är det ingen som bryr sig.

8 kommentarer:

 1. HAX, jag väntar på att du skall kommentera Margot Malmström senaste utspel om att politiska debatter måste få styras och organiseras av politikerna, utan inblandning från journalister...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappersversionen av Muteborgs-posten (GP)...såg lite annorlunda ut än den här:
   http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2483245-wallstrom-kritisk-mot-medierna

   Radera
  2. Matte. Det var en extremt konstig tolkning du gör av det hon sa (i alla fall i det du länkar till)...

   Radera
  3. Nja, i pappersversionen citerades hon med att säga något i stil med att parti-debatterna skall organiseras av partierna själva och inte journalisterna/media, underförstått för att undvika ovälkommna frågor. Ett klart och tydligt avståndstagande från granskande journalistik, inte för att vi har mycket av den varan här i Sverige när det handlar om politik...

   Men som jag skrev, pappersversionen såg annorlunda ut från nätversionen av artikeln!

   Radera
 2. Rationalitetspartiet10 september, 2014 11:05

  I andra länder där man inte har en lång tradition av offentlighetsprincip har man valt en annan väg: nämligen att lagstifta om en Freedom Of Information Act. Det betyder att vem som helst kan gå till domstol och kräva ut alla offentliga handlingar i ett ärende. Myndigheten måste under straffansvar verkställa detta, men har en utväg att kunna blockara vissa uppgifter med svart tusch i de utlämnade dokumenten om det går att inför domstolen motivera dessa "hemligstämplingar".

  I Sverige är vi på väg att få den sämsta av två världar. Ingen offentlighetsprincip - och inte heller någon Freedom Of Information Act.

  Sverige behöver en Freedom Of Information Act.

  Något för PP att driva, eller det kanske är en för jobbig och tråkig fråga, bättre att vara godhetsapostel kring den extremt viktiga hbqt politiken.

  SvaraRadera
 3. @Hax,

  Ok, val på Söndag. Så vad ska man rösta på för att ställa politikerna till svars?

  Liberala partiet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, Liberala Partiet kommer vara de som ställer de styrande till svars i höst... host.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.