2014-10-29

Är Romsons dubbelmoral OK bara för att hon är kvinna?


Aftonbladets ledarsida skriver Eva Franchell att vice statsminister, miljöminister Åsa Romson (MP) "mobbas" (det vill säga granskas) bara för att hon är kvinna. »

Ursäkta? Vad har Romsons kön att göra med att hon inte lever som hon lär?

Menar Franchell kanske att media skall låta bli att rapportera om giftig båtfärg, utsläpp av gråvatten och fusk med bränsleskatten... för att Åsa Romson är kvinna? Menar en av landets ledande tidningar att media skall vara återhållsam i sin granskning av makthavare, när det gäller just kvinnor?

Det vore naturligtvis orimligt.

Detta handlar inte om Åsa Romsons kön. Istället är det en fråga om att politiker vill tvinga alla svenskar att bete sig på ett visst sätt. Sedan skiter dessa politiker själva i de regler de satt upp för alla andra. Det är dubbelmoralen och skenheligheten som är det stötande.

Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida ägnar sig åt skadebegränsning å regeringens vägnar. Det är det hela.

För övrigt brukar "kvinnor granskas hårdare"-kortet bara plockas fram när kritiken börjar bli riktigt besvärande. Vilket som regel tyder på att den har substans.

4 kommentarer:

 1. Nej, hon "mobbas" för att hon är påväg att bli skjuten i sank. De som mobbar henne förstör den självbild av de goda(en människa som Romson avbildas till, med käck tjejfrisyr, lagom kvinnlig, inga synliga yttre attribut en Prada väska, skulle här vara fullständigt otänkbart, kanske lite fjällräven. Åsa Romson är en rolemodel till unga innerstadskvinnor, och ska därmed bilda konsensus för unga kvinnor i övrigt, basta!) Så för varje snesteg som uppdagas kommer protestkören bli än argare, ty är du redan frälst så vill du inte se någon annan sanning, antingen så skrattas den åt eller bemöts med ilska.
  Ingenting nytt kommer nu uppdagas, det är nog så mycket "fluff2 runt henne att varje steg hon gör är noga planerat.

  SvaraRadera
 2. Det stämmer. Nu börjar högen med klavertramp bli rätt framträdande.
  Sedan är det viktigt att peka ut att detta inte handlar om kön som Eva Frechell menar utan om politisk hemvinst, och var journalister i det grunda och allt minde medialandskapet har sina respektive politiska lojaliteter. Vi vet att övervikten åt sillsalladen (rödgrönrosa) är stor ibland de tongivande journalisterna. Dito gäller även framstående media profiler.
  Exempel;

  SD sympatisör (oavsett vad man tycker om dem) häver ur sig ogenomtänkta och hetsande kommentarer om invandrare på valfritt socialt medium. Insinuationer om våld mot oliktänkande förekommer. Resultat; mediastorm. Personen får avgå under förnedrande former. Hela ankdammen kokar över av fördömmanden.
  FI sympatisör (oavsett vad man tycker om dem) häver ur sig ogenomtänkta och hetsande kommentarer om vita, medelålders män på valfritt socialt forum. Insinuationer om våld mot oliktänkande förekommer. Resultat; Ingenting. Ankdammen ligger tyst och stilla.

  Exempel II; Borgerlig ministerkandidat har fifflat med TV avgiften. Resultat; mediastorm. Personen får avgå under förnedrande omständigheter. Ankdammen kokar av fördömmanden.

  Grön vice statsminister uppdagas med omfattande miljö/skattefusk/omdömeslöshet/ohörsamhet.
  Resultat; Ingenting. Ursäktande uttalanden i svepande ordalag får förstasidor. Ingen avgång. Media tystnar snabbt. Ankdammen ligger stilla.

  Exempel III; Det kommer fram att borgerlig finansminister brukat cannabis under sina ungdomsår. Resultat; mediastorm, krav på avgång. Hade inte denne fått skydd av statsminstern, hade denne fått gå.

  Det uppdagas att en hög tjänsteman inom MP, nära vice statsminstern, haft en omfattande narkotikarelaterad bakgrund, inklusive fängelsestraff.
  Resultat; Ursäktande uttalanden i svepande ordalag får förstasidor. Ingen avgång. Media tystnar snabbt. Ankdammen ligger stilla.

  Denna dubbelmoral är bara toppen av ett isberg. Denna snedrapportering och starka mediakoncentration runt en media elit som uppenbart sympatiserar med den utopiska vänstern i någon form är ett demokratsikt problem, speciellt i dessa tider, då mediehusen aldrig varit så slimmade som nu. Enskillda tidningar, debattsidor, journalister och skribenter får orimligt mycket makt. Och den makten använder de till att göra om den lilla riksmedia vi har till veritabla propagandalurar för sillsalladen i svensk politik. Resultatet har vi nu: populism, strutspolitik, ignorans, plakatpolitik och navelskåderi av bibliska slag. Allt medans Sverige mer eller mindre rasar samman i akutmottagningar, asylboenden, flagande skolor och utarmade bruksorter. Ynkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte dubbelmoral när de "goda" inte lever som de lär...

   Radera
 3. Herregud. Är det Pär Ström som gästbloggar här, eller? Varför poppar denna ofelbara länk nyliberalism -> antifeminism -> kvinnoförakt alltid upp? Kan man vara libertarian och feminist eller är det en förutsättning att stämma in i den "jämställdistiska" pöbelkören?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.