2014-10-28

Nu kommer dom i målet mot Svartholm Warg


Denna vecka väntas dom (och eventuellt straff) i den stora danska rättegången mot Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg. Han och en medåtalad står anklagade för att ha brutit sig in i företaget CSC:s datorer, där bland annat den danska polisen har sina register och system.

I fallet staplas märkligheterna på varandra.

Till exempel har dansk polis inte utrett dataintrånget som sådant, hos CSC. Alla uppgifter kommer istället från företaget självt. Och CSC har ju, som IT-provider åt danska staten, ett intresse av att saker och ting skall framstå på ett visst sätt.

Dansk polis har inte heller brytt sig om att utreda eventuella andra gärningsmän, trots att det finns gott om ledtrådar att nysta i. (Det finns till och med material från hemlig rumsavlyssning, där det framkommer från andra att GSW inte har med detta intrång att göra.)

Åklagarsidan har försökt måla upp en bild av försvarets linje om att någon annan skulle ha använt GSW:s dator som osannolik och dum. Vilket är ett intryck man lätt kan få när det används ord som "fjärrstyrd". Vad det i själva verket handlar om är en labdator, en server, som stod öppen för många andra användare. Vilket är information som genast gör saken helt begriplig.

Dansk polis och åklagare har varken efterfrågat GSW:s bild av saken eller ansträngt sig för att hitta saker som talar till hans fördel. De har inte ens tagit upp ämnet med försvaret.

Däremot har de danska myndigheterna gjort vad de kan för att smutskasta GSW. Till exempel har de försökt ge intryck av att han skulle vara skyldig till det dataintrång som han frikänts från i svensk domstol. Åklagarsidan har dessutom vid flera tillfällen avslöjats med att lägga fram felaktigheter och rena lögner. (Även lögner om sin egen utredning.)

Det blir kanske så när det inte finns några entydiga bevis...

Det skall avslutningsvis påpekas att CSC även driftar den amerikanska spionorganisationen NSA:s IT-system. Och att företaget utpekas för att ha agerat målvakt när CIA hyrt in flygplan för hemliga fångtransporter.

Jag har inte en aning om vad GSW kan ha gjort eller inte gjort. Men det är helt uppenbart att den danska utredningen inte håller måttet och att det finns frågetecken kring rättegången.

Mycket mer att läsa...
Gottfrid Svartholm hacking trial nears conclusion »
Anakata in court: Things to keep in mind »
Anakata in court: Hearsay instead of evidence »
Politiet fik aldrig adgang til it-systemer i hackersag »
Hackersag trækker spor til Kina »
Eksperter: Ekstremt svært at vide, om Kina eller anden nation står bag cyberangreb »
Forsvarer i hackersagen: Uvildig undersøgelse af CSC-hacking er ikke uvildig »
CSC-Hackersagen har udviklet sig til et karaktermord »
Jagten på internettets superpirat »

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.