2014-10-03

Sossesverige revisited

I ett grått och fuktigt Stockholm har Stefan Löfven presenterat sin regering och dess politik.

Byråkrati, regleringar och politisering. (Fast med en ljuspunkt: Regeringen har inte tillräckligt stöd i riksdagen för sin politik.)

Nu sätts politisk makt och byråkrati framför det civila samhället, marknaden, den spontana ordningen och människors egna val. Igen.

Det är lite tråkigt att den avideologiserade borgerligheten aldrig riktigt lyckades lyfta den aspekten i valrörelsen.

En gammal kommunist som arbetsmarknadsminister. En bankkassörska som jobbar på Postkodlotteriet som utrikesminister. Ett gammalt kommunalråd som försvarsminister. En avdankad, fuskande SSU-ordförande som civilminister...

Och så justitieminister Morgan Johansson. Mannen som till och med kallades "den onde" internt i SSU Skåne. En av övervakningsstatens främsta tillskyndare. Nu även med uppdrag att göra sexköp i utlandet olagligt.

Jag är skeptisk.

27 kommentarer:

 1. Media tycker att den "största skrällen" är Alice Bah Kuhnke, snacka om att trolla bort fokus i frågan. Både hon och kulturdepartementet har ringa inflytande i Svensk politik.

  SvaraRadera
 2. Rationalitetspartiet03 oktober, 2014 12:00

  Tyvärr fortsätter Löfven med att ha för många ministrar (24 om jag räknade rätt). Fram till 2010 har svenska regeringar aldrig haft mer än 20 statsråd, men tyvärr ökade Reinfeldt2010 den siffran för att Alliansens småpartier skulle få behålla ministerposter efter 2010.

  24 är för mycket och är otympligt. Resultatet blir att det uppstår ett inre kabinett och att de perifera ministrarna blir någon sorts kulissministrar.

  Dessutom kostar det extra pengar med 4 onödiga ministrar med livvakter, SÄPO-bilar etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rationalitetspartiet03 oktober, 2014 12:10

   Dessutom har jag sett studier som visar på ett samband mellan antalet ministrar i landets regering och graden av dysfunktionalitet i landet. Sverige är på väg åt fel håll sedan 2010.

   För vi kan vara helt säkra på att den härskande klassen inte kommer att vilja återställa regeringens storlek till ca 20 efter nästa val.

   Radera
 3. Anders Ygeman blir inrikesminister. Då blir det han som får ta hand om FRA och datalagringen..?

  Vad vet vi om honom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förknippar honom mest med trafik- och infrastrukturfrågor. FRA hamnar på hans bord då det rör sig om IT-säkerhet och krisberedskap. Övriga FRA-frågor hanteras av Peter Hultqvist, som är en stor vän av anstalten ifråga.

   Radera
  2. Tillägg: Polisens inriktningsmöjligheter av FRA blir också Ygemans ansvar. Men där har ju Säpo och KUT redan carte blanche. Enligt FRA:s årsrapport kommer FRA att fördjupa sitt samarbete med såväl kriminalpolisen som Säpo.

   Radera
 4. Och vad fan betyder detta, egentligen?

  "Regeringen ska i Sverige och EU verka för att stärka rättssäkerheten och den personliga integriteten, bland annat när det gäller datalagring. Datainspektionen och den parlamentariska integritetskommissionen ska göra en översyn av befintlig lagstiftning, också i ljuset av att allt fler privata aktörer samlar in information om konsumenter."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betyder bara att om privata aktörer kan samla in data om medborgarna så kan staten också göra det, ohämmat...!

   Radera
  2. Eftersom Tvärtomspråket praktiseras bland Makthavarna -
   så implementeras dekretet så att motsatsen gäller i verkligheten.

   Radera
  3. Privata aktörer som är problemet.

   FRA. Säpo. Polisen. Och främmande makter är helt ok.

   Radera
  4. Detta måste vara en influens från MP, men frågan är hur långt det står sig. Är MP beredda att betala för att få stopp för datalagringen?

   Radera
  5. Heckcher och gänget har redan antytt att de kommer att föreslå vissa skärpningar. Troligen kommer det att handla om de långtgående befogenheter som idag gäller för polisen, där det inte krävs åklagarbeslut då KUT eller Säpo behöver trafikdata i underrättelseverksamheten. Kanske görs också någon kosmetisk förändring när det gäller lagringens omfattning. Men i stort kommer status quo att gälla.

   Sossarna vill i stället rikta ljuset på alla de privata aktörer som sparar data om oss, låt vara efter kundernas godkännande.

   Radera
 5. "Regeringen ska i Sverige och EU verka för att stärka rättsäkerheten och den personliga integriteten, bland annat när det gäller datalagring."

  Några minuter senare...

  "Statsråd och chef för justitiedepartementet är Morgan Johansson"

  Detta går inte ihop för mig. Vem är det som styr över datalagringsfrågan? Har MP nån kraft att hålla emot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men käre Johan! Fridolin har blivit skolminister. Allt är bra i den bästa av alla världar. Tror du verkligen det finns anledning att rucka båten?

   Radera
 6. MP och V saknar idag insyn i FRA:s verksamhet, eftersom de är utestängda från SIUN (FRA:s kontrollorgan). Det borde vara läge att göra något åt detta nu.

  SvaraRadera
 7. Så de ska göra det kriminellt att köpa sex även i utlandet, blir jobbigt för de som åker till tyskland.

  Hmm, om en svensk medborgare är bosatt i tyskland och köper lite sex där ibland ska då sverige tvinga hem den personen med eaw då för att åtala?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge maximistraffet är minst ett år (är det det?) så är det fritt fram. Vi kommer kanske att anställa statliga bordellspanare på Reperbahn!

   Radera
  2. Jag undrar vad som skulle säga om Polen började straffa kvinnor som gjorde abort i Sverige, eller andra baltländer. Kanske det inte vore like roligt att länder straffar medborgare för saker dom gör utomlands.

   Radera
 8. Kan någon säga mig om det finns något trevligt västerländskt-ish land att flytta till från Sverige som följer I usa's fotspår och har trevlig infrastruktur och företagsvänligt klimat utan sosserier?.
  Tips mottages tacksamt.
  //Genuin presumtiv utvandrare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vara som INTE följer i usa's fotstår och blir en polisstat alltså..

   Radera
  2. Någon ö i Polynesien kanske?

   Radera
  3. Du skulle vara oförmögen att överleva i ett sånt land då inget av dom delar ut bidrag.

   Radera
  4. Micke:

   Svenskar flyttar inte utomlands för att söka bidrag, var har du fått det ifrån dit jefla snöre!?!

   Radera
 9. Alice Bah var bra tyckte jag. Den enda av de där gökarna som jag har positiva associationer till.

  SvaraRadera
 10. Det är lite tidigt att dra slutsatser än, tycker jag. Lövden är definitivt en annorlunda politiker, och så är också Fridolin. Båda verkar pragmatiska. Det dåliga regeringsunderlaget kommer också att göra att riksdagen kommer att få betydligt mer inflytande. Det finns flera tecken som tyder på att man vill föra en mindre undfallande politik gentemot USA, ska bli intressant att se vart detta leder. Och blir det för illa finns det ju alltid nödutgången för borgerligheten att släppa in SD från kylan...

  När det gäller Morgan Johansson så ser jag det som en öppen fråga om det är en försämring jämfört med föregående justitieminister.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.