2014-11-06

Kulturministerns olidliga tomhet


På sätt och vis är det bra att kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har nollkoll. Kultur och politik hör nämligen inte ihop. Kulturen mår bäst av att få utvecklas spontant – utan statliga pekpinnar, påbud och regleringar.

Problemet är att kulturministern ändå försöker. Trots att hon i sak inte har något att komma med. Ingen identifierbar riktning. Inga uttalade ambitioner. Inte ens några knasiga käpphästar. Inget.

Drevet har börjat gå. Plötsligt syns tecken på något så osvenskt som att en politiker kan komma att drivas bort från sitt uppdrag på grund av inkompetens.

Alice Bah Kuhnke är inte politiker. Men hon försöker framstå som en. Hon tar till plattityder och tomma fraser, precis som alla hennes kollegor. Men utan någon som helst substans så flyger det inte.

De professionella kulturkoftorna tar detta personligt. Den politiker som är ansvarig för att pytsa ut skattepengar till dem vet inte vad hon sysslar med. Man kan förstå att de börjar bli nervösa.

Detta håller på att utvecklas till ett drama på flera plan. När Löfven gjorde Disneyklubbens programledare till kulturminister – då exponerades obarmhärtigt så väl politikens nakenhet som kulturelitens anspråk på att få leva på andra människors pengar.

Det kan rent av komma något bra ur detta.

Länkar:
Alice Bah Kuhnke: Kulturen är grunden i ett ekologiskt samhälle »
Björn Wiman: Marken gungar under Bah Kuhnkes fötter »
"Ohållbart och tomt, Alice Bah Kuhnke" »
Per Svensson: Bara bra, sa Bah »
Up in the air – Kulturpolitikens varmluftsballong »

12 kommentarer:

 1. Media, sveriges egentliga härskare, drevar mot kulturministern däför att hon inte lovar att ge mer skattepengar till media och ännu inte lovat att ge vetorätt till det pressetiska rådet (censurbyrån) till vem som kan få presstöd. Och då går du ut och kritiserar kulturministern. Tycker du själv att det är lämpligt?
  /m2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem är det som tar våra pengar för att bestämma vilken kultur eller media som skall gynnas?

   https://mises.org/pdf/anatomy.pdf

   Radera
  2. Astroturf från självmordsliberala forumet igen... suck! Är det ingen som besöker eran sida trots att ni dagligen sprider spam under i stort sett alla inlägg hos HAX och Hans Egnell?

   Vem är det som tar våra pengar för att bestämma vilken kultur/religion eller folkslag som skall gynnas?

   Radera
  3. "Vem är det som tar våra pengar för att bestämma vilken kultur/religion eller folkslag som skall gynnas?"

   Det är väl bland annat tokliberalerna i tankesmedjan Fores och Cecilia Malmström, Erik Ullenhag et alia?

   Sure, det är ny regering nu, men de har knappt hunnit komma igång förrens Migrationsverket skruvar upp slöseriet ytterligare; 155 MILJARDER KR. kommer Migrationsverket att behöva de kommande 5åren. Minst...

   1 5 5 M I L J A R D E R !

   Liberaler och kommunister i en ohelig allians. Grattis!

   Radera
  4. Argumenten tryter hos SD:s konstgräsrötter?

   Radera
  5. Nej här tryter inga argument, ville du diskutera vart våra pengar tar vägen så är det väl utmärkt att börja med en av de största posterna i budgeten?

   155 miljarder rakt ner i sjön. Hur mycket låg kultur-budgeten på nu igen?

   Radera


  6. Trollen har alltid argument. Exempel:

   ►Ja, alltså, det är ju inte den sanna versionen av islam. Alla miljarder muslimer i alla muslimska länder har nämligen fel.. Den sanna versionen av islam, den som är jättesnäll, den finns på Mona Sahlins kontor i Stockholm.

   ►Muslimerna i Pakistan är offer som inte förstår bättre och de måste tas om hand, vilket är svenskarnas ansvar. De medelålders svenska männen har återigen visat sin rasistiska sida och brustit i ansvar.

   Radera
  7. Vad var detta för nonsenssvar på min kommentar? Idioter.
   /m2

   Radera
 2. "Det kan rent av komma något bra ur detta."

  Ja, det kan det...men det kommer inte hända i denna kvantdynamiska verklighet.

  SvaraRadera
 3. Gör det lättare att starta, driva o äga småföretag som kulturpolitik.
  /B

  SvaraRadera
 4. Läs Nyheter Idags intressanta analys, http://nyheteridag.se/nya-kulturministern-otydlig-om-stod-till-mediebranschen-da-drevar-journalisterna/

  de pekar på att drevet bottnar i frustration över uteblivna löften om pengar till gammelmedia.

  SvaraRadera
 5. En kulturminister har inte mycket att säga till om även om kulurfolket tror det. Det är finansministern som sitter på pengarna. Men sätter man sig på en statsrådsstol bör man ju ändå ha någon idé om vad man vill satsa på. Floskler är floskler om än i gyllene salar.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.