2014-12-27

Att ställa in nyvalet löser inte så mycket, det heller...


Told you so. Extravalet ställs in.

Visserligen kommer SD inte att vara vågmästare i budgetvoteringar de närmaste åren. Men räkna kallt med att de är skitförbannade och kommer att ställa till med maximalt med bråk i alla slags andra voteringar. Det politiska kaoset är inte över.

Sedan verkar det som om SD är frånåkt på fler sätt: En misstroendevotering direkt efter budgetvoteringen hade de kanske kunnat driva fram och vinna. Nu gav de de andra partierna tid att snacka ihop sig. Orutinerat.

Vad gäller Alliansen, så är skälet till att detta kunde ske att de rödgröna nu har förhandlat med hela Alliansen. Sossarna lär sig snabbt.

Samtidigt blir det väldigt märkligt att Allianspartierna nu avsäger sig sin roll som opposition. Alliansen kan stoppa sossebudgetar. Men den tänker inte göra det. Alliansen kan hindra de rödgröna från att föra högskattepolitik. Men den väljer att inte göra det.

(Tro inte för en sekund att sossarna kommer att göra motsvarande sak om Alliansen vinner valet 2018. Uppgörelse eller ej, inte en chans.)

För Socialdemokraterna är dagens överenskommelse naturligtvis en lättnad. Trots att S+MP bara har c:a 38 procent av rösterna bakom sig kan de fortsätta som regering. Och makt är ju trots allt det viktigaste för sossarna. Även om Löfven framstår som en smula vinglig och tilltufsad.

Och Miljöpartiet... Det går fan inte att bli av med dem. Inte ens sossarna vill egentligen ha dem i regeringen. Men de tycks sitta där de sitter. Och de kommer att fortsätta motarbeta tillväxt, utveckling och framsteg.

Ett nyval hade kanske, kanske kunnat rensa luften. Men så blev det inte. Och nu är det politiska klimatet än mer unket och instängt än tidigare.

Gissningsvis hoppas de sex partierna bakom decemberöverenskommelsen att SD kommer att marginaliseras om de ställs utan makt över budgeten under fyra till åtta år. Jag är inte helt säker på den saken.

Först har vi elefanten i dagens politiska rum: Invandringsfrågorna. Inget konkret finns på bordet för att lösa de problem som trots allt kan finnas med integration, jobb och boende. Istället ger man SD fortsatt monopol på frågan.

Sedan har vi bilden av att SD inte tillåts spela efter samma regler som alla andra. Att SD:s demokratiska mandat myglas undan av den politiska eliten. Den bilden kommer nu att stärkas och SD:s väljare kommer att galvaniseras i sin uppfattning.

Dagens uppgörelse stärker SD:s syn på sig själva som landets enda politiska opposition.

Decemberuppgörelsen har måhända givit sossarna lite andrum. Men jag är inte säker på att den för något bra med sig.

Läs även: Konflikträdsla stoppade nyvalet »

20 kommentarer:

 1. Bildandet av "Social-alliansen" förvandlade i ett slag SD till det enda oppositionspartiet. vet inte om det är så klipskt i förlängningen...?

  SvaraRadera
 2. Social-Alliansen har nu bildat regering. Vänsterpartiet sitter i förhandlingar med Kim Jong-Un i Nord Korea, därför de inte kan medverka. Hoppas innerligt detta projekt slutar, med eller utan SDs hjälp.

  / Magne

  SvaraRadera
 3. Aldrig mer alliansen för min del... En röst på alliansen är lika med en röst på V och Mp....

  SvaraRadera
 4. Jag tycker vi börjar kalla dem för "Kartellen".

  SvaraRadera
 5. Innebär inte det här att Mattias Karlsson nu är oppositionsledare och att Björn Söder bör gå från andre vice talman till förste vise talman?

  SvaraRadera
 6. Nazisten och Sverigedemokraten "Ådäromdenja" som fiskar liberaler här och hos Engnell refererar till Reinfeldts släkt så här:

  "fifflande cirkusneger och ett tattarfruntimmer från Litauen"

  Det är bra om det dreglande pack som många här ser som en logisk samarbetspartner till högern isoleras så att det står fullt klart för idioterna att deras skitpolitik måste ha MAJORITET i riksdagen och att MAJORITETEN pissar på deras idevärld.

  Deras politik luktar så in i helvete mycket skit att den för tillfället förenat högern och vänstern.

  SvaraRadera
 7. Man måste vara idiot om detta är svaret på uppgörelsen...helt klart...
  "Sverigedemokraterna – kontrade med en misstroendeförklaring mot statsminister Löfven.

  Nu hoppas SD få med sig Alliansen i planerna mot statsministern"
  http://www.dn.se/nyheter/politik/sds-attack-pa-alliansen-de-overger-sin-roll-som-opposition/

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD vill förstås visa allians-väljare var alliansens lojalitet egentligen ligger... nämligen hos Löfven.

   Radera
 8. Men räkna kallt med att de är skitförbannade och kommer att ställa till med maximalt med bråk i alla slags andra voteringar
  --------------------------------------------------

  Och? Att dom inte accepterar att dom inte styr majoriteten är ingen nyhet. Det är ingenting som förändras med detta och har vi stått ut med att höra deras jävla grinade så här länge så har dom sin rätt att fortsätta framstå som pajasar i riksdagen tills dom åker ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer att styra - och ställa krav - mer än någonsin, nu. I alla voteringar utom budgeten.

   Radera
 9. I en demokrati har man rätt att agera för att undertrycka politik som man inte är intresserad av . För att detta ska ske över blockgränserna krävs att det som ska blockeras uppfattas som ett hot mot bägge sidornas politik. Detta är fallet idag och det är unikt MEN helt enligt reglerna.

  Jag är 100 procent säker på att en liknande överenskommelse som skapades för att blockera ett parti som är vänsterextremt extremt på samma satt som SD är högerextremt skulle skapa jubel här så det handlar inte om demokrati. Det handlar om preferenser. Många här (troligen inte du) VILL att SD ska sitta i regering med högern. Synd att så få talar ur skägget men dom är väl oroliga för att den liberala fasaden ska bli fläckig,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte ens ha dem i riksdagen.

   Radera
  2. Ni fick Löfven och Batras tusenårsrike av socialism och MP-migrationspolitik istället. Grattis! Nu kan jag luta mig tillbaka och se på när alla värdegrunds-heilande nötter driver folk i armarna på SD. Sveriges enda oppositionsparti. Tack Micke. Tack Hax. Nu delar ni skyttegrav...

   Radera

  3. Ja jag tvivlar på att Hax som ser rättsäkerhet som en viktig aspekt anser att er rättspoltiske talesman och hans vänner är riktigt friska...

   https://www.youtube.com/watch?v=mPycz-tsrDM

   Radera
 10. Det mest sannolika är att ni nått er potential. Andelen obildade idioter är trots allt begränsad i befolkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tack gode gud. Tänk om det drällde fullt med micketroll överallt. Vilken pest... Vänsterpartiet samlade 5,7%, inte ens tillsammans med MP blir de äkta extremistpartierna större än SD - landets tredje största parti. Snart andra största parti...

   Radera
  2. Alla vet att 13 procent ger rätt att styra majoriteten.
   Dom fattar det fattar inte vad demokrati är.

   Eller hur ...idiot?

   Radera
 11. Snart sveriges enda parti..... Visst är det så? Alla i Sverige kommer att anse att politik är att hata araber?


  Idiot....

  SvaraRadera
 12. skiten fungerar inte radera all text

  SvaraRadera
 13. Nu fick det vänsterpartiet bolsjevikerna makt över sveriges budget om ett halvår så blir privata företag förbjudna inom skola vård omsorg /någonting är trasigt jag loggade in med aim och så poppar förhandsgranska upp under anonym

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.