Nyval i Grekland - och hela euro-krisen får nytt bränsle.
Det första som kommer att hända är att vänstern vinner (eller får ett avgörande inflytande).
Denna grekiska vänster kommer att kräva att man omförhandlar eller efterskänker landets skulder till EU, ECB och IMF. Vilket aldrig kommer att ske - eftersom det skulle öppna dammluckorna.
Med ett Grekland som sätter sig på tvären är ännu en euro-kris ett faktum. (Om jag fattade de få minuter av BBC:s nyheter jag hann se rätt, så har det redan börjat så smått.)
I det läget kan man inte ha kvar Grekland i euro-samarbetet. Och den grekiska vänstern vill inte vara kvar. Då uppstår den spännande tablån Grexit.
Nu vet man aldrig med Grekland... Så de kan ha missat en detalj: Grekerna kan ha hur mycket egen valuta de vill. Ny-drachmen kan flyta, devalveras eller falla i värde hur mycket som helst. Men de grekiska lånen - de är fortfarande i euro (och möjligen i viss mån även i USD).
Så en egen valuta i fritt fall kommer bara att göra Greklands skulder större och de ekonomiska problemen värre.
Det må vara att euro-zonens konstlat låga räntor (i kombination med lokal omdömeslöshet) skapade den grekiska krisen. Det må vara att euro-medlemskapet hindrade Grekland från att parera euro-krisen. Det må vara att euro-krisen bröt sönder det grekiska samhället och den grekiska demokratin. Men nu sitter man i rävsaxen. Once you check in, you never check out.
Detta är ännu en tågolycka i slow motion. Det går att se och att förutse vad som kommer att hända. Men katastrofen är oundviklig. Och den kommer att märkas ända in i de svenska plånböckerna, eftersom Sverige redan är på tok för insyltat i den gemensamma europeiska valutan och dess institutioner - trots att svenska folket, i en folkomröstning sagt nej till euron.
Givetvis så bör oansvariga utlånare få stå sitt kast. Dvs de banker som lånat ut till Grekland får räkna med att de pengarna är borta. Det kan och ska inte att gå att ta risker utan att riskera något (i.e. låna billigt, låna ut dyrt, låta någon annan ta risken).
SvaraRaderaAtt Grekland lämnar är bara positivt för alla. Grekland kommer ha en valuta som är korrekt värderad. Innebär att det kommer bli mer jobb, dyrare import, billigare export och billiga semestrar för oss.
Absolut. Men jag tror att EU och IMF inte ser det så. Kommer Grekland undan, då står Italien, Spanien och rent av Frankrike på tur.
SvaraRaderaSkulle de skötsamma lämna euron så vore det lättare att hantera.
SvaraRaderaJa alla oansvariga 9 miljoner utlånare skall stå sitt kast. Den bästa finansministern som lånade ut 100 miljarder får nu stå sitt kast. Jag kan bara inte förstå att han har så många annhängare.
SvaraRaderaFasiken, jag som just avbeställde en lastbil med popcorn inför extravalet i vår...var det ett förhastat beslut?
SvaraRaderaEuron har redan havererat. Politikerna och de flesta i Europa har dock inte fattat detta ännu. Loket har redan passerat "the point of no return" och det kommer att ta ett tag innan detta uppenbaras. Det ENDA de nu gör, och än så länge lyckas med, är att skjuta det oundvikliga på framtiden.
SvaraRaderaDet enda sätt på vilket Euron MÖJLIGEN kan räddas är om politikerna, som man gjorde i Cypern, bestämmer sig för att konfiskera folks pengar. FLYTTA DÄRFÖR ALLA EVENTUELLA PENGAR UT UR EUROOMRÅDEN NU, innan det är för sent! Vad konsekvenserna av detta skulle bli, är politikerna sannolikt för verklighetsfrånvända för att inse.
Som någon sa ovan dock: "Skulle de skötsamma lämna euron så vore det lättare att hantera." Ja, absolut, men att Tyskland (och andra nordeuropeiska länder) lämnar Euron och återinför sina respektive valutor är inte politiskt möjligt - trots att det vore den bästa lösningen.
Sedan kan man tillägga att om Grekland bryter uppgörelsen med trojkan - då stoppas det pengaflöde som just nu håller Grekland flytande från dag till dag.
SvaraRaderaDetär riktigt, men man ska komma ihåg att Grekland nu har ett primärt budgetöverslkott. Mao ECB/EU/IMF lånar ut pengar för att Grekland ska kunna betala tillbaka sina lån!
SvaraRaderaNär Grekland första gången nådde budgetjämvikt (minus lånearmorteringarna) så påpekade ZeroHedge att historiskt sett har de flesta statsbankrutter ägt rum just då länderna nått budgetjämvikt men inte klarar av/ vill betala tillbaka lånen som tynger deras statsfiananser.
Några intressanta länkar:
Greece comes back to haunt eurozone as anti-Troika rebels scent power
[Tsipras] intends to call the bluff of EU leaders, calculating that they have invested too much political capital in Greek bailouts to let the crisis spin out of control.
(Tänk på Margot Wallströms uttalande om politiskt kapital och Lissabonfördaget!)
Syriza reiterates its commitment to the eurozone
Och varför stöder (sic!) Syriza eurozonen?
Papadimoulis’s main argument for the non-Grexit scenario was based on the fact that Greece is still a systemic danger for the eurozone.
“That is the main reason why there is no possibility for Greece getting out of the Eurozone, as the cost of such an adventure would be huge for the Eurozone as a whole, Germany included”, he said.
Det är väl ingen som missar vargklorna som tittar fram under lammullen?
Jaha om Grekland lämnar Euron och återinför Drachmen. Och sedan då? Vad tror ni kommer att backa drachmens värde, olivolja? Om Grekland inför en egen valuta kommer den valutan att sjunka som en sten. då Grekland är i stort sett stadsbankrutt och inte har något reelt värde att backa en egen valuta med. Det kommer att att få hyperinflationen i weimarrepubliken att framstå som en västanfläkt i jämförelse. Och vi vet ju alla vilka positiva konsekvenser det förde med sig.
SvaraRaderaEn ny grekisk regering kan förklara sig inte vara förpliktigad av tidigare regimers åtaganden och vägra betala landets skulder. Det är godkänt i internationell lag under vissa vilkor. Argentina har gjort detta men slarvade med avtalen när de blåste långivarna och är nu stämda.
SvaraRaderaEtt land som smiter från sina skulder tappar trovärdighet och måste bedriva en ansvarsfull politik under lång tid för att återfå detta. Däri ligger svårigheten för de länder som hamnat i kris, emedan det är just ansvarslöshet som försatt dem i problem. Samma trend med ekonomisk låt-gå-politik kan ses från Egeiska havet till Rio de La Plata.
Sveriges fanflyktade finansminister skrev ett avtal med IMF om ett lån på 100 miljarder kronor till 0,1% ränta, som skulle stödja EU:s ekonomi. Vad jag förstår är inte pengarna betalade och avtalet kan inhiberas. Som sagt valde vi att stå utanför euron och det är politisk gangsterism att tvinga oss betala andras skulder.
OT: Lånade du bilden av euron som en tågkatastrof i slow motion från Nouriel Roubini? Han sa det för ett par år sedan.
@Ola
SvaraRaderaBegreppet "odious debt" ("illegitima skulder") kommer säkert att diskuteras flitigt.
In international law, odious debt, also known as illegitimate debt, is a legal theory that holds that the national debt incurred by a regime for purposes that do not serve the best interests of the nation, should not be enforceable. Such debts are, thus, considered by this doctrine to be personal debts of the regime that incurred them and not debts of the state. In some respects, the concept is analogous to the invalidity of contracts signed under coercion.
Blir nog svårt att hävda odius debt.
RaderaHela det grekiska folket har gladeligen deltagit i ett fullständigt snurrigt samhällssystem. Mutat doktorn, inget fastighetsregister, pension vid 50, osv, osv, mm, mm.
Saken vore annorlunda om Papadopoulos själv sutte med trettiarton snodda miljarder någonstans.
Alla greker är mer eller mindre lika insyltade. Och skyldiga, både pengar och till situationen.
"Men de grekiska lånen - de är fortfarande i euro "
SvaraRaderaBara ställa in betalningarna.
Lånar man ut pengar måste man vara medveten om att man inte kan komma att få tillbaka dem. Är grekerna rädda för väldigt höga räntor framöver kan de välja en hair cut.
Intressant koncept, odious debt, men det är väl inte allmänt erkänt. De flesta brukar till sist antingen betala eller avtala bort en del av skulderna. Hur gick det förresten slutligen med Rysslands skulder? Sovjetunionen ansåg sig inte behöva betala och efter att detta förhalats i decennier så nådde man till sist någon form av slutgiltig uppgörelse på åttiotalet. Kommer någon ihåg? Efter att det ottomanska imperiets skulder blev detta övermäktigt så valde Sublima Porten istället att ställa hela samhällssektorer som pant under långivarnas kontroll; lite grann som Karl XI förmyndarregering som försåg sig personligen med kronojord.
SvaraRaderaKanske någonting för Grekerna att överväga:-)
Emellertid bör banker som fortsätter att låna ut pengar till blottställda stater bära konsekvenserna för detta. Det har blivit en ovana att vara vårdslös och vända på att bli utlöst av de egna medborgarna. Betalningssystemet kan garanteras genom att lösa ut insättarna. Aktieägarna bär ansvaret för att de utser en vårdlös bankledning.
Får folk sina pengar tillbaka då där nere om banker vissa - hur många vet man ej, går omkull ? Finns insättningsgarantin.. men hur mck kan den täcka i själva verket? Och kommer den täcka iså fall? Får folk verkligen tillbaka sina pengar alla och när i så fall? Tyvärr vanliga människors besparingar undrar man vad som händer med då? Mest orolig för. Vad ska man göra då? Innan det är för sent. Madrassen - nja. guld, blir banken rånad blir det ju problem. Kan priset dessutom stiga mck när investerare flyr börsen som faller och söker sig till tryggare investeringar, eller? Va göra? Hur investerar förresten rika sina pengar i kristider, i vad för att skydda dom vore intressant och veta. Knepigt läge detta,.. va ska man ge för råd till släkten där nere va gäller deras hårt förtjänade besparingar till pension bl annat nu..
SvaraRadera