2015-01-26

Blir det EU:s skattebetalare som tvingas rädda Grekland?

I Grekland tar socialisterna hjälp av nationalisterna för att bilda regering. Det här kan bli åka av.

Det intressanta är att allt som hitintills skett har varit förutsägbart.

Det är en smula märkligt att ingen i EU tycks ha tänkt tanken att om man sätter upp ett valutaområde – då kommer man att tvingas överföra pengar från rika till fattiga områden. Jag säger inte att det är bra. Men det är så det är.

I USA pumpar den federala regeringen in pengar i fattiga delstater. I Sverige får människor i rika och välskötta kommuner se sina skattepengar gå till ekonomiskt svagare delar av landet. Det är priset man får betala, eftersom det kanske inte finns några optimala valutaområden.

I ett projekt som euro-zonen råkar skillnaderna dessutom vara stora. Att på allvar tro att det inte skulle kosta något att ha en gemensam valuta för Tyskland och Grekland är enfaldigt. Men ingen brydde sig. I vart fall inte förrän det var för sent.

Nu står vi där. Möjligen kommer euro-samarbetet att börja falla sönder. Vilket i så fall blir en enorm prestigeförlust för en valuta vars själva existens bygger på förtroende. Eller också får man gå all in och göra hela hela euro-zonen till en regelrätt centralstyrd kommandoekonomi. Vilket vore förödande.

Kl 15:30 i eftermiddag samlas euro-zonens finansministrar till krismöte. Men de har inga bra lösningar på det grekiska dramat i rockärmen. Att skriva av landets skulder är en vansklig affär. Att kasta ut Grekland ur euro-samarbetet törs och vill de inte. Att göra euro-zonen till en regelrätt fiskal union är inte gjort i en handvändning.

Så jag tror att det (i vart fall för tillfället) kommer att sluta med att EU pumpar in pengar i den grekiska ekonomin. För att "stabilisera" situationen och skapa förutsättningar för "en långsiktig skuldsanering". Vilket bara är ett annat sätt att säga att Europas skattebetalare kommer att få betala (och att människor kommer att få se sina euro-sedlar minska i värde).

En gemensam europeisk valuta... Vilken jävla dum idé.

16 kommentarer:

  1. Bra tankar. Instämmer i vartenda ord.

    SvaraRadera
  2. En ytterligare nackdel som Euro-området har i förhållande till ett enskilt land samt USA är att om till exempel en del av USA går dåligt så har människor ganska lätt att flytta till en annan del av kontinenten då man använder samma språk. Om gamla greker inte har jobb.. hur lätt är det att flytta till Tyskland.. Självklart går det.. men det är betydligt svårare även ur ett socialt perspektiv...

    SvaraRadera
  3. Skall bli väldigt intressant att se på vilket sätt intelligentian i Bryssel kommer att kröka rygg inför grekerna.

    Vad som helst kan hända, bara man inte behöver underkänna sitt redan från början groteska europrojekt som framstår som allt vansinnigare för var dag som går.

    Skall bli underbart att se euron gå i graven.

    SvaraRadera
  4. För hela friden. Skilj på Eurokris och lånekris. Att ett land i europa blir insolvent behöver inte betyda att det är valutan det är fel på. På samma sätt som SAAB automobils konkurs inte var en kris för svenska kronan utab bara för det speciella företaget. Det kan dock utveckla sig till en Eurokris om finansministrarna fortsätter och slänga goda pengar efter dåliga på de sätt de gör nu. Jag vet inte heller var HAX har fått infallet att man måste vara solidarisk med varandra inom ett valutaområde? Jag kan nämligen räkna upp ett antal valutaområden med betydligt större skilnader än mellan t.ex. Tyskland och Grekland. (USD, INR, CNY, BRL)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Euron har definitivt förvärrat lånekrisen för PIIGS, även om den inte är enda orsaken.

      Radera
    2. I vart fall USA, Kina och Brasilien har en hel del regional ekonomisk omfördelning. Indien vet jag för lite om.

      Radera
  5. I svenska media är det positvt när Syriza och Greklands Che bildar regering med högern.
    Äntligen nya vänstervindar!
    Ungefär som om SD och V skulle bilda regering i Sverige.....

    SvaraRadera
  6. Man ser utgången av det Grekiska valet och inser plötsligt varför Jonas Sjöstedt varit så angelägen om att vi skall betala Greklands kris. En lyckad start för detta Grekiska vänsterparti är omöjligt om inte de får massiv hjälp med ekonomin utifrån. Jonas doftar vänstervindar.

    SvaraRadera
  7. Snarare betala för att rädda de europeiska storbankerna.

    Sen, tvångsöverföringar, "ett pris man får betala" för att ha valutaområden?!?! Varför det? Är du verkligen liberal?

    SvaraRadera
  8. Bra om EU faller så Putin kan tugga i sig bit för bit sen

    SvaraRadera
  9. Påståendet att "om man sätter upp ett valutaområde – då kommer man att tvingas överföra pengar från rika till fattiga områden. Jag säger inte att det är bra. Men det är så det är." är notorisk fel. Ingen tvingas till något. Nej sanningen är att man bara "tvingas" om man inte VILL acceptera att människor i olika delar av valutaområdet har olika nivåer av välstånd. Det gäller för utkants-sverige såväl som för utkants-europa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med valutakurs och ränta som fixpunkt måste du försöka utjämna mellan olika delar av ett valutaområde för att inte få en asymmetrisk chock.

      Radera
    2. Nej, fel faktiskt. Det som krävs är att priser och löner är rörliga uppåt OCH nedåt.

      Radera
  10. Mja, händer egentligen så mycket? När allt kommer omkring?
    -Nu är jag inte ekonom, men jag har svårt att tro att just Grekisk ekonomis vara eller icke vara kommer att vara den utlösande faktorn till den kommande mega-eurokris som med all sannorlikhet kommer att göra slut på EMU. Det högst reella hotet är när Spanien, Italien, Portugal och halva Frankrike ser att Grekland ändå får sina stålar, och slipper betala sina skulder som vanligt folk, och då börjar kräva detsamma. Bebbe Grillos populistparti, och den där vänstertomten i Spanien har ju börjat yra lite om just det. Hur det ser ut i Portugal vet jag dock inte (men nu när jag tänker efter har väl det landet aldrig varit solvent efter 1600-talet). Frankrike kommer att skita ännu mer plakat att sköta sin ekonomi. Det ekonomiska svarta hålet har nu växt till att omfatta hela den europeiska södern, och detta kommer att ta knäcken på Tyskland & Co (däribland Sverige). Det kommer inte att finnas resurser att göra samma sak där som i Grekland. Situationen är hopplös; det finns inga oljefält eller guldgruvor att ösa ur och sedelpressen räcker bara en liten liten stund. EMU:n kommer att implodera som en gammal teve (ni vet, en sån med trä på sidorna och antenn ovanpå) och lämna efter sig ekonomiskt kaos.
    Vissa länder kommer naturligtvis att klara av detta noll-läge bättre än andra, Sverige bland annat, såvida vi inte hoppar in i den stinkande komposthög som är eurosamarbetet. Storbritannien kommer också att klara det, också Finland. Möjligen Holland. Tyskland dock, som är så exponerade med lån i nu värdelös valuta, kommer att få problem....men jag tror att de klarar det också, om de har någon i Merkels kalliber i kanslerpalatset vid den tidpunkten.

    En annan aspekt är vad som händer i det ekonomiska Tjernobyl som plötsligt står utan valuta, utan tillväxt, utan (förmodligen) stabilt ledarskap och nationella kreditbetyg i källaren. Mina 10 cent ligger på LePen i Elyséepalatset, där hon utropar en ny republik, och börjar föra ultrakonservativ politik, som i längden leder till att Frankrike glider ifrån EU. Inte otänkbart med militärkupp i Grekland. I Italien tar koalitionen Beppe Grillo/Konservativa makten (gärna under något kitschigt namn, som "Patriotiska fronten för Italiens framtid" eller nått), med mjukversion av vad som händer i Frankrike. Inte otänkbart att norra Italien börjar göra slag i saken och röra sig mot antingen autonomi av något slag eller mot Tyskland. Spanien och Portugal besätts av antingen konservativa socialdemokrater eller kristdemokrater och börjar även de isolera sig, med en "ny" peseta.
    I andra länder får anti-EU, antifrihandel (anti-allt, när jag tänker efter) partier vind i seglen. SD blir ännu starkare i Sverige, UKIP börjar knapra i sig commons-platser och Sannfinländarna vaknar till. I andra länder som Polen tar de ganska obehagliga radikal-kristdemokraterna mark.

    Plötsligt är vi tillbaka på mitten av åttiotalet, politiskt sätt. Tveksamt att EU överlever på längre sikt i den formen den har idag, men kommer att vara kvar som ett kommunikationsmedium länderna emellan. Inte otänkbart att de "nya" öst medlemsländerna börjar närma sig Putin-lägret (händer väl redan nu i Ungern).

    Men det är klart, visst kan andra länder godta specialfall Grekland, men inte utan ersättning...kanske mer pengar till staket och taggtråd...i så fall sparkas EMU-burken framåt ett par decennier. Ända tills EU:s södra delar kommer ikapp (inte en omöjlighet om missnöjet går för långt med delvis fungerande stater och obefintlig offentlig sektor) eller tills tillräckligt många Otto Normalverbraucher säger "nein!"...och då, har inte bara mutter Merkel problem, utan hela EU...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fri rörlighet ska tydligen gälla varenda kotte från analfabetiska klansamhällen i de mest medeltida samhällen i MENA. Men inte för ryssar.

      Störtlöjligt hela grejen med att vara rädd för Ryssland samtidigt som det kommer busslaster till Sverige var dag, med otacksamma unga män (i stridbarålder) från bla Syrien, som ingen kollar upp bakgrunden på.

      Vill Putin ta över Sverige kan han bara be soldaterna odla skägg, stoppa en koran i handen på dem och bussa dem över bron. Ju mer bortskämt beteende som de ryska soldaterna uppvisar, desto fler genus-batiktanter kommer värna och sörja för deras välmående.

      Radera
  11. Skulle det vara möjligt att låta länderna ha egna valutor parallellt med euron? Då skulle de kunna köra sedelpressarna själva och finansiera stimuleringar av ekonomin.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.