2015-01-19

Euro-zonen sätter fart på sedelpressarna

The cat is out of the bag.

EU ökar takten vad gäller att "köpa upp" euro-zon-ländernas skulder. Överstaten tar över medlemsstaternas dåliga affärer.

För att göra detta måste man skapa mer pengar. Inte genom ökad produktivitet och tillväxt – utan genom att sätta fart på sedelpressarna och genom kreativt arbete vid ECB:s dataskärmar.

På så sätt flyttar man kostnaden från skattebetalarna i misskötta ekonomier till skattebetalarna i hela euro-zonen. Enkelt uttryckt: Tyskarna får betala en större del av notan.

Men detta drabbar också alla medborgare i euro-zonen – eftersom deras pengar minskar i värde. En smygbeskattning, helt enkelt.

4 kommentarer:

  1. Visst det är ingen vidare lösning på lång sikt, men frågan är vad som skall göras istället? den industriella och tekniska utvecklingen glider över till Kina, Indien och Korea. Pengarna bokstavligen rinner ur europeiska banker och det blir allt svårare att driva välfärdsstaterna framåt, vilket urholkar den offentliga konsumtionen likaså. Kvar finns skulder, tomma industrilokaler och havererade banker. Det finns med andra ord I princip inget mer att beskatta än vad man redan tar ut. Såldes finns bara sedelpressen kvar.
    Det här ser jag som bara början på den omställning som sker I kölvattnet av globaliseringen; där det ekonomiska centrat flyttar från vast till öst, och vilka följder det får på våra välfärdsstater, som I praktiken är byggda på antagandet att sextiotalet är evigt.

    Men samtidigt, visa mig den politiker som kan saga som det är; att kommande generationer kommer med all sannorlikhet få det ekonomiskt och socialt sämre än föregående, att det fodras omfattande besparingar och avvecklingar om vi skall I alla fall rädda delar av välfärdsstaten, och att vi får vänja oss vid följderna av att bli det nya Sverige, som I praktiken är EU:s motsvarighet till en bruksort I inre norrland. Vem klarar det? -Ingen. Därav sedelpressen.

    SvaraRadera
  2. Jag har sett kommentatorer på den här bloggen som mer eller mindre har menat att en svag valuta är ett självändamål, eftersom det gynnar exportindustrin, så det här borde väl vara bra för Europa?

    Men det är svårt att se någon tydligare korrelation i världen än den som säger stark valuta = rika invånare (och omvänt svag valuta = fattiga invånare). Varför har inte Bolivia eller Angola exporterat sig till rikedom? Varför är Schweiz fortfarande världens rikaste land (förutom kanske några som har haft turen att ha mycket olja inom sitt territorium) efter alla decennier med en väldigt stark valuta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror väl dels på ur exportberoende man i grunden är och dels på exportprofilen. Är man beroende av export och exporterar saker där det finns en uppenbar konkurrens, då kan en försvagad valuta hjälpa till.

      Radera
  3. Arbetskraftskostnaden i Polen är 2 - 3 gånger lägre än Greklands motsvarighet. Om grekerna fattar att de måste sänka sina löner med 50% eller öka sin produktivitet med 100% har de en chans.

    http://youtu.be/tm6REM-AFTg

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.