2015-01-09

Kriget mot terrorn: På söndag kan vad som helst hända


På söndag samlas Europa till en sorgedag, efter terrordåden i Paris.

Människor kommer att visa värdig eftertanke och enighet. I Paris leds marschen av Hollande, Merkel och Cameron – följda av B-laget, med bland andra Löfven.

Alla blickar, alla kameror kommer att vara riktade mot denna – på riktigt – mycket viktiga händelse.

Samtidigt, i en annan del av Paris, samlas EU:s inrikesministrar. Sverige representeras av Anders Ygeman (S). EU:s inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos och USA:s justitieminister Eric Holder är med på mötet.

Detta är tillfället de har väntat på.

Det är dessa människor som har som uppgift att leverera något mer, något nytt i kriget mot terrorismen.

Det går snart inte att massövervaka mer än man redan gör. Så vad kommer de att föreslå?

En sak vet vi. De kommer att stadfästa PNR, den närgångna registreringen av flygpassagerare. Sedan kan Europaparlamentet, Amnesty och Piratpartiet säga vad de vill.

Men det räcker inte. (För övrigt sker sådan registrering redan, fast inte officiellt.)

Så man kommer att ge sig på den fria rörligheten, på riktigt. Man kommer "tillfälligt" att återinföra passkrav eller motsvarande vid gränspassager i EU. Med registrering i SIS. (Något användning skall ju EU ha av den där vansinnigt stora datamaskin som SIS och Europol har köpt.) Man vill helt enkelt veta var människor befinner sig.

Många EU-stater vill redan skrota den fria rörligheten, så det är lättsålt.

Då blir dessutom alla främlingsfientliga människor glada.

Frågan är om man kommer att stanna där. Punkterna ovan är redan sådana som är problematiska i relation till de mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheterna. Kommer man att fortsätta på den vägen?

Kommer man att börja arbeta på en europeisk Patriot Act? Är detta tillfället våra politiker och byråkrater kommer att gripa för att harmonisera EU:s terrorlagstiftning med den amerikanska?

Det är tyvärr inte speciellt långsökt.

(Du läste det här först.)

24 kommentarer:

 1. Vi behöver en artikel där vi går ut och säger att det som hände var tragiskt, och den enda rimliga svaret måste vara att börja så snart som möjligt montera ner övervaktningstaten som är AQ främsta rekryteringsredskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, religiös doktrin är Al Qaidas främsta rekryteringsredskap. Har inget till övers för övervakningsstaten, men är den verkligen AQ främsta redskap för rekrytering?

   Jag skulle vilja se något som styrker ditt påstående.

   Radera
  2. Nazism och extrem islamism förutsätter bevakningsstat för att fungera som avsett.

   Radera
  3. Amnexis: Det må hända att det kanske en längre tankebana. Men för mig är resonemanget inte så svårt.

   Låtsas att du är 5 år gammal, svart och lever i ett invandrargetto kring Paris, eller varför inte säga Malmö. Vad tror du kommer att forma ditt liv och uppväxt? Vad kommer att putta dig till att göra olika val i livet. Vad skulle göra att du 25 år senare blir terrorist.

   Jag skulle säg att många svarta känner sig inte trygga, och den vita övervakningssystemen gör den inte tryggare, utan tvärt om de känner sig än mer utsatta. För dessa system inte bara övervakar dem, utan jag misstänker även trakasserar dem.

   Den grupper som på ett korrekt sätt beskriver deras situation och visar vägen till ett alternativ är imamerna och religionen. I religionen så hittar man budskapet, du är muslim alltså är du den mest värdefulla på jorden. Man hittar tryggheten. Islam blir alltså motståndet mot de vita samhället i vars utkant man lever.

   Jo hårdare övervakningen blir desto fler av de invandrare från muslimska länder som idag bor här kommer att ta steget fullt ut och gå över till AQ / IS.

   Tittar vi på övervakningstatens andra ben, nämligen militären som invaderar den muslimska världen och sprider sin terror och skräck i form av invasioner, och drönarmord, i syfte att sprida demokrati och tolerans (!!). Så är det inte svårt och se varför AQ kamp upplevs som en både rättvis och rättfärdig sådan.

   Radera
  4. Ett helt snurrigt resonemang, men du är fri att yttra det. Självklart är det religiös doktrin som är det centrala i rekryteringen av dessa jihadister. Har du talat med folk som är sinnesjukt religiöst övertygade nån gång? De tänker inte rationellt och på det sätt du önskar. Visst, de gillar ju såklart inte övervakningen, men det pga hindret det utgör för en ökad o snabbare spridning av de knasiga religiösa idéerna. Det är inte grunden eller på något sätt centralt för nyrekryteringen. Du har glidit in i de extremt tossiga konspirationsteoriernas dimmiga offpist.

   Radera
  5. Is This Man Being Racially Insensitive Or Is He Speaking The Truth

   http://youtu.be/2rXg_mrXOVE

   Att anklaga övervakning som källa till Jihadism är som att påstå att polisen är skyldiga till att Hells Angels rekryterar ny personer. Helt vettlöst. Hatar övervakningen, men jag blir inte jihadist pga den.

   Jag inser att den till stort tillkommit just pga av jihadister däremot.

   Radera
  6. I så fall undrar jag varför Hinduer, Buddister etc också drabbas av jihadisternas vrede? De övervakar ju ingen, de har inte koloniserat något.

   Svaret finns i den religiösa doktrinen. Även om jag vet att många liberaler har svårt att föreställa sig hur den fanatiskt religiösas hjärnor fungerar. Så är det där ni måste leta.

   Så länge Islam aspirerar på att vara en ideologi för att styra samhället o de som bor i det, så länge kommer problemen att kvarstå. Förmodligen bli värre.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Gjorde naziasen som din ideologi stammar från någon skillnad på hinduer och buddhister?

   Radera
  9. Så länge Islam aspirerar på att vara en ideologi för att styra samhället o de som bor i det, så länge kommer problemen att kvarstå. Förmodligen bli värr
   ----------------------------------------------------------
   Tror du att Islam kan köra trädgårdstraktor sminka sig och räkna till hundra också?

   Radera
  10. Hatar övervakningen, men jag blir inte jihadist pga den.
   -------------------------------------------------------
   Du blev nazist trots den. Du menar att vi ska tycka att det är bättre?

   Radera
  11. Självklart är det religiös doktrin som är det centrala i rekryteringen av dessa jihadister.
   --------------------------------------------------
   Vilken doktrin är central för nazister?

   Radera
  12. Amnexis: Jag har pratat med djupt religiösa människor.

   Hur många djupt religiösa 5 åringar känner du?

   Islam är minst lika mycket en politisk rörelse som det är en religion.

   För som jag ser det så handlar det inte om att övertyga dessa religösa extremister. Utan att säkerställa att deras möjlighet att rekrytera stoppas. Jag har inget större till övers för folk i huva som bor i en öken. Det stora problemet däremot är när de börjar få tillgång till armer och börja kunna bygga upp riken.

   Övervakningstaten är just nu kanske den viktigaste komponenten i att de kan rekrytera.

   Och ja en brutal polis är välkänt framgångsrikt rekryteringsmedel för kriminella organisationer.

   Radera
  13. "Övervakningstaten är just nu kanske den viktigaste komponenten i att de kan rekrytera."

   Ingenting i ditt långa utlägg förklarar varför det skulle vara så. Har du någon undersökning eller nåt annat att luta dig mot eller?

   .............

   Micke är som vanligt helt irrelevant. Piss off myr-pitt!

   Radera
 2. Spy services struggle to track growing ranks of extremists
  http://blink.htcsense.com/web/articleweb.aspx?regionid=4&articleid=34415626

  SvaraRadera
 3. I en mycket mindre infekterad, om faktiskt inte – objektivt sett – dödlig, fråga ("vanliga brott") brukar jag återkomma till en viss polisprofessors ett mantra, om gammaldags polisarbete. Med mer hederligt och framför allt omfattande polisarbete, och kanske t.o.m. fler poliser, behövs inte helelektronisk övervakning à la FRA för att "vässa" (eufemism för minskade resurser) insatserna.

  I och för sig säger han sig själv vara skadad av att "vara polis" så att han gillar möjligheten att tanka ner mobildata från någon mast.

  Ovan nämnda skulle även funka som motmedel mot att kolla allt och alla alltid.

  Hmm, är det inte konstigt? Fler poliser skulle innebära mindre övervakning?

  SvaraRadera
 4. Det finns bara en kommentator här hos HAX som inte visar den minsta empati för offren för muslimsk extremism i Paris och dessutom tjatar om Nazism hela tiden och det är micketrollet.
  Det trollet måste lida av paranoid schizofreni.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Då är det dags för dig att skriva ett inlägg om kvällsmedicin och månadsspruta. Visst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar inte behövas, du ser ut att komma ihåg den själv nu. Fuska inte med doseringen nu lill-korven.

   Radera
 7. Då är det utrett.

  Det är idioten som ordinerar kvällmedicin och månadsspruta anonymt.

  SvaraRadera
 8. Micketrollet är surt för att månadssprutan gör ont och medicinen smakar illa.

  SvaraRadera
 9. Varför skriver du om detta anonymt Amnexis? Får du dålig nazikarma om du trollar utifrån dina erfareheter som vårdtagare i psykvården?

  Är du rädd att bli satt i läger när dina vänner tar över?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.