2015-01-02

Nya hemliga polisen jobbar inte åt polisen utan åt regeringen

Att kvickna till efter nyårsbakfyllan och upptäcka att Säkerhetspolisen sedan några dagar tillbaka har brutits loss från Rikspolisstyrelsen och underställts regeringen. Den känslan...

Jag måste ha missat upptakten till detta under mina Brysselår. Men uppenbarligen kommer initiativet från förra regeringen, frågan har utretts och man ser inga direkta spår av någon politisk oenighet i frågan. (Se Säpos pressmeddelande »)

Säpo har till och med fått en ny, fin vapensköld. Med fasces-yxor och allt.

Fler av varandra oberoende aktörer som har rätt att använda sig av statens våldsmonopol... Spontant känns det tveksamt.

Men framförallt – hemliga polisen som en självständig myndighet direkt underställd regeringen. Det får mig inte att känna mig tryggare.

Säpo och sossarna har en lång historia av intimt umgänge, kantat av affärer och skandaler. SAPo var till och med ett etablerat begrepp i samhällsdebatten på 70- och 80-talen. Risken för mer sådant ökar naturligtvis när vi nu har fått en ny myndighet som mer renodlat skall ägna sig åt säkerhetsfrågor som har med idéer, tro, principer, makt och demokratins kärnfrågor att göra.

Här kommer det att uppstå spännande gränsdragningsfrågor. Kommer till exempel brott mot lagen om hets mot folkgrupp att landa hos ordningspolisen eller Säpo? Skall de betraktas som ordningsbrott eller "politiska" brott? Om det senare är fallet då har vi plötsligt en hemlig polis, underställd den politiska makten – som skall se till att yttrandefriheten inte tar sig för yviga former.

Vad kan möjligen gå fel?

53 kommentarer:

 1. Polisen har också yxorna så någon större skillnad är det ju inte. Och har inte säpo stått under polisen som i sin tur stått under regeringen? Så någon större skillnad är det ju inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kommer att saknas ett filter när människor som försörjer sig på politik ska bevara sina egna intressen.

   Radera
 2. Jag skulle gärna se en rikspolis och en kommunal sådan. Då skulle inte medborgarna i vissa kommuner kunna överges så som idag. Att säkerhetspolisen blir en egen myndighet beror naturligtvis som i alla andra sådana fall att man vill kunna tillsätta en egen generaldirektör som kan ta informella order från regeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrämmande tendens. "anonymt" eftersom jag inte har något av de föreskrivna kontona, men det är Nils Andersson.

   Radera
 3. Fruktansvärt! Detta är nog det allvarligaste steget mot demokratur sedan påhitten "hets mot folkgrupp" och "hatbrott".

  Polis och säkerhetspolis skall följa lagtexten och inte vara torpeder åt politiker och deras postmodernistiska påhitt för dagen!

  SvaraRadera
 4. Det går nog bra.

  Svenska riksdagsmän anser ju att de är så fantastiska att det inte behövs någon författningsdomstol i Sverige.

  Det är väl samma tänk bakom Säpo-organiseringen, regeringen står över allt. Inklusive medborgare som ägnar sig åt värdegrundsavvikelse.

  SvaraRadera
 5. Här kommer det att uppstå spännande gränsdragningsfrågor. Kommer till exempel brott mot lagen om hets mot folkgrupp att landa hos ordningspolisen eller Säpo? Skall de betraktas som ordningsbrott eller "politiska" brott?
  ---------------------------------
  Det kommer du att ha ett svar på den dag Björn Söder och många andra får tillräckligt m,ed genomslag för att det pack som bär fram dom börja elda där du bor istället för tältläger och moskeer. Dom har en plan även för liberaler och homosexuella.

  SvaraRadera
 6. SÄPO är ett gäng småfittor som sitter på kontor och runkar av varandra och skriver raporter. Vi kan känna oss något så när lugna tills insatsstyrkan bryts loss, utökas och ersätter vanlig polis. Om det tar mer än 5 år innan det sker kan du kalla mig förvånad

  SvaraRadera
 7. Vad jag tror vi ser här är en justering av makten aså att det ska bli lättare att tillåta FRA-data att hamna hos säpo utan besvärliga gränsdragnigs diskussioner. Samt att eventuellt kan man enklare nu tillåta SÄPO att börja få egna system och förmågot att avlysna samt utnyttja lagrad data. utan att veta med säkerhet, men om jag skulle ta på mig foliehatten och gissa så kanske man kan undvika något besvärligt krav från något EU direktiv genom att hävda att det handlar om nationell säkerhet och inte polis.

  SvaraRadera
 8. Kan tilägga att denna typ av manöver skulle jag inte bli förvånad om den har kommit som en rekommendation från "vänner" på andra sidan atlanten...

  Dan

  SvaraRadera
 9. Eller också handlar det bara om att antalet impopulära politiker som behöver (kostsamt) personskydd numera är så högt att det sticker ut ekonomiskt i den vanliga polisens budget - direkt under regeringen kan de kostnaderna skyfflas runt på för journalister mer svårtolkade konton...

  SvaraRadera
 10. Neoliberal Agenda02 januari, 2015 18:33

  Massavlyssning av medborgarnas brev och telefonsamtal, DDR-parlament och nu en säkerhetspolis underställd regeringen. Sista pusselbiten är när SVT blir en statlig myndighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. DDR parlament antar jag är riksdagen och att ditt alternativ fortfarande är att all makt ska köpas av dom som har tillräckligt med pengar ända nere på individnivå?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Decemberöverenskommelsens
   Demokratiska
   Riksdagsordning

   https://pbs.twimg.com/media/B6CNKNuIMAAQHLz.png

   Radera
 11. Undrar om det blir åsiktsregistrering igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaddå igen? Har någon trott att det någonsin har slutats med åsiktsregistrering?

   Radera
 12. Svenska polishögskolan har även förlagts till Södertörns Högskola. Ett känt röding-näste för postmodernistisk agenda. Man vill "utbilda" polisen i att inte stå i vägen för vänsterns "självförsvar"...

  Statskupp på G?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är du Micke.

   Radera
  2. När börjar du ÅTERIGEN referera till dina erfarenheter av kvällsmedicin och månadspruta även här?

   Radera
  3. Känner du dig ensam i ditt kvällsmedicinerande Micketrollet?

   Radera
 13. Inkompetensens högborg (SÄPO) blir underställda ännu större inkompetens. Vad kan möjligen gå fel...?

  SvaraRadera
 14. I praktiken har SÄPO varit en självstyrande enhet länge, med egen generaldirektör och allt.

  Säkerhetspolisens ansvar regleras i Förordningen (2014:1103) med instruktion för Säkerhetspolisen

  3 § Säkerhetspolisen ansvarar för att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet samt utreda och beivra brott av följande slag:
  1. brott mot 18 eller 19 kap. brottsbalken eller annat brott mot rikets säkerhet, i fråga om brott mot medborgerlig frihet dock endast om det finns särskilda skäl för det,
  2. brott mot

  a) lagen (2002:444) om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall,
  b) lagen (2003:148) om straff för terroristbrott, och

  c) lagen (2010:299) om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet,
  3. sådana brott mot 13 kap. brottsbalken som har syftat till att framkalla fara för rikets säkerhet eller att allvarligt hota eller skada centrala samhällsfunktioner,
  4. företagsspioneri eller olovlig befattning med företagshemlighet, om det finns anledning att anta att gärningen har begåtts på uppdrag av eller har understötts av en främmande makt eller av någon som har agerat för en främmande makts räkning,
  5. brott där våld, hot eller tvång har använts för politiska syften, om brottet har riktat sig mot någon för vars personskydd Säkerhetspolisen ansvarar eller om gärningen har riktats mot ett särskilt viktigt samhällsintresse, och
  6. brott som rör sanktionslagstiftning, krigsmateriel eller produkter med dubbla användningsområden, dock endast brott som har anknytning till verksamhet som Säkerhetspolisen har till uppgift att förebygga och förhindra.

  Om Säkerhetspolisen i samband med verksamhet som anges i första stycket 1–4 eller 6 upptäcker något annat brott, får Säkerhetspolisen utreda även det brottet.

  SvaraRadera
 15. Hets mot folkgrupp ingår alltså inte i Säkerhetspolisens kompetens, utan hatbrott ansvarar den nya regionala polisområdena för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om regeringen med Kaplan i spetsen ger direktiv om att SÄPO ska jaga och lagföra "islamofober" då?

   Brottet kan t.ex. bestå i att posta tankar av Hitchens på nätet, eller kanske seriös kritik av Kaplans förehavanden i Turkiet som svensk bostadsminister? All kritik mot islam i dagens Sverige klassas ju som "islamofobi":

   https://pbs.twimg.com/media/B6YY1qICQAE3FdC.jpg:large

   Islamophobia:

   A word created by fascists, used by cowards to manipulate morans.

   / Cristoffer Hitchens

   Radera
  2. Vad har SD för uppfattning om Hitchens? (och dig?)


   http://expo.se/2012/sd-politiker-homosexuella-har-avloppssex_5213.html


   Radera
  3. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11181143.ab

   Radera
  4. http://motargument.se/2014/09/10/sverigedemokraterna-det-hbtq-vanliga-partiet/

   Radera
  5. 1. Att använda sig av Expo som källa i är som att rådfråga Kim Jon Un om demokratifrågor...

   2. SD har en massa homosexuella och transpersoner som stödjer dem, Hanna Söderström (från HAX blogg-roll) är en av dem. Du kan ju leta upp hennes kommentarsfält och fråga henne. Jag vet att hon kommer ge dig en uppsträckning så det heter duga. Därför kommer du inte våga det din lilla fegis.

   3. Talande att Micke hämtar sina motargument från en sajt som heter just det... Micke själv klarar annars bara av att skräna okvädningsord. Besök nu Hanna så berättar hon för dig om SDs syn på homosexuella och hur hon som transsexuell mottagits av dem:

   http://gothbarbie.se/

   Radera
  6. @Amnexis:

   Jag delar inte din uppfattning att all kritik mot muslimer räknas som islamafobi. Det är heller inte olagligt att kritisera en muslim för hans gärningar. Däremot är det förstås olagligt att hota eller uttrycka missaktning för muslimer som grupp. Sådana brott utreds dock av Polismyndigheten.

   Det är regeringen som beslutat om den instruktion för Säkerhetspolisen som anger dess ansvarsområde. Självklart kan regeringen ändra ansvarsfördelningen vad avser utredande av brott om den finner det lämpligt, men vad som är brott är det riksdagen som bestämmer - så oavsett vilken myndighet som har ansvaret ska det vare sig vara lättare eller svårare att komma undan med att begå brott.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Har du inget mer på din ÖNSKElista? Att du önskar o antar hur saker o ting fungerar är ingen garanti för att saker o ting INTE missbrukas nu när möjligheten (och viljan) finns.

   Radera
 16. Amenix berättelse om sig själv och en indikation om varför hans övervakningsparanoia är beskaffad på det sätt den är.
  ------------------------------------------------------------------------------
  Mycket träffande beskrivning. Hade oturen hamna i en revolutionär vänstermiljö som ung, som tur är kvicknade skallen till efter ett par år och insåg att det var en döfödd rörelse med nästan bara destruktiva krafter inom sig. Alla var så oresonliga och arga, ilskan smittade av sig på mig och jag tyckte det kändes obehagligt och började så småningom ifrågasätta en massa saker. Det renderade snabbt en total utfrysning, men det var nog det bästa som kunde hända. Började sätta mig in Sveriges politiska landskap och upptäckte efter en liten ökenvandring i Piratpartiet att jag hörde hemma i SD, inte alls det där onda nazistpartiet som jag fått beskrivet för mig av mina gamla ”kamrater”.

  SD och den Sverigevänliga folkrörelsen borde rikta särskilda insatser mot denna ”förförelse av ungdom” som de revolutionära vänsterkrafterna använder sig av. De bjuder in ungdomar i en kravlös och dekadent tillvaro (bekostad av olika statsbidrag och/eller kriminalitet, man lärde sig att mat, prylar o.dyl. kan man bara gå och snatta, det har man ”rätt” till som ”förtryckt”), som förvisso till en början kan vara lockande för en ung vilsen själ, men som snart förvandlar de unga till små otäcka monster som ska ha allt serverat och inte alls vill förstå vad det innebär att bli förtjänt av något. De vill helt enkelt inte göra rätt för sig, det ska någon annan göra. De flesta ungdomsbrottslingar jag själv träffade som ung var alla insatta i vänsterns idéer, i olika grad såklart men ändå intressant att vänsteridéer skapar väldigt egoistiska personer…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skrivit ungefär samma saker här så jag ser inte riktigt det sensationella i att du hittat Jan Sjunnesons blogg's kommentarfält...

   Micke, den näsgrävande schårnalisten!

   Radera
 17. Ingen i extremvänstern gav lillen någon uppskattning för hans kompetens och därför bytte han karriär och valde extremvänsterns diametrala motpol.
  Att vara politiker är ett oerhört lidande.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Lärde du dig något annat, typ något av vikt, när du besökte Jan Sjunnesons blogg?

   sjunne.com

   Radera
  3. Nej inget som jag inte redan visste. Alla extremister är idioter.

   Radera
  4. Är Jan Sjunneson extremist?

   Radera
 18. Ingenting kan gå fel Hax för jag litar på min regering och jag älskar Sverige. Det finns inga bevis för att du skulle råka illa ut om du bara gör som regeringen vill. Varför ska folk kunna bryta mot lagen? Det är ju viktigt att folk inte gör varandra arga.

  SvaraRadera
 19. Spelar det egentligen någon roll?

  Overlooked evidence in the Assange trial

  Med anledning av artikeln i Expressen [1] om att bevakningen av Julian Assange har kostat 110 milj. så uppkommer frågan om sverige överhuvud taget har haft rätt att "utfärda" en Europeisk arresteringsorder för Julian Assange?

  Polisutredningen läckte i ett tidigt skede och fanns på nätet i en fil "AssangeSexAllegations FUP[1].pdf" där man kunde läsa att SKL endast hade funnit knappt mätbara spår av mitykondriskt DNA på den kondom som Assange skall ha använt vid ett samlag med Anna A och som den utredande polisen Mats Gehlin har anfört som bevismaterial.
  (mitykondriskt DNA finns i hår samt naglar och är inte specifik för en person mao. det torde ha ett ganska lågt bevisvärde.) [2]

  Nu till saken, jag råkade ramla på nämnda pdf-fil och finner att trots att den har samma namn som en fil som jag läste 2012-2013, har den ett delvis ändrat innehåll?

  Istället för SKL's rapport på DNA undersökningen finns det ett PM från Mats Gehlin som bara nämner att SKL har funnit DNA på nämnda kondom utan att nämna att det är mitykondriskt DNA som avses.
  Mats Gehlin påstår också att det är SKL som har beslutat om att utföra ett ytterligare test av kondomen när man inte hittade något vid det första testet, mitt minne säger mig att det var polisen som bad om det andra testet enligt orginal pdf:en.

  Tyvärr så hittar jag inte orginal filen, men är säker på dessa uppgifter då jag fann dom väldigt uppseendeväckande då jag fick reda på dom den första gången, samt att det är inte så lite konstigt att Mats Gehlin inte skulle ha bifogat DNA testet från SKL i sin utredning.

  Till stöd för mitt minne så kollade jag med wlcentral där man kan läsa ett referat av sagda läckta polisundersökning som är byggd på orginalfilen av "AssangeSexAllegations FUP[1].pdf". Läs igenom texten hos wlcentral och öppna sedan deras nuvarande verision av nämnda pdf sid 76 och framåt så syns skillnaderna mellan vad dom har skrivit inlägget ifrån och vad som finns i den fil som länkas till idag.
  Mao i den nuvarande filen så finns inte mitykondriska DNA nämnt alls.
  http://wlcentral.org/node/2325


  [1]
  http://www.expressen.se/nyheter/notan-for-bevakningen-av-assange-110-milj/


  Use in identification [2]
  "Although unlike nuclear DNA, mtDNA is not specific to one individual, it can be used in combination with other evidence (anthropological evidence, circumstantial evidence, and the like) to establish identification."
  (mtDNA är alltså detsamma som mitykondriskt DNA.)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Human_mitochondrial_genetics  Vänliga Hälsningar
  /J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart intressant. Men för att kunna belägga detta behöver man nog båda dokumenten.

   Radera
 20. Ett par personliga reflektioner, hur kunde två åklagare komma fram till så diametralt skilda bedömningar på samma underlag, samt hur stor sannolikhet finns det att man kan utföra ett samlag utan att lämna något DNA från kropsvätskor på den kondom som man har använt?

  SvaraRadera
 21. Du menar att det räcker om han ljuger lite till för att frias?

  SvaraRadera
 22. Micke, nej men Assange överklagade den Europeiska aresteringsordern till en domstol i UK.

  I motiveringen vid punkt 94 från denna domstol så nämns den mekaniska test som SKL gjorde av den kondom som Assange skulle ha använt vid sin kontakt med Anna A, något DNA test av kondomen nämns icke, vilket förefaller märkligt ifall domstolen hade haft tillgång till den kompletta SKL-rapporten inklusive de DNA-analyser som har utförts.

  Kan det vara så att den svenska åklagaren har glömt bort att ta med att det har gjorts två DNA-tester på kondomen på SKL som inte visade några spår av DNA från kroppsvätskor, utan endast mindre mängder av mitykondriskt DNA i sin ansökan av den Europeiska aresteringsordern?

  Hur sannolikt hade den engelska domstolen funnit materialet med en kondom som inte hade några mätbara spår av DNA från kroppsvätskor?

  Och jag kan inte finna att några DNA tester är nämda överhuvudtaget i domskälen, utan SKL's utredning tas endast upp under p94.

  Detta bygger förstås på att den läckta polisutredningen inte var en bluff, SKL utförde nämnda DNA-tester samt att ansökan om EAW:n ej tog upp dessa tester.

  Tilläggas kan att en åklagare är skyldig att ta upp alla uppgifter som är till gagn för den misstänkte enligt svensk lag.

  Domslutet, se punkt 94
  http://www.scribd.com/doc/71282275/Assange-High-Court-Judgement-2-November-2011

  SvaraRadera
 23. Tack för infon. Jag har svårt att bedöma om den är relevant.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.