2015-01-11

Sluta mumla i lösskägget, Säpo!

På Folk och Försvars konferens i Sälen påstår Säkerhetspolisen att den avvärjt två "terrorhandlingar" i Sverige de senaste 18 månaderna.

Terrorhandlingar kan, med hemliga polisens språkbruk, vara nästan vad som helst. Men vi får inte veta.

Det enda vi vet är att inga terrorister ställts inför rätta, än mindre dömts, i svensk domstol i anknytning till Säpos påstådda insatser.

Fram till dess att någon form av substantiella belägg för art och omfattning presenteras går det inte att betrakta Säpos påståenden som något annat än ett sätt för dem att snacka upp sin egen betydelse.

I dagens politiska kontext är det även intressant att notera vad som inte sägs. Den politiskt heta datalagringen nämns inte som verktyg i sammanhanget. Hade så varit fallet – då kan vi vara säkra på att man hade gjort ett propagandanummer av saken.

(Allt Säpo säger är att "Information från Försvarets radioanstalt och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten är avgörande för att terrordåd i Sverige ska kunna undvikas." Vilket faktiskt bara är ett uttalande i största allmänhet, utan koppling till de aktuella fallen.)

Så om Säpo trots allt har gjort något av verklig nytta – då är det förmodligen genom gammaldags, hederligt mänskligt underrättelse- och polisarbete. Vilket kan vara bra att hålla i minnet i debatten om massövervakningen.

(Samtidigt går utrikesminister Margot Wallström (S) ut och säger att Sverige skall medverka militärt i kampen mot IS. Vilket faktiskt kan öka risken för nya självmordsbombare på Drottninggatan. Det är detta som är det verkliga problemet.)

6 kommentarer:

 1. Naturligtvis skall inte Sverige delta i kampen mot IS. Det skulle ju förvandla landet från en safe haven för terrorister till en krigförande mot islam och därmed öka risken för terrordåd i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Däremot borde svenska regeringen bistå kurderna med bättre vapen. Vi säljer ju redan till Saudi-kungar och annat löst folk, så varför inte kurderna? De förtjänar bättre vapen. Men man vill inte stöta sig med Turkiet, så istället menar Wallström att vi ska kriga mot IS från Irak...

   Vettlöst som vanligt i Sverige.

   Radera
  2. Då används dom vapnen mot Assad och honom gillar ni .

   Hur fan ska ni ha det? Idioter.

   Radera
 2. I DN säger Säpo-chefen "FRA är helt avgörande, vi klarar oss inte utan dem. Utan dem skulle vi förmodligen ha haft ett terrorattentat."

  Förmodligen. Prosit.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/sapochefen-utan-fra-hade-vi-haft-ett-terrorattentat-i-sverige/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyssnar SÄPO på den militära underrättelseverksamheten överhuvudtaget? Det var ju inte längesedan jag fick höra att det som kommer från den militära verksamheten är inte ens värt besväret att sprätta kuverten för SÄPO...

   Radera
 3. Är inte SÄPO en stångd verksamhet?

  /A. Nonym

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.