2015-01-07

Vår frihet måste alltid försvaras, oavsett vem som angriper den


Bilden ovan refererar till när den franska satirtidskriften Charlie Hebdo härom året utsattes för ett brandbombs-attentat.

I dag drabbades man av ett väpnat terrorangrepp som dödade minst tolv personer. Med till visshet gränsande sannolikhet kan man säga att att angreppet utfördes av radikala islamister. (Det saknas dock inte andra tänkbara gärningsmän.)

Terrorism skapar skräck. Terrorism skrämmer till tystnad. Terrorism får det öppna demokratiska samhället att kväva sig självt.

Det infernaliska i dagens terrorangrepp är att det kan komma att stigmatisera människor som etiketteras som muslimer – men som över huvud taget inte har med saken att göra och som ofta inte ens är speciellt religiösa. Vilket kan driva unga med invandrarbakgrund bort från samhällsgemenskapen och in mot religiös radikalisering. Islamistiska terrorister och främlingsfientliga "västerlänningar" verkar på så sätt i symbios som riskerar att skapa fler radikaliserade, militanta islamister.

Jag skulle verkligen vilja att folk tänker igenom denna observation – för att inte göra en förfärlig situation ännu värre.

Detta sagt skall vår frihet, våra fri- och rättigheter och vårt öppna samhälle till varje pris försvaras. Man kan konstatera att fundamentalistisk islamism rimmar mycket illa med dessa värderingar. Men det kan också sägas om många andra idéinriktningar och övertygelser. För min del gör det i stort sett detsamma vilka idioterna är. Det brukar ju variera. Vår frihet måste alltid försvaras, vem som än angriper den.

En sak skall vara fullständigt klar: Skall man leva i vårt samhälle – då skall man respektera sina medmänniskors liv, säkerhet, egendom och frihet. Då skall man respektera våra mänskliga, medborgerliga och demokratiska fri- och rättigheter. Och alla skall stå lika inför lagen. Punkt.

Ser man specifikt till tryck- och yttrandefriheten är det precis lika oacceptabelt om den hotas av religiösa fundamentalister, nynazister, stenkastarvänstern eller den politiska makten. Att bara bry sig i vissa fall är ohederligt hyckleri.

10 kommentarer:

 1. Det absolut bästa sättet att bemöta sådana här attacker på. Att som Hax gör, modigt ställa sig vid sidan av de angripna. Jag önskar att de stora tidningarna hade Hax mod och hållning.
  /martin

  SvaraRadera
 2. Gösta Bohman moderat07 januari, 2015 19:44

  I morgon borde alla världens dagstidningar som en manifestation i solidaritet och trots publicera de teckningar som terroristerna blev upprörda över.

  Det är det enda sättet att visa att terroristerna inte kan tvinga oss till underkastelse samt visa att vi enade står upp för yttrandefriheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De svenska micketrollen kommer inte att tillåta något sådant. Margot Wallström på radio om Paris-dådet: "Det kom som en blixt från klar himmel..."

   Alltså hur naiv får man bli? Och vi tar emot busslaster med unga syriska män i stridbar ålder... Vem kontrollerar att vi inte får soldater från IS likt de i Paris, in i Sverige??!! (Det kryllar antagligen av dem redan...)

   Radera
  2. Twitter-vänstern vill bara diskutera järnrör, Breivik. Allt annat en religiös fanatism. Vi går en mörk framtid till mötes. Nu krävs sanning och ärlighet. Att mörka i tron att ljuset segrar är i själva verket att dansa med djävulen.

   Radera
  3. Blir nog som vanligt...

   Wallström tar på sig hucklet och drar till moskén för att visa sitt stöd och Schyman & co ylar om att gärningsmännen gjorde som de gjorde bara för att de är MÄN!

   Radera
  4. Micke skriver lika insiktsfullt med väl underbyggda argument som vanligt ser jag!

   Micke skärp till dig för f-n du är så förbaskat långtråkig!

   Radera
 3. Med till visshet gränsande sannolikhet kan man säga att att angreppet utfördes av radikala islamister. (Det saknas dock inte andra tänkbara gärningsmän.)

  Enligt franska tidningar och andra nyhetskällor heter de skyldiga Said Kouachi, Cherif Kouachi and Hamyd Mourad, alla av fransk-algeriskt ursprung. De två äldre männen kom tillbaka från Syrien i somras....

  SvaraRadera
 4. I morgon är det nio månader sedan som EU-domstolen i en unik dom ogiltigförklarade Datalagringsdirektivet. Det var fel av EU att tvinga alla operatörer att lagra uppgifter om allas samtal. Sedan dess har svenska politiker, både till höger och vänster, på ett mycket målmedvetet sätt, verkat för att få ha den svenska datalagringen kvar. På samma sätt som man, sedan den stora striden om FRA, steg för steg glidit på ändamålen och gett FRA de befogenheter man från början ville ge, men som man tvingades backa på då. Vår nuvarande justitieminister Morgan Johansson (S) har varit synnerligen pådrivande i detta.

  Allt detta sker i terroristbrottsbekämpningens namn. Sällan har dock politikernas fina ord klingat så falskt som idag. Massövervakning var inte sättet för att hindra massmord på journalister i Paris. Tvärtom är jag övertygad om att den avlyssningsapparat som vi byggt upp i västvärlden är en gökunge som stjäl resurser från verkligt polisarbete. Staten har blivit väldigt bra på att lyssna, men den hör ingenting i bruset.

  Kanske hade inte morden gått att förhindra - men det är inte värt att ge upp en så viktig medborgerlig frihet som att få ha sitt privatliv i fred från statligt snokande för att staten inte ska kunna gripa potentiella mördare. Och jag tror att om poliser fick lämna sina bandspelare och gå ut och lära känna folk och låta folk lära känna dem så skulle man bli mycket mer effektiv i att fånga upp sådana här idiotiska tankar redan innan det blivit brottslighet utav det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone två av mördarna (OK, de misstänkta mördarna) var kända av polisen sen tidigare. Varför man inte höll bättre koll på dem efter att de återvänt från Syrien vet bara någon av de franska säkerhetsorganen.

   Naturligtvis är riktigt polisarbete mycket effektivare än datoriserad massövervakning.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.