2015-02-09

Sekularisera mera!


Politiken bör förhålla sig till verklighet, fakta, vetenskap och logik. Det vill säga att den bör befinna sig så långt från religionen som möjligt. Vilket gäller alla religioner.

I Sverige är sedan länge kyrkan skild från staten. Vilket är utmärkt. Men ibland undrar man om alla förstått detta.

Till exempel har vi helgmålsringningar, gudstjänster och religiösa sångprogram i radio- och tv-kanaler som drivs av svenska staten. Public service ger en religion och ett samfund inom denna religion en särställning.

Skatteverket hjälper samtidigt Svenska Kyrkan att driva in sina medlemsavgifter, från dem som inte aktivt valt att gå ur. Detta väcker både principiella frågor om negativ avtalsbildning som en misstanke om att staten speciellt gynnar en religiös organisation.

Sedan har vi frågan om kyrkan och skolavslutningarna. Det finns naturligtvis inget som hindrar religiösa samfund från att bjuda in till frivilliga aktiviteter – på barnens fritid – i samband med skolavslutningen. Men att göra denna dag till ett samarrangemang mellan skolan och den svenska sosse-kyrkan är märkligt. Rent av stötande.

Det finns starka skäl att ha en brandvägg mellan politik och religion. Men då måste man också vara konsekvent.

11 kommentarer:

 1. Avdelning "rätt ska vara rätt": kyrkoavgiften är inte exklusiv för Svenska Kyrkan. Det finns ett dussin andra samfund som har samma förmån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK. Men staten skall fortfarande inte ägna sig åt att ta in medlemsavgifter åt organisationer.

   Radera
  2. Så länge medlemskapet som sådant är frivilligt så ser jag inte direkt nåt problem med det. Staten stödjer civilsamhället på alla möjliga sätt. Detta är ett.

   Radera
 2. Är inte huvudproblemet att staten bedriver skolor och mediebolag?
  Alltså, med skattefinansierad skola OCH skoltvång så kommer ju alla skolavslutningar att bli ett övergrepp på de som tvingats betala för eländet och som tvingas skicka sina barn till eländet varje dag? Somliga kommer vilja ha kristna avslutningar, somliga kommer vilja ha muslimska avslutningar, somliga kommer vilja ha sekulära avslutningar somliga kommer inte vilja ha skola alls. Låt folk välja själva?

  Sen är väl svenska kyrkan direkt någon religiös organisation, snarare är det en politisk organisation. Men det kanske är en annan diskussion.

  /martin

  SvaraRadera
 3. Medlemskap i kyrkan är ärftligt precis som med riddarhuset. Har föräldrarna gått ur så blir barnen lämnade ifred försåvitt de inte aktivt söker medlemskap och genomgår därför instituerade cermonier.

  SvaraRadera
 4. Vår Gud är oss en väldig (Anders) Borg. Stöd moderaterna, Fredrik Reinfeldt och hans teams (Kinberg Batra m.m) heliga kamp mot den syndiga alkoholen, det gäller fram för allt att stoppa alla snipägare som dricker pilsner i sina båtar. Total noll tolerans mot alkohol till sjöss. Ge kustbevakningen rätt att använda elektriska pistoller mot alla pensionärer som äter likörpraliner i i sittbrunnen på sina lyxsegelbåtar. Dansförbud i gästhamnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moderater deltar inte i kyrkoval - i alla fall inte som moderater.

   Radera
 5. Ser att kyrkan intresserar integritetsexperten Hax.
  Precis som världens framtid härom dagen.
  Expressen och Aftonbladets bärsärkagång mot allt vad integritet,yttrandefrihet och svensk lag är det däremot tyst om.
  Märkligt!
  Annars kunde man tänka sig ett ställningstagande?

  SvaraRadera
 6. Det tycks ändå vara förhållandevis få av annan religion som har nåt stort problem med skolavslutningar i kyrkan. Det är ju inte så att man söker få dem att konvertera.

  Nä, det tycks mest vara "etniska svenskar mitt i livet" som står för klagosången. Och det är väl jättebra att de har lyckats kasta av sig sitt beroende till religionen (om de nu har det, eller om de bara funnit sin egen religion i ateismen). Likväl en religion en företeelse i samhället som man måste förhålla sig till. Så även staten.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.