Klicka på bilden för en större variant |
Jag snubblade över detta diagram som visar den historiska utvecklingen av skuldsättningen (procent av BNP) bland "västerländska" (advanced economies) länder. Detta är ett genomsnitt, med avvikelser åt båda hållen om man ser till enskilda länder. Men helhetsbilden manar till eftertanke.
Enkelt uttryckt: Vi lever över våra tillgångar. Mer så än någonsin tidigare.
En annan tolkning är att det är dags för krig igen, både första och andra världskriget kantades av toppar. Vi får hoppas att det inte blir så.
SvaraRaderaJodå, krig är bra för skuldsättningen. Det skulle vara intressant att se hur den där kurvan ser ut om man normerade den mot ett fast värde på BNP med start 1900... Då kanske det till och med skulle kunna gå att dra säkra slutsatser!?
RaderaDå var det krigen som skapade underskotten. I dag kan det komma att bli tvärt om.
RaderaBeror på vems underskott vi pratar om. Inte bankernas underskott iaf.. :)
RaderaGör vi? För att kunna ta ställning till det så behöver man se hela balansräkningen, dvs. även de tillgångar som skulderna har finansierat.
SvaraRaderaDet enda man kan säga säkert är väl egentligen att i ett slutet valutasystem med räntebaserad ekonomi så kommer så småningom det att uppstå kreditförluster som är lika stora som den uttagna räntan. Det enda sättet man kan undvika det på är att antingen inte ta ut någon ränta, eller att återföra samtliga ränteintäkter till ekonomin igen.
Det man måste börja med att förstå är att skulderna ÄR våra pengar... Det går fortfarande oerhört trögt att få in detta i huvet på folk. Lyckas man så är det ändå långifrån säkert att de förstår innebörden av det.
SvaraRadera