2015-02-03

Obama, Grekland, EU, Ryssland, euron och dollarn - en dålig mix


President Obama har plötsligt ställt sig på grekernas sida. Han säger att nu får det vara slut med hårda ekonomiska krav på landet.

Detta är naturligtvis ett sätt att flirta med den nya grekiska regeringen – som just nu ser ut att vända blickarna mot Ryssland. (Bland annat säger den nej till fortsatta sanktioner mot Ryssland.)

Frågan är vad det kommer att innebära för den europeiska gemensamma valutan – euron – om man låter grekerna löpa. Det är ingen vågad gissning att dess förtroende kommer att skadas. Och euron är helt beroende av folkets och marknadens förtroende.

Men Obama behöver inte bry sig nämnvärt. Tvärt om. Om förtroendet för euron faller – då ökar förutsättningarna för att den amerikanska dollarn skall kunna behålla sin ställning som "världsvaluta".

Det kanske vore värt för europeiska politiker att ta sig en funderare på vems ärenden de egentligen går, när de ständigt ställer sig bakom allt som USA hittar på. USA skall vara våra vänner, inte våra herrar. Europas politiker skall först och främst företräda Europas folk, inte amerikanska intressen och särintressen.

(Samtidigt får man inte vara blåögd och gå på den ryska propagandan. Bara för att USA nu för tiden beter sig bakvänt på många sätt – vilket skall kritiseras i sak, inte reflexmässigt – innebär det inte att Ryssland är ett dugg bättre. Jag vill inte alls påstå att båda är lika goda kålsupare. Båda de två supermakterna är just nu problematiska, fast på olika sätt.)

15 kommentarer:

 1. Skarpögt HAX, vi får se vad EU tar sig för efter Obamas uttalande.

  SvaraRadera
 2. Förmodligen av andra skäl (ekonomiska) än USA (geopolitiska) har Frankrike också ställt sig bakom den grekiska regeringen. Nu verkar det inte hjälpa speciellt mycket. Det landet som bestämmer (oftast) i Eurozonen, nämligen Tyskland, har sagt blankt nej! Förmodligen kommer det bli mycket svårt att få tyskarna att gå med på någon skuldavskrivning överhuvud taget, inte minst pga att de fick ge sig gentemot Draghi och södern när det gällde QE. Nåja, vi får se vad författningsdomstolen i Karlsruhe säger. Draghi kan fortfarande bli stoppad.

  Grekerna svänger sig hit och dit, men deras problem är att för närvarande verkar deras stora hot - att lämna eller kastas ut ur eurozonen - inte bita på Tyskland. Merkel och Schäuble är övertygade om att euron är stark nog att motstå en sådan liten motgång. Illavarslande att det är ca 100 år sedan en annan tysk potentat inte heller trodde att en mindre affär på Balkan skulle leda till några större konsekvenser.

  Ambrose Evans-Pritchard i Daily Telegraph är mycket klar:

  "Grexit skulle omedelbart förvandla eurozonen till en låst växelkursmekanism, en sorts ERM3 enligt Morgan Stanley......Portugal skulle bli en sittande fågel."

  SvaraRadera
 3. Gösta Bohman moderat03 februari, 2015 20:10

  Exakt. Helt rätt HAX. Det är dags för Europas ledare att ompröva lydstatsförhållandet till USA. USA har en egen agenda som skiljer sig från Europas. USAs agenda är att främja USAs geopolitiska intressen och gynna sina egna storföretag och bankers, även när detta sker på bekostnad av Europa. Detta faktum borde vara en självklarhet men pga USAs överlägsenhet i PR och Mainstream-medias underdånighet förvandlas USAs särintresse och PR-spinn till dagens sanning - som sen Europas ledare och opinionsbildare osjälvständigt accepterar.

  Att hävda att Europa ibland borde sätta ner foten gentemot USA har blivit något extremt kontroversiellt att säga idag. (Eller så är NSA-spioneriet i Europa så massivt att alla Public Figures vet att de kommer att få alla sina lik i garderoben framdragna och skandaliserade om de vågar utmana USA. Är rättegången mot förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn ett exempel på detta?)

  PS. Greklands nya finansminister verkar vara en skärpt nationalekonom som gjort teoretiska bidrag till spelteorin. Han är starkt kritisk till ortodoxin inom Economics. Sen får vi se om hans plan för att utmana EU och få fart på den grekiska ekonomin är vettig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första meningen innanför din parentes är MYCKET närmare sanningen än du anar. De pengar som läggs ner förväntar man sig ROI på, så fundera på var man använder simuleringssystemen till.

   Radera
 4. Måste jag välja mellan en värld där Putin eller Obama sitter i förarsätet så föredrar jag definitivt Obama. Med alla brister det innebär.

  Det finns ingen perfekt värld. Bara kommunister och muslimer tror att något sådant är görligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helst skulle man ju slippa välja. Obamas undfallenhet gentemot Muslimska Brödraskapet är nästan lika illa som Putins hbtq-fientlighet.

   Yttrandefrihet finns varken i Ryssland eller Europa längre så den aspekten kan man ju förbise... Vem av dessa två presidenter håller klansamhället och den religiösa lagen stången?

   Enligt amerikaner är tydligen Obama i klass med Alice Bah Kuhnke när det kommer till analys av politisk islam.

   Sätt sossen och fd underrättelseofficeren Johan Westerholm som ansvarig för regeringens religionsfrågor istället, han verkar kunna sin sak:

   http://ledarsidorna.se/2015/02/best-friends-forever/

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Sossar som anser att man ska närma sig dom här har en skruv lös. Varken mer eller mindre.

   https://www.youtube.com/watch?v=mPycz-tsrDM

   Radera
  4. Återigen Micke:

   Folk röstar inte på SD på GRUND AV slika dumheter utan TROTS.

   På samma vis som folk röstar på V inte på GRUND AV 50 miljoner mördade värdegrundsavvikare utan TROTS.

   Radera
  5. V är ett socialdemokratiskt parti och (sossarna är idag ett högerparti) och inget av dom två partierna skulle klara att hålla sig med den mängd idioter i ledningskärnan som nazipartiet gör. Det klarar bara SD och för att det ska vara möjligt måste deras väljare vara obildade idioter.

   Varför ska man hymla med det?

   Radera
  6. Ännu en fantastisk politiks analys av Micketrollet - direkt ur sandlådan. Det är inte SD som sprätter sand och gråter som barnungar i sandlådan...

   Radera
 5. Gösta Bohman moderat03 februari, 2015 23:13

  För att vara finansminister i en vänsterregering är ekonomiprofessorn Yanis Varoufakis en positiv överraskning:

  Hans centrala tes är att Grekland är bankrutt och att det enda ekonomiskt sunda är att acceptera faktum och göra en skuldsanering - och att EU ska sluta låtsas.

  "We are going to destroy the Greek oligarchy system" | Channel 4 News
  https://www.youtube.com/watch?v=FJP1Ysx47fo

  BBC Newsnight interview:
  https://www.youtube.com/watch?v=BiIO4YciewU

  RT:
  https://www.youtube.com/watch?v=POAwri5NELE

  SvaraRadera
 6. Bra Hax. Nu verkar det som du förstår vad alternativet till Euro skulle vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Jerker

   Om du tror att euron är ett vapen mot amerikansk, rysk eller kinesisk dominans så bör du ta av dig skygglapparna och ta en titt på tillståndet i Europa. Vliket vapen.....

   Radera
 7. Alternativet till Euron är rubel i dom nazidominerade europeiska länderna och det är det som Obama oroar sig för.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.