2015-02-04

Törs du vara fri?


Jag slås ofta av att människor (även sådana som säger sig kämpa för frihet) är så obenägna eller rent av ovilliga att använda den frihet de trots allt har.

Vi säger ofta "om bara"... Sedan blir allt bra. Sedan är vi fria. Det är möjligt att detta bara är ett sätt att skjuta friheten framför sig.

Att vara fri handlar inte bara om regler. Det är en fråga om attityd. Att sätta sig över grupptänk och ogin moralism. Att vara en människa som ifrågasätter och utmanar dem som vill ha makt över en, som utmanar konsensus och själva systemet. Att våga.

Det börjar med dig och mig. Det måste komma från oss själva.

För det går inte att tvinga människor till deras egen lycka. (Skulle det vara möjligt, då skulle jag omedelbart se till att bli diktator och tvinga människor att göra som de själva vill.)

2 kommentarer:

 1. Väldigt bra inlägg!
  För mig handlar frihet om att endast lyda staten av rädsla för straff. Och att vara hygglig mot andra människor som jag faktiskt träffar. Och att ha mina egna värderingar oavsett vad jag "ska" tycka.
  /martin

  SvaraRadera
 2. Grupptänk. Där är det bra om man först minskar gruppen, vilket innebär att man får en större andel tänk av gruppen, vilket i sin tur uppmuntrar till genuint eget tänkande.

  I en mega-grupp (EU, men det räcker bra med "bara" Sverige) är det lätt att misströsta.

  Fan vad jag tjatar om subsidiaritetsprincipen, på olika sätt…

  PS det muppar igen med OpenID, för yahoo iallafall

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.