2015-02-01

Putin - den perfekte Bond-skurken


Han är ex KGB. Han är macho, flyger med gäss och rider på björnar eller hur det nu är. Han utövar judo och har kärnvapenkoderna. Och det är mycket möjligt att han faktiskt är en smula la-di-da. På riktigt.

Rysslands president, Vladimir Putin är den perfekte Bond-skurken.

Och han spelar mycket skickligt. Inte nog med att han kommer undan med att kapa åt sig delar av sin omvärld, små bitar i taget. Idén att göra den europeiska "extremhögern" ekonomiskt beroende av Ryssland var ett genidrag, som orsakar allmän förvirring och dålig stämning i vida kretsar.

Jag tror Putin bestämde sig på toppmötet i Australien. Han hade till och med egna krigsfartyg med sig. Ändå ville ingen sitta med honom när det blev dags för lunch. Så han blev förbannad och flög hem i förtid. Exakt just där tror jag att han slutligen bestämde sig för att visa dem vem de har att göra med.
"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill ha kontakt till varje pris som helst."
Så skrev Hjalmar Söderberg i Doktor Glas. Här formuleras en universell sanning som passar extra bra på vissa människor.

Jag tror att Vladimir Vladimirovitj Putin är en ensam människa. Han håller sig nykter. Han bevakar alla andra och deras små felsteg. Och han betraktar sin omgivning med milt förakt och misstänksamhet. Men jag kan ha fel.

Det jag kanske ogillar mest med Vladimir Putin är hans förtryck av media, av oppositionella och av alla i det ryska samhället som inte faller in i normen av vidskeplighet, politisk apati och konstlad glättighet. Allt i händerna på en player. Förvisso i händerna på en nykter player. Men ändå.

Frågan är hur långt han tänker ta saker och ting. En sak är klar: Putin är inte intresserad av att tappa ansiktet. Blir det krig på riktigt, då beror det nog på att han befinner sig i en situation där han inte kan backa ner utan att se svag ut. Mer det än de faktiska omständigheterna.

Vilket är viktigt att komma ihåg. Utan att för en sekund försvara Putin och hans politik kan man notera att mycket av det som nu sker lever sitt eget liv. Även om Putin skulle vilja röja upp i röran, så behöver han svängrum och handlingsutrymme. För att kunna göra det på sitt sätt. Så att han ser bra ut för hemmapubliken.

Eller för att vända på frågeställningen: Jag tror helt enkelt att risken för att Putin skall fatta dåliga beslut ökar om han blir trängd och stressad.

Putin är som den där oberäkneliga släktingen som oväntat dyker upp under julfirandet. Han gör alla andra nervösa. Jag blir nervös. Det kan rent av vara krig på gång. Och nu för tiden är frågan om ett sådant kommer att föras med taktiska kärnvapen – eller om man kommer att hålla fast vid den gamla hederliga metoden att bomba våra hem och att krossa oss under stridsvagnarnas larvfötter.

Häromdagen var Mikhail Gorbachev ute och varnade väst. Gör nu inget för att reta upp Putin i onödan. Detta är inte en kille som man vill köra chickenrace med. Putin går som alla andra ledare med imperieambitioner hellre under med sitt projekt än erkänner sig besegrad. För honom är provokationer från motståndarna en gåva, en ursäkt för att handla.

Putin måste mötas med fasthet. Men för att kunna göra det måsta man förstå vem han är. Vilket inte är helt okomplicerat.

Putinologin får naturligtvis inte slå över i eftergiftspolitik. Man får faktiskt inte bara ta delar av andra länder, bara så där. Man får inte fängsla oppositionella eller döda journalister. Inte ens om det sker i bästa James Bond-stil genom att smussla in polonium-210 i deras sushi. (Hade det varit på film, då hade det varit over the top.)

Jag är ett barn av Kalla Kriget. Jag litar inte på Ryssen. Det kanske är orättvist. Men det jag ser ske nu är samma gamla takter som då. Eller kanske en förlängning av dem. Fast denna gång utan överideologi – mer än något slags personkult, uppbackad av grupper som under vissa omständigheter skulle kunna beskrivas som devota lynchmobbar.

Allt som har med Putin att göra skulle vinna på att svalkas ner en smula. Men hur kan det alls vara möjligt att göra – om han själv, obekymrad om vad andra tycker fortsätter att ägna sig åt krig, förtryck och hot?

28 kommentarer:

 1. Om du verkligen vill veta vem som är fienden tycker jag du skall läsa kaosbalagan.wordpress.com.

  SvaraRadera
 2. Nähe du! Georg Soros vore oslagbar som bondskurk! Varför? För att han är det på riktigt..

  SvaraRadera
 3. Putin är ingen krigshetsare men det är Obama och USA i högsta grad. Jag förstår Putin att han vill ha NATO så långt borta från sina gränser som det bara går. Vem vill ha en våldsman i trädgården? Inte jag i varje fall. Jag ser med tillförsikt framemot vad Putin kan göra för Europa och Sverige. Jag är ett av eftrekrigstidens barn.

  SvaraRadera
 4. Gud så liberalt !

  SvaraRadera
 5. Den tyske journalisten Udo Ulfkotte (f.d Frankfurter Allgemeine Zeitung) avslöjade nyligen i boken Gekaufte Journalisten/Bought Journalists att hundratals journalister och opinionsbildare i Väst får betalt av CIA för att stödja Pentagons neocon party line. Så frågan är, HAX, får du betalt för att hetsa mot ryssen eller är du bara lurad för att du tror att västliga mainstream högermedia berättar hela sanningen?

  SvaraRadera
 6. Även om det finns en och annan poäng här, så har du tre stora fel i din analys som i sin tur skjuter allt det andra skrivna i sank.

  1) Varken Ryssland eller Putin har visat några som helst aggressiva tankter. De har inte invaderat ett enda land, de har inte startat några problem, krig eller på annat sätt hotat andra utan att själv bli hotade.

  2) Det finns inga som helst imperieambitioner. Det finns ingen som helst indikation på detta, det finns inga uttalanden som tyder på detta, det finns ingen politik eller aktioner tagna som tyder på detta. Och logiskt; varför skulle de? Ryssland är världens största land, de har så stora öppna vidder och så många och stora naturresurser att de inte ens vet vad de ska göra med allt, varför skulle de vilja ha mer?

  När Ryssland ny-bildades så gav de upp landyta som motsvarar ungefär ett Europa och tiotals miljoner människor, något som är helt unikt i världshistorien. En av anledningarna till att de gjorde så var att NATO/USA lovade att inte inkränkta på Ryssland, något NATO/USA konstant gjort sedan dess.

  3) Att superaggressiva USA och dess massmordmaskin NATO ockuperar flera länder just nu, har invaderat otaliga länder, slaktat miljoner och står till 100% bakom och bär helt alena skulden för inbördeskriget i Ukraina, skapar givetvis problem. Även timida, lugna och helt fredliga Ryssland måste agera och reagera. Vill do "stoppa" Putin/Ryssland så är svaret enkelt; Stoppa USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I'm glad you're still alive and kicking, missed you the worlds smartest swede.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Lika förvirrad som vanligt.

   Radera
  4. Be honom att detaljera vilka delar av Ryssland som Usa angripit militärt och se vad som händer..........

   Radera
 7. Upptrappningen följer en vansinnig logik av ömsesidiga demoniseringar och påminner starkt om tiden före Första Världskriget.

  Djävulsbilderna av Putin och Ryssland är groteska och de som bara läser västliga mainstream-media har ingen aning om hur den andra sidan ser på detta. Stödet för Putin har ökat och en stor del av den ryska befolkningen ser USA som en fiende. Det går utmärkt att komma åt Putin-kritisk information för vanliga ryssar som letar lite och det är direkt förolämpande att se dessa som hjärntvättade får.

  Det stora problemet är att västliga ledare och opinionsbildare tror på den egna propagandan om att Putins fall är nära och att en ”Orange” revolution kommer att ersätta Putin med en pro-västlig regim som öppnar Ryssland för få sina naturtillgångar och företag uppköpta billigt av USAs bankers och mega-corporations och inlemmar Ryssland som ännu en lydstat till USA.

  Ur ett ryskt perspektiv är Ryssland utsatt för en inringning av USA som drivs av en vilja till världsherravälde och att krossa varje geopolitisk aktör som är oberoende av Washington. Västliga media tiger om att maktskiftet i Kiev var en kupp finansierad och ledd av USA, vilket däremot den ryska befolkningen är väl medveten om.

  Putin är en auktoritär maktspelare på ungefär samma nivå som drygt hälften av världens ledare. Han är inte mer "galen", "psykopat", "ensam", "hävdelsebehov" eller "sinnesjuk" än genomsnittet. Men västliga propagandamedia behandlar andra tyranner med silkesvantar (så länge de vet sin plats och inte utmanar USA).

  Man kan tycka vad man vill om geopolitik men det är begripligt att Ryssland är beredd att gå extremt långt för att hindra att Ukraina förvandlas till en fientlig kärnvapenbestyckad utpost för Nato.

  Hur skulle USA reagera om Ryssland eller Kina vräkte in miljardbelopp för att destabilisera USA, stödja separatister i Texas, driva igenom en kupp i Kanada, placera kärnvapen på Kuba, osv? Geopolitik ger svaret.

  Det fruktansvärda är att inga ledare i Väst verkar ha mognaden att sätta ner foten foten och stoppa vad som idag ser ut som en oundviklig upptrappning mot ett Tredje Världskrig. De tror att den enda ”lösningen” är att total underkuva Ryssland.

  Den enda rimliga lösningen är att Europas ledare frigör sig från lydstatsförhållandet till USA och sätter sig ner i en förhandling för att nå en kompromiss med Ryssland som ger Ryssland de säkerhetsgarantier de behöver. Samt naturligtvis att Ukrainas nuvarande ledare av omogna krighetsare avgår.

  Här är 60 tunga opinionsbildare I Tyskland som säger ungefär detta:
  http://www.zeit.de/politik/2014-12/aufruf-russland-dialog

  Och här är en artikel I Foreign Affairs med lite bakgrundsfakta
  "Why the Ukraine Crisis Is the West’s Fault - The Liberal Delusions That Provoked Putin"
  http://www.foreignaffairs.com/articles/141769/john-j-mearsheimer/why-the-ukraine-crisis-is-the-wests-fault

  De som bara läser svenska mainstream-media har aldrig hört talas om dessa båda nyheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så har USA via NSA-spioneriet hållhakar på Merkel och alla andra ledare i Europa vilket gör att Europa inte kan agera självständigt utan tvingas lyda USA - trots att detta inte ligger i Europas intresse. Fram till i somras hade Merkel en självständig linje i denna fråga, men sen svängde hon plötsligt och föll in i ledet som lydig USA-vassall. Blev hon utpressad med hot om skandaler avslöjade från NSA-spioneriet?

   Radera
 8. Putins egna funderingar, uttryckta vid debattklubben Valdai i Sotchi:

  http://www.friatider.se/s-ska-putin-s-tta-stopp-f-r-den-nya-v-rldsordningen

  (Översatt till svenska av Fria Tider)

  Kluven inför Ryssland, har inget mot landet och dess folk som sådant, men de kan självklart inte bete sig hur de vill. Lite som mitt förhållande till USA. Men ärligt, vilka andra spelare i detta stora schackspel är duvungar? Vad gör George Soros och USA i Ukraina egentligen? Vad vill de? Leker man med elden så finns det risk att man bränner sig.

  Det viktigaste är att hålla Sverige utanför NATO. Det skulle Putin garanterat uppfatta som en klåda...

  SvaraRadera
 9. Ingen är bra på allt. HAX är jättebra på personlig integritet och storpolitik är ett stort och svårt ämne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv tror jag att USA och EU måste *tala* med Ryssland.

   Och då duger det inte att ha någon romantiserad bild av Putin, som bland annat helt väljer att bortse från hur kan stryper demokratin i sitt land.

   Putin är en skurk. Obama är obalanserad och skamlös. Det är de kort vi har fått delade.

   Radera
  2. "Tala med", hur då? Genom att ge Putin moraliserande uppläxningar? I så fall kan Putin dra upp USAs alla demokratiska övergrepp, exempelvis hur FBI och NSA krossade Occupy Wall Street protesterna. Knappast en konstruktiv väg för att lösa en svår konflikt.

   Diplomati och mellanstatliga förhandlingar bygger på att man på ytan är artig och respekterar varandras intressen. Demonstrationspolitik, exempelvis Kanadas offentliga uppläxning av Putin på G8-mötet eller att ingen ville sitta bredvid Putin på lunchen bryter mot allt diplomatiskt protokoll. Tyvärr är detta ett tydligt tecken på förfallet av västvärldens ledarskap och visdom och infantiliseringen av den globala storpolitiken. Naturligtvis är detta livsfarligt.

   Ingen förhandlingslösning är möjlig så länge USA/Nato/Wall Streets utgångpunkt är den egna skenheliga progagandabilden istället för en realpolitisk uppgörelse som respekterar Rysslands geopolitiska intressen. Exempelvis att upphöra med försöken att destabilisera Ryssland och driva fram en kupp. Tyvärr tror jag att Västs ledarskap ha förfallit så mycket att detta inte kommer att inträffa. Vi går mot storkrig i Europa.

   Radera
 10. Här finns tydligen en hel del Putinister. De flesta med dåligt språkbruk.

  Det ryktas ju om att Putte betalar folk för att skriva upp honom utomlands så man börjar ju undra om inte några av tomtarna är avlönade skogstroll från öst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avlönade skogstroll?

   Du menar som SVT/SR och alla "kulturföreningar" och "kulturtidskrifter" (som endast är en kuliss för marxistisk propaganda och tankemanipulering) o alla andra social-fall som åker runt med sina vuvuzelor och visselpipor i Sverige för att störa riksdagspartiers sammankomster?

   Radera
 11. Det finns en ideologisk grund som dom lutar sig mot.


  http://www.europaportalen.se/2014/11/ryska-miljoner-finansierar-le-pen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin och van Roumpoy - same shit diffrent name...

   http://uk.businessinsider.com/r-soros-urges-giving-ukraine-50-billion-of-aid-to-foil-russia-2015-1?r=US

   Radera
 12. Av att döma av det som hitintills har skett så är herr Putin ingen Dr. Strangelove. Vem/vilka är då Dr. Strangelove?

  Svaret finns kanske i denna video där man ser hela USA's statsledning böja huvud för världens rikaste och mäktigaste feodaldiktatur.

  "Stewart Why’d Obama Skip France but Drop Everything to Visit Saudis": https://www.youtube.com/watch?v=m8pkITixwn8

  SvaraRadera
 13. I sammanhanget är viktigt att komma ihåg att Putin godkänt de facto pro-AlQueda demonstrationer i Tjetjenien: Conucopia: "Ryska terrorister ... anti-Charlie Hebdo demonstration med 800 000 tjetjener i just Tjetjenien."

  Jag skulle säga att det är rätt tydligt att Putin spelar ett hänsynslöst maktspel, och i ljuset av detta så är det troligt att Putin kan se krig som en fördel för sin egen ställning. Därför är Gorbachev delvis fel ute, vad det gäller är inte att låta bli att reta Putin, utan att låta bli att göra saker han kan utnyttja. Med Putins agerande och bakgrund bör det vara uppenbart att han är kallt beräknande.

  Dagens situation har många kritiska detaljer gemensamt med situationen på mitten av 30-talet, att ge Putin Krim för att uppnå "peace in our time" torde vara det dummaste man kan göra.

  Det är bara att inse att så länge Putin inte möter militärt motstånd kommer han att fortsätta expandera. Som jag ser det har han manövrerat till en situation där ett krig mot väst inte kommer att leda till några större inrikespolitiska problem, men väst kommer att få problem. Väst behöver vara pro-aktivt på olika sätt istället för reaktivt, och måste klippa beroenden till Ryssland, eftersom man måste få bort Putins ess ur leken.

  SvaraRadera
 14. "There is no such thing as "EX-" KGB." -Putin

  SvaraRadera
 15. Putin har själv sagt att Sovjetunionens kollaps är den största geopolitiska katastrofen i modern tid. Jag tror det är där man finner källan till Putins agerande - han är en produkt av Sovjetunionen och vill gärna agera som om han vore Sovjetunionen.

  Och visst är Putin speciell, men man kan väl inte alldeles utesluta att Ryssland oavsett ledare skulle ha tröttnat på att gå i USA:s ledband, eller tolerera en värld där Rysslands veto inte räknas. Där USA och dess allierade kan invadera andra länder, men inte Ryssland.

  Vi förhåller oss till Ryssland. Men Ryssland förhåller sig också till EU och USA, Ska vi uppnå en enad värld, då måste man dela på makten också. Någon sådan vilja ser jag inte från väst.

  SvaraRadera
 16. http://www.dn.se/nyheter/varlden/europas-populister-foljer-putin/

  SvaraRadera
 17. Putin är riddare av sin egenhändigt drivna kollektiva narcissism.
  Nyfasistisk och månglare av onska.
  Han får besöka Haag förr eller senare.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.