2015-03-25

Den svenska bubblan


Ibland känner jag mig frustrerad över att folk i allmänhet och media i synnerhet tycks ignorera viktiga nyheter – för att istället rikta all uppmärksamhet mot till exempel trivial tv-underhållning.

Men någonstans tror jag ändå att en förvånansvärt stor del av svenska folket vet vad som sker. Problemet är att de inte har en aning om vad de skall göra åt saken. Så de tittar på Let's Dance istället.

De flesta människor vet att vi har en bolånebubbla, uppblåst med hittepå-pengar och att det egentligen är banken som äger deras bostad. De vet också att de inte har några direkta marginaler. I dagens Sverige är det en otäckt kort väg mellan att stå och steka lax vid teppanyaki-hällen – och att bli bostadslös i en stad där det är omöjligt att få tag i en vanlig hyreslägenhet. Det är klart att man inte vill tänka på saken.

Allt fler svenskar är medvetna om att läget för den gemensamma europeiska valutan, euron, blir allt mer desperat. ECB har nu gått all in för att rädda euron, på ett sätt som gör att om det misslyckas – då finns det ingen bra plan B. Ett haveri kommer även att drabba oss svenskar, även om vi står utanför euron. Statliga krisverktyg som gör att människor inte längre tillåts ha kontroll över sina egna pengar finns redan på plats, så väl i euro-zonen som i Sverige. Vem vill tänka på sådant?

De flesta svenskar anser att EU har för mycket makt. De vet att maktkoncentrationen ökar, liksom det demokratiska underskottet. Hälften av alla röstberättigade svenskar känner sig så uppgivna inför situationen att de inte röstar i EU-valen. Och resten röstar som de brukar rösta men hoppas ändå på det bästa. Vilket är en smula godtroget.

Svenska folket vet att vi har problem med demokratin, öppenheten, rättssäkerheten, övervakningen, försvaret, ordningsmakten och byråkratin. Och även om det kanske finns lösningar – så finns det ändå inga rimliga partier att rösta på som på allvar kan tänka sig att styra upp det hela. Så, Let's Dance.

I Sverige har hela samhällsdebatten slutit sig till att handla om trams, högljudda särintressen och dagens i-landsproblem istället för verkliga problem. Media har för länge sedan insett att sådant som känns jobbigt och svårt inte säljer. De politiska partierna är idé- och visionslösa, opinionsdrivna och handfallna.

Nationen hoppas helt enkelt att bubblan aldrig kommer att spricka. Men att ignorera problem brukar också få konsekvenser.

19 kommentarer:

 1. Svenska folket vet att vi har problem med demokratin, öppenheten, rättssäkerheten, övervakningen, försvaret, ordningsmakten och byråkratin......och den alldeles för stora invandringen!

  Som du skriver: Men att ignorera problem brukar också få konsekvenser.

  Tyvärr är det så! !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den fråga som tillåts överskugga alla andra frågor. Men det är möjligt att folk bara kan ha en tanke i huvudet åt gången.

   Men vi kommer aldrig att få ordning på migrations- och integrationspolitiken så länge vi har en generell välfärdsstat. Vilket är den svenska politikens allra heligaste ko.

   Radera
  2. ...skulle även kunna nämna bostadspolitiken och arbetsrätten när vi ändå är inne på heliga kor.

   Radera
  3. Att invandringen är för stor är en myt som tyvärr alltför ofta bräkes ut av SD-anhängare. Bara för att det upprepas gör det inte mer sant.

   Däremot är integrationspolitiken åt helvete, ja. Det ska inte ta åtta år för en invandrare att få jobb, och man borde jobba mot en maxgräns på fem år till arbete för nyanlända.

   Radera
  4. @wertigon

   Du har så rätt, det är bara rasister som inte förstår bättre.

   Det viktigaste för att få bukt på problemen är att vi ökar takten på invandringen. Minst 250 000 per år borde vi ta emot de närmaste åren.

   Radera
  5. Var någonstans har jag sagt att det är rasister som inte förstår bättre?

   Som sagt, det är integrationspolitiken det är fel på, inte invandringspolitiken. Och SD verkar inte heller intresserade av att ta tag i den riktiga frågan - integrationen. Istället vill de stänga gränserna och skapa ännu mer segregerade bostadsmiljöer i detta land. Perfekt mix för att öka problemen ännu mer med andra ord. :)

   Radera
  6. Nej jag håller med.

   För att integrationspolitiken ska fungera måste vi försöka göra invandringsvolymerna så stora som det bara går.

   En lösning jag gått och funderat på är att vi helt sonika adopterar andra länder och ger alla deras medborgare rätt till våra socialförsäkringssystem och annan välfärdsinfrastruktur. Varför inte införliva hela Syriens befolkning till exempel? Då slipper de plågas i grekiska gränskontroller och betala flyktingsmugglare.

   På samma sätt kan vi adoptera hela den afrikanska kontinenten, inte minst av humanitära skäl eftersom det skulle vara ett effektivt sätt att komma till bukt med de livsfarliga smuggelbåtarna på medelhavet.

   Persontransporterna till och från Sverige blir då helt enkelt en uppgift för kollektivtrafiken, och lämpligen via Bromma Flygplats så att den får vara kvar, vilket skapar jobb.

   Om vi genomför denna adoptionsprocess i en exponentiellt ökande takt kan vi sysselsätta samtliga nya svenskar inom denna kollektivtrafik samt som tolkar hos migrationsverket.

   När alla har ett jobb kommer integrationen lösas på ett kick!

   Radera
  7. "komma till bukt" skulle vara "få bukt"

   Radera
  8. Går det att ta emot hur många som helst?

   NEJ!

   Är "smärtgränsen" nådd?

   NEJ!

   Är vi ens i NÄRHETEN av smärtgränsen?

   NEJ!

   Går det att ta emot nuvarande tryck, om man bara ser till att införa vettigare integrationspolitik?

   JA!

   Men med nuvarande integrationspolitik är det såklart kört...

   Radera
  9. Vad är felet med den nuvarande integrationspolitiken. Anser du inte att det är en stor vinstaffär för Sverige, sådan den invandringen har varit samt hur integrationen sett ut? Det har alla politiker, tidningar och medier talat om/skrivit i många många år nu.

   Mängden invandrare är självklart inget problem. 1000 000 miljoner per år ska Sverige lätt kunna ta - flyktingar, ekonomiska invandrare, arbetskraftsinvandring etc.

   Vinsten för Sverige är uppenbar. Integrationen skulle kunna bli bättre. Nu gäller det för Sverige att ta in 1000 000 miljon per år. Kan vi få in fler, det borde vara den primära frågan, inte om integrationen kan bli bättre.

   Integrationen är ju uppenbarligen redan nu bra, eftersom invandringen varit en sådan vinst, att svenskar knappt hade klarat sin välfärd utan dem. Så jag förstår inte riktigt varför det från din sida klagas så mycket på integration. Visst kan den bli bättre, men du måste ju inse att fler invandrare i nuvarande reform skulle göra Sverige mycket bättre. Varför ropar du inte efter att öka mängden flyktingar, ekonomiska invandrare och arbetsinkraftsinvandrare?

   / Magne

   /Magne

   Radera
  10. Säg nej till rasism29 mars, 2015 20:26

   @Magne

   Bry dig inte om Wertigon. Han är en av dem som gömmer sig bakom yttrandefriheten och hyser dunkla åsikter och tycker att vi ska tvinga människor med annan hudfärg att leva så som vi dikterar och enligt våra inskränkta normer och lagar.

   Vi ska vara tacksamma för att de överhuvudtaget vill komma hit, och betala dem vad de kräver. En miljon om året är en siffra helt tagen ur luften, vi kan lika gärna ta emot tio gånger så många så länge det finns krig och fattigdom i världen.

   Dessutom är invandrarna en otroligt resurs.

   Radera
  11. Samtidigt som invandringen har varit oerhört gynnsam för Sveriges del, så är invandringen ett problem eftersom den nuvarande integrationspolitiken är dålig. Hur har då invandringen gynnat Sverige? Då kan ju folk skriva under på att den har varit oerhört problematisk för Sveriges del, i stället för att stå och hojta om integrationsåtgärder.

   Varför inte erkänna faktan? Varför vara rädd för att någonting faktiskt är dåligt? Varför är man inte beredd att bekänna sina synder? Är det fortfarande förnekelsefasen? Sverige kommer inte att kunna fördela sina inkomster igen, eftersom denna invandring har stöpt om befolkningssammansättningen något så stort att vi inte har den gemensamma riktlinjgen längre.

   Nästa regering kommer säga, vi behöver ordna bostäder, bättre sjukvård, större försvar etc. Men erkänn det. Sverige är inte det där landet där 8 miljoner svenskar går upp till jobbet, reser på en charter-resa, skolorna är trygga och bra. Det stängs ner skolor, judar trackaseras, knivdåd och skjutningar där civila kommer emellan. Detta är ett annat Sverige. Och ni som inte vill känna er vid det kan gott drömma er tillbaks till 80- och 90-talet då Sverige levererade mer välfärd, mindre bilbränder, och bättre skolresultat, då också man kunde få en lägenhet om man inte ville bli en bolånetorsk.

   Ni är kvar i era rosa drömmar om det förflutna. Ni kommer få äta upp era sura drömmar, var så säkra på det.

   / Magne

   Radera
 2. Frågan är hur illa det väl blir när bubblan spricker. Kommer den spricka explosivt?

  SvaraRadera
 3. NU efter DÖ kommer naturligtvis politiker-adeln kvadda den generella välfärdsstaten.
  Men det kommer inte leda till någon ordning på migrations - och integrationspolitiken.
  Hur skulle det kunna göra det?
  Istället kommer svensken,infödd som invandrare,få lära sig vad haveri betyder!

  SvaraRadera
 4. @Matte Att det kommer smälla ordentligt är nog ingen överdrift. Jämför tidsserier över relationen BNP/aggregat bostadskapital i USA och Sverige och dra några slutsatser... Svenskarna har högst privat skuldsättning i världen..

  SvaraRadera
 5. Tack för en välformulerad sammanfattning av eländet!

  SvaraRadera
 6. Det är tur att det i allt elände åtminstone finns goda krafter som Piratpartiet, som förstår att stå upp för dom viktiga frågorna, nämligen kvotering av transpersoner på offentliga toaletter. Det är annat än Let's Dance, det.

  SvaraRadera
 7. Det handlar om att få in fler människor till Sverige. Kan vi öka befolkningen med 1000 000 miljon per år och samtidigt ha en god integrationspolitik, så dekommer i arbete inom 1 år, då kan vi bygga bostäder, skapa fina mångkulturella miljöer där islam få praktisera sin fria åsiksbildning. Vi kan ha stora centrum för diskussion och mångfald. Inom 10 år är vi möjligen 25 miljoner i Sverige, dessa arbetar ständigt, vi närmar oss en ny stor epol i vår historia. Sverige och svenskarna kan bli mer än en humanitär stormakt. Vi kan bli en teknologisk stormakt.

  Viktigast av allt är att öka mängden invandrare till Sverige. Fler flyktingar, fler som vill komma till Sverige, oavsett anledning. De ska bara inte ha för stora bidrag, och komma i arbete inom ett år. Det är integrationen det är fel på inte låga invandringen.

  Kan någon här på bloggen skriva till regeringen Löfven om att mängden invandrare uppenbarligen är för liten för ett sådant föredöme som Sverige? Kommer de alla inom ett år i arbete så har vi ju löst problemet. Integrationen måste bli bättre! Invandringen är redan nu en vinstaffär för Sverige, utan den hade Sverige stannat, så jag förstår inte varför folk här på bloggen ens menar att integrationen är så fruktansvärt dålig? Utan den hade vi ju inte haft alla läkare, ingenjörer, sjuksköterskor, städare, taxichafförer etc. Men oavsett detta, öka mängden invandrare, 1000000 miljon årligen till Sverige, och förbättre integrationen, så ska ni se att Sverige kommer ha en levnadsstandard och ett ekonomiskt överflöd inom bara 2 år.

  / Magne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, men det måste ske i rätt ordning.

   Först massinvandring, sedan integration.

   Det är också viktigt att komma ihåg att massinvandringen är otroligt lönsam för Sverige, och det är därför ekonomiskt självklart att det får kosta vad det kosta vill att sätta invandrarna i arbete. Även om det kostar 5 miljoner skattekronor per jobb, och jobbet bara varar i sex månader, så är det lönsamt.

   Sverige är ett av världens rikaste länder, och dessutom är dagens svenskar faktiskt skyldiga till slaveriet, korstågen och Förintelsen.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.